in

VODEĆI MEĐUNARODNI PLINSKI SKUP U JUGOISTOČNOJ EUROPI

VODEĆI MEĐUNARODNI PLINSKI SKUP U JUGOISTOČNOJ EUROPI
Slatka-Tajna.Eu
VODEĆI MEĐUNARODNI PLINSKI SKUP U JUGOISTOČNOJ EUROPI

 

  1. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin s međunarodnom izložbom plinske opreme i tehnologije uspješno je održan u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji od 11. do 13. maja 2022. u organizaciji Centra za plin Hrvatske d. o. o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU).

 

Tijekom tri dana skup je okupio više od 500 sudionika iz 21 europske države i SAD-a. Skupu su prisustvovali brojni stručnjaci za plin i energetiku, menadžeri europskih energetskih kompanija, znanstvenici s hrvatskih i europskih sveučilišta, predstavnici dobavljača, opskrbljivača, proizvođača i distributera plina, kao i predstavnici velikih industrijskih potrošača plina te proizvođača i zastupnika plinske opreme iz zemlje i inozemstva. Prezentirana su 44 znanstvena i stručna rada,11 okruglih stolova i 4 zanimljive panel-diskusije. Zastupljeno je bilo više od 190 različitih plinskih i energetskih tvrtka i organizacija a 37 izlagača predstavilo je svoju ponudu u izložbenom prostoru. Organizatori su u suradnji s operatorom terminala za ukapljeni prirodni plin, tvrtkom LNG Hrvatska d. o. o., organizirali za zainteresirane sudionike obilazak terminala UPP-a u Omišlju na otoku Krku.

 

Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Skup su poduprli sponzori: INA–Industrija nafte d. d., Siemens Energy d. o. o., Plinacro d. o. o., LNG Hrvatska   d. o. o., Prvo plinarsko društvo d. o. o., HEP d. d., Monter-strojarske montaže d. d., Central European Gas Hub (CEGH), Gaztransport & Technigaz (GTT), Monting d. o. o. i Međimurje-plin d. o. o., a suorganizatori su bili Podzemno skladište plina d. o. o. i Termoplin d. d. Varaždin.

 

Na otvaranju skupa predsjednik HSUP-a doc. dr. sc. Dalibor Pudić naglasio je da su se od posljednjeg održavanja skupa u Opatiji desile mnoge promjene na europskom i globalnom tržištu energenata, poput enormnog porasta cijena, prisutne neizvjesnosti oko sigurnosti i pouzdanosti dobave, kao refleksije na ukrajinsku krizu. Istaknuo je da HSUP podupire put dekarbonizacije prirodnog plina koji će u kombinaciji s drugim plinovima manjih emisija godinama imati veoma važnu ulogu u tranzicijskom period te da će u budućnosti vodik biti sve značajnija tema.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Državni tajnik Ivo Milatić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja naglasio je politiku Vlade Republike Hrvatske koja je maksimalno podržala sve investicije u razvoju plinske infrastrukture, a odluku o gradnji terminala za UPP smatra mudrom, jer nam u ovoj složenoj situaciji daje sigurnost kakvu ima malo zemalja u EU. Najavio je povećanje kapaciteta terminala za UPP na otoku Krku na 6,1 milijardi m3 i porast proizvodnje plina iz vlastitih izvora na 800 milijuna m3 iduće godine. Istaknuo je i napor Hrvatske u cilju apliciranja europskog CEF fonda (Instrument za povezivanje radi izgradnje Jadransko-jonskog plinovoda (IAP), na dionici od Dugopolja preko Crne Gore do Albanije. Na kraju izlaganja ocijenio je da Hrvatska po zaštiti kućanstava u vezi s cijenama plina spada među vodeće europske države i da redukcije plina za građane sljedeće zime neće biti.

 

Andrea Stegher, dopredsjednik i izabrani budući predsjednik Međunarodne plinske unije (IGU), naglasio je da započeta dekarbonizacija energetike do 2050. godine daje šansu plinu u važnoj ulozi kroz energetsku tranziciju. Posebni značaj će imati zaštita okoliša i traženje rješenja prema energetima sa što manjim emisijama stakleničkih plinova. Govoreći o postojećoj energetskoj krizi i osiguravanju opskrbe europskih država plinom za sljedeću sezonu grijanja istaknuo je važnost napunjenosti plinskih skladišta. Kada je pak riječ o UPP-u trenutačno nema problema u Europi s opskrbom za što su glavni razlog problemi s pandemijom koji trenutačno pogađaju najveće kineske gradove i smanjene potražnje. Skrenuo je pozornost na eventualnu mogućnost poteškoća s dobavom UPP-a iz SAD-a, jer rast izvoza potiče i porast cijena na američkom tržištu, gdje je plin i dalje jeftiniji nego u Europi, pa je moguće ograničenja izvoza.

 

  1. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin održat će se u maju 2023. godine u Opatiji.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Njemačka kupuje 60 američkih vojnih helikoptera

RAT UŽIVO: Njemačka kupuje 60 američkih vojnih helikoptera

Law of Attraction for Kids | Parent and Child Goal Setting

Law of Attraction for Kids | Parent and Child Goal Setting