in

RAT UŽIVO: Njemačka kupuje 60 američkih vojnih helikoptera

RAT UŽIVO: Njemačka kupuje 60 američkih vojnih helikoptera
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Njemačka kupuje 60 američkih vojnih helikoptera

17:30 Ukrajinski predsjednik Volodomir  poslao je poruku djeci iz Ukrajine koja su privremeno u Poljskoj. Kazao je da će slaviti dan kada će se sva djeca moći vratiti u sigurnu Ukrajinu.

“Svaki dan činimo sve što je moguće kako bi to postigli. Vi ste naša budućnost, za koju sada bore branitelji”, kazao je Zelenskij. 

17:15 Njemačka će kupiti 60 teretnih helikoptera Chinook od Boeinga kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu helikoptera CH-53, rekla je njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht nanijevši udarac Boeingovom suparniku Lockheed Martinu, koji se također natjecao za taj ugovor.

“S ovim modelom jačamo našu sposobnost za suradnju u Europi”, rekla je Lambrecht u obraćanju Bundestagu.

Po ranijim planovima, Bundeswehr je trebao nabaviti 45 do 60 helikoptera za pevoz teških tereta za oko četiri milijarde eura, koji trebaju biti isporučeni između 2023. i 2029. godine. Vojska ima budžet od oko 100 milijardi eura. Tu vrstu vojnih helikoptera nude samo Boeing i Lockheedov Sikorsky.

16:50 Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 117 dolara, zbog zabrinutošću za opskrbu iz Rusije nakon dogovora EU o zabrani uvoza ruske nafte brodovima i ukidanjem lockdowna u Šangaju.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u kolovozu porasla 1.30 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 116.90 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu dva dolara.

16:00 Ukrajinska zastupnica Kira Rudik, liderka liberalne stranke Glas, upozorila je na glad u svijetu ako se ne poduzmu mjere s ciljem deblokade ukrajinskih luka i izvoza nekoliko milijuna tona žitarica.

– Prije rata, Ukrajina je bila među prve tri zemlje u proizvodnji žitarica: pšenice, suncokretovog ulja, rajčice i kukuruza, rekla je Rudik.

Izvoz koji bi mogao prehraniti ostatak svijeta zarobljen je u lukama u Ukrajini i ‘nema načina da se izvuče’, rekla je.

– Prijeti nam glad za 10 sedmica, osobito u zemljama na ‘globalnom’ jugu. Potreban nam je jedinstven pristup kako bismo deblokirali naše luke i pomogli da se izvuče žetva, rekla je u razgovoru s novinarima u škotskom parlamentu.

15:40 Ruske snage ‘uništavaju’ regije u istočnoj Ukrajini sa sigurne udaljenosti, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u govoru u njemačkom parlamentu.

– Grad po grad, selo po selo, ruske strupe ih uništavaju sa sigurne distance. Najprije projektilima, a zatim ratnim avionima s artiljerijom. A onda, kada je sve sravnjeno, kreću tenkovi.

15:20 Ukrajinske snage kontroliraju samo 20% Severodonjecka, najvećeg grada kojega u regiji Lugansk koji je u rukama Kijeva, ustvrdio je gradonačelnik Oleksandr Strjuk.

Ipak, još uvijek postoji nada da ukrajinske snage mogu spriječiti Rusiju da preuzme punu kontrolu nad gradom, rekao je.

Ruske snage kontroliraju 60% teritorija grada, dok je ostatak ‘ničija zemlja’, rekao je za Reuters.

15:00 Kremlj je upozorio da će sankcije Europske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište i dodao da Moskva može preusmjeriti izvoz da ograniči vlastite gubitke.

Moskva je već počela preusmjeravati opskrbe iz Europe nakon uvođenja sankcija, priopćio je Kremlj.

“Ovo je ciljana, sustavna akcija koja će nam omogućiti da minimiziramo negativne posljedice”, rekao je Peskov novinarima u srijedu.

Indija je među onima koji su najviše profitirali od prekida ruskih opskrba kupujući rekordnu količinu ruske nafte uz velik popust u odnosu na tržišne cijene.

14:30 Turska nije primila “konkretne prijedloge” za rješavanje problema oko ulaska Finske i Švedske u NATO, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan. Dodao je da Ankara neće promijeniti svoje stajalište osim ako ne vidi konkretne i obvezujuće korake.

Prošlog mjeseca Finska i Švedska su službeno predale svoje zahtjeve za pridruživanje NATO-u. Prijave će sada razmatrati 30 zemalja članica vojnog saveza.

14:00 Stanovnicima Severodonjecka u Luhanskoj oblasti rečeno je da ostanu u skloništima nakon što je udar na hemijsku tvornicu stvorio otrovni oblak.

Podsjetimo, spremnik s ehmikalijama dignut je u zrak u hemijskoj tvornici Azot, koja je jedna od najvećih hemijskih tvornica u Ukrajini i zapošljava oko 7000 ljudi.

13:50 Ruski vojnici optuženi su da su počinili djela mučenja nad stanovnicima u regiji Herson na jugu Ukrajine.

BBC je prikupio više svjedočanstava iz prve ruke od stanovnika Hersona koji kažu da su ih mučili ruski vojnici. U jednom slučaju, Oleksander Guz, zamjenik u selu Bilozerka u Hersonskoj regiji, rekao je da je nakon premlaćivanja imao goleme modrice.

“Stavili su mi vreću na glavu”, rekao je.

13:40 Najmanje sedam osoba je ubijeno, a 16 ih je povrijeđeno u Ukrajini u posljednja 24 sata, saopćili su ukrajinski vojni zvaničnici.

U istočnoj Ukrajini, gdje se vode najteže borbe, četiri su osobe poginule, a najmanje 10 je ozlijeđeno u ruskim zračnim napadima na više gradova, uključujući Severodonjeck i Slavjansk, navodi se u saopćenju ukrajinske operativne gruše združenih snaga.

13:30 Američki predsjednik Joe Biden je kazao za New York Times da neće predložiti Kijevu da preda teritorij – vjerovatno misleći na Donbas – kako bi okončao rat.

‘Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu — privatno ili javno — da učini bilo kakve teritorijalne ustupke. To učiniti bilo bi pogrešno i protivno dobro utvrđenim načelima.’

Europski lideri podijeljeni su oko toga kako komunicirati s predsjednikom Putinom. Francuska i Njemačka su primjerice održale 80-minutni telefonski razgovor s ruskim liderom što je izazvalo kritike iz istočnoeuropskih zemalja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










To je također dovelo do sumnji da neke zemlje nastoje da Ukrajina ustupi Rusiji teritorij, kažu analitičari.

12:44 Prema izvještajima, gorivo za koje se vjeruje da se djelomično proizvodi od ruske sirove nafte stiglo je do američke obale unatoč zabrani uvoza ruske nafte, plina i energije.

Trgovci pokušavaju izbjeći američke sankcije prikrivajući prikrivajući rusku naftu u miješanim rafiniranim proizvodima kao što su benzin, dizel i kemikalije, izvještava Wall Street Journal.

12:39 Njemačka će Ukrajini isporučiti moderne protuzračne sisteme i specijalne radare za otkrivanje neprijateljskog topništva, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz danas u Bundestagu.

12:02 Guverner Luhanska Sergij Hajdaj rekao je da Rusija sada kontrolira 70% Severodonjecka, koji je u ovom trenutku glavna meta ruskog napada i ključni cilj ako ruske snage žele kontrolirati cijeli Donbas.

Dodao je da su se ukrajinske trupe povukle na ranije pripremljene položaje te se borbe nastavljaju i unutar grada. “Sva naselja Luhanska su pod stalnim napadima, ali Lisičansk je potpuno pod našom kontrolom. Evakuacija građana je zaustavljena”, napisao je Hajdaj na Telegramu.

11:45 Rusija kaže da je završila testiranje svoje hipersonične krstareće rakete Cirkon i da će je rasporediti prije kraja godine na novu fregatu svoje Sjeverne flote.

11:23 Rusija danas prekida opskrbu plina Danskoj. Iz najveće danske energetske tvrtke kažu da ostaju pri svom stavu i da neće plin plaćati u rubljima.

10:55 Papa Franjo pozvao je na ukidanje blokade izvoza pšenice iz Ukrajine, rekavši da se osnovna hrana ne smije koristiti kao oružje.

10:23 Njemačke elektroenergetske kompanije RWE i Uniper potvrdile su da su prvi put platile ruski plin prema uredbi Moskve koja predviđa plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

08.35 Britanski obavještajci objavili su posljednju procjenu situacije na terenu u Ukrajini. 

“Ruske kopnene operacije i dalje su usko fokusirane na Donbas. Tokom 30.-31. maja borbe su se intenzivirale na ulicama Severodonjecka, a ruske snage su sve bliže centru grada.

Više od polovice grada vjerovatno je sada okupirana od strane ruskih snaga, uključujući čečenske borce. Izvan Donbasa, Rusija nastavlja izvoditi raketne napade dugog dometa na infrastrukturu diljem Ukrajine”, stoji u izvještaju.

07.30 Sažetak izvještaja Glavnog stožera ukrajinske vojske: Rusi napreduju u području ušća, konsolidirano stanje u centru Severodonjecka.

Slika

07.00 Ukrajinska 93. mehanizirana brigada potvrdila je za obaranje ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 u blizini Izyuma koristeći MANPADS 9K38 Igla.

06.00 Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) očekuju da će predstavnici zemalja EU i Sjedinjenih Država sudjelovati u nadolazećem međunarodnom sudu protiv pripadnika ukrajinskih oružanih skupina osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina. Elena Shishkina, predsjednica Odbora za kazneno i upravno zakonodavstvo Narodnog vijeća DPR-a, izjavila je u srijedu za TASS:

‘Nadamo se da će prevladati pridržavanje pravnog područja, međunarodnih konvencija, a svaka zemlja, Europa i Sjedinjene Države, slat će svoje predstavnike u međunarodni sud.

Pozivi za sudjelovanje u Tribunalu poslani su u nekoliko europskih zemalja.

‘Neki su već odgovorili. Nećemo čekati odgovore, jer oni u biti financiraju tu kriminalnu djelatnost’, kazala je.

Shishkina je dodala kako vlasti Narodne Republike Donjeck (DPR) u okviru predstojećeg međunarodnog suda namjeravaju procesuirati čelnike Ukrajine nakon državnog udara 2014. – Oleksandra Turčinova, Petra Porošenka, kao i sadašnjeg predsjednika Vladimira Zelenskog.

05.00 Ruske nuklearne snage održavaju vježbe u pokrajini Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se rusko Ministarstvo odbrane.

Oko 1.000 vojnika vježba u intenzivnim manevrima koristeći više od 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih projektila Yars, navodi Ministarstvo.

04.00 U Ukrajini je od početka rata prijavljeno oko 15.000 potencijalnih ratnih zločina, a dnevno ih se prijavljuje 200 do 300, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova novinarima u Haagu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TONI ŠĆULAC NAKON „GOSPODINA SAVRŠENOG“: Sa Stankicom sam se ponovo povezao

TONI ŠĆULAC NAKON „GOSPODINA SAVRŠENOG“: Sa Stankicom sam se ponovo povezao

VODEĆI MEĐUNARODNI PLINSKI SKUP U JUGOISTOČNOJ EUROPI

VODEĆI MEĐUNARODNI PLINSKI SKUP U JUGOISTOČNOJ EUROPI