in

Borila se za pravdu: Posljednji govor Segmedine Srna-Bajramović u Skupštini KS

Borila se za pravdu: Posljednji govor Segmedine Srna-Bajramović u Skupštini KS
Slatka-Tajna.Eu
Borila se za pravdu: Posljednji govor Segmedine Srna-Bajramović u Skupštini KS

Vijest o smrti Segmedine Srna-Bajramović, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinje u Federalnom parlamentu danas je potresla cjelokupnu javnost. Hrabra, pravedna, a opet tiha i čovjek iznad svega, samo su neke od riječi kojima su se opraštale od nje njene kolege, mnoge istaknute javne ličnosti, ali i građani koji su je poznavali samo preko njenih televizijskih nastupa. Jedan takav, nadasve veoma poučan imala je jučer, kada se, niko nije mogao ni naslutiti, posljednji put obratila na sjednici Skupštine KS.

Jučer je nastojala ukazati na nedostatak pravde u bosanskohercegovačkom društvu s kojom se suočavaju građani ponajviše.

“Ljudi iz ove zemlje više ne odlaze, oni bježe. A jedan od top tri razloga koje navode, jeste da su prestali vjerovati da je pravda u ovoj zemlji moguća. Optimizam ovom narodu politika teško može vratiti, ali ako tužitelji, obratila bih joj se da je tu glavna tužiteljica, i tužilaštvo ohrabri i zbaci s leđa tegove pogrešnoj servisiranja politike, oni mogu biti novi društveni heroji. U pandemiji koronavirusu su to bili zdravstveni radnici, a u epidemiji korupcije, prirodno, to su tužitelji. Rekla bih da smo mi tu da čujemo šta je to ono što tužilaštvu nedostaje, osigurat ćemo, zakone imamo, logistika sistema je neupitna tako da postoje apsolutno sve pretpostavke da pokrenemo stvari u korist naše zajednice”, poručila je Segmedina Srna-Bajramović na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Samo dan kasnije, prerana smrt, u 50. godini života izazvala je tišinu i nevjericu među njenim kolegama koji su čak i danas spomenuli ovaj njen govor navodeći da su te njene riječi možda čak i najbolja poruka koju je izgovorila.

“Napustila nas je baš onako kako je i živjela, tiho, damski. Segi hvala ti za sve, nakon tvoje velike borbe, vjerujem da ideš tamo gdje je pravda zagarantovana. Odmori”, napisao je Nermin Muzur, načelnik Ilidže.

Izvor : Screenshot/Facebook Story

Sjednica Federalnog parlamenta danas nije održana. Njene kolege su joj minutom šutnje i fatihom posljednji put odali počast, a u izjavama pred medije, mnogi nisu mogli. Samo je Damir Mašić, federalni zastupnik i njen stranački kolega drhtavim glasom uspio izgovoriti nekoliko riječi o liku i djelu Segmedine Srna-Bajramović.

“Bila je snažna i hrabra žena u politici, ali i u životu, i tako ćemo je pamtiti. Bila je vedra i nasmijana ženu. Mislim da je cjelokupno društvo, ne samo SDP, izgubilo jednu dobru osobu”, kazao je kroz suze Mašić.

Brojne poruke saučešća porodici i posljednjeg pozdrava danas su se nizale, ali u jednom su svi saglasni, Segmedina Srna-Bajramović, bila je, kažu, nadasve dobar čovjek i oličenje odmjerenosti, kulture i profinjenosti.

Preminula Segmedina Srna-Bajramović

Srna-Bajramović će osim kao istaknuta političarka ostati upamćena i kao novinarka, koja je, kako njene kolege s kojima je radila navode, radila taj posao izuzetno posvećeno i profesionalno, a veliku popularnost je stekla upravo kao voditeljica emisije Rat Art na tadašnjoj TV BiH (danas BHRT) u kojoj se govorilo najviše o kulturnim dešavanjima u opkoljenom ratnom Sarajevu, a ljudima je upravo njena blagost i osmijeh, kako navode bilo nešto što ih je posebno smirivalo u tako teškom periodu.

Toga se prisjetio i premijer KS Edin Forto.

Bila je kasnije angažovana i u brojnim televizijskim projektima da bi godinama nakon toga uplovila u političke vode gdje je od početka svog djelovanja izabrala SDP kao stranku kojoj želi pripadati, a smrt ju je zatekla na poziciji članice Predsjedništva SDP-a.

Redakcije portala i televizije N1 izražavaju iskreno saučešće porodici i prijateljima iznenada preminule Segmedine Srna-Bajramović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pet razloga zbog kojih su turisti oduševljeni ovim grčkim ostrvom

Pet razloga zbog kojih su turisti oduševljeni ovim grčkim ostrvom

NAJJAČA EKIPA: Slađana Mandić pored sebe ima kolegu i džentlmena

NAJJAČA EKIPA: Slađana Mandić pored sebe ima kolegu i džentlmena