in

Tri sigurna znaka da je vrijeme da presadite orhideju

Tri sigurna znaka da je vrijeme da presadite orhideju

Trebalo bi da presadite svoju orhideju svake jedne do dvije godine da bi bila zdrava i pomogli joj da raste. Presađivanje takođe održava zemlju u saksiji u dobrom stanju, omogućavajući brzu drenažu i provjetravanje korijena koje zahtijevaju orhideje.

Ako nikada ranije niste presađivali svoju orhideju, možda se pitate da li je to zaista neophodno. Možda ćete oklijevati da presadite svoju orhideju jer ne želite da je oštetite. Srećom, presađivanje orhideja je super jednostavno!

Evo tri znaka da je vrijeme za presađivanje i šta treba da uradite sljedeće.

Većina stručnjaka preporučuje presađivanje orhideja svake jedne do dvije godine, a to može biti odlično pravilo koje treba slijediti. Međutim, postoji nekoliko drugih razloga koji se mogu pojaviti u međuvremenu i koji zahtijevaju ranije ili češće presađivanje. Evo tri uobičajena razloga.

1. Vaša orhideja je prerasla svoju saksiju

Jednom kada primjetite da vam korijeni orhideje izgledaju pretrpani u trenutnom kontejneru, vrijeme je da presadite svoju orhideju. Ako vidite da korijen počinje da raste iz stabljike biljke ili počinje da puzi preko ivice saksije, to je znak da je vaša saksija postala premala.

2. Kada se zemlja u saksiji “pokvari”

 Vaša orhideja dobija hranljive materije iz zemlje, ali na kraju će se dovoljno hranljivih materija izvući iz nje i razbiti se u kompost. Iako bi presađivanje svake jedne do dvije godine trebalo da spriječi ovaj problem, vaša zemlja u saksiji može početi da propada ranije, posebno ako vaša trenutna saksija ne drenira pravilno. Ako počnete da primjećujete loš miris, definitivno je vrijeme za presađivanje.

3. Vaši korijeni orhideje su čvrsto upleteni

Vlasnici novih orhideja često griješe kad misle da je gusto isprepletano korijenje orhideje znak da joj je potrebno presađivanje. Sve dok se korijeni labavo uvijaju i preklapaju, normalan obrazac rasta za orhideje, možete sačekati sa presađivanjem.

Čvrsto zapetljani korijeni ukazuju na to da je vašoj orhideji potrebno presađivanje. Presađivanje vaše orhideje obezbijediće joj hranljive materije koje su joj potrebne da cvjeta i lista.

(NovostiMagazin)

Komentariši

Written by Redakcija

Poraz Borca u Posušju

Poraz Borca u Posušju

SUPERFINALE ŠOUA “PLES SA ZVIJEZDAMA”: Svoju bajku do pobjede otplesali Pedro i Valentina

SUPERFINALE ŠOUA “PLES SA ZVIJEZDAMA”: Svoju bajku do pobjede otplesali Pedro i Valentina