in

Zašto su ruski zarobljenici tetovirali Lenjina i Staljina na prsa? / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija

“Za osuđenike na smrt, noć je zastrašujuće vrijeme. Svi spavaju, ali oni spavaju kao divlje životinje: oprezni… budni. Najmanje kucanje, šuštanje… i već se dvije-tri glave uznemireno dižu, osluškujući noćnu tišinu…”

Ovo je uvodni odlomak članka objavljenog u pronacističkim novinama tiskanim na okupiranom teritoriju Sovjetskog Saveza 1943. godine. U članku je autor ispričao priču o zatvoreniku koji je pobjegao streljačkom vodu otkrivši svoja gola prsa, na kojima su bili istetovirani portreti Lenjina i Staljina.

Iako priča nije potkrijepljena dokazima, ova se teorija proširila daleko izvan stranica ove propagandne publikacije.

“Propusnica za život”

Ne zna se točno porijeklo ove zatvorske priče. Ono što se pouzdano zna je da su neki sovjetski zatvorenici tetovirali portrete Lenjina i Staljina na prsima i da su se pojavile različite teorije zašto su to radili. Priča objavljena u novinama koje kontroliraju nacisti možda nije učinila ništa osim daljnje popularizacije postojeće zatvorske priče.

“Osuđenici na smrt tetovirali bi portrete Staljina i Lenjina na prsima i leđima u nadi da će izbjeći kaznu. Nitko iz streljačkog voda ne bi se usudio pucati u sliku [Staljina]”, objašnjava autor popularnog videa na YouTubeu, piše russia byond.

S obzirom na to koliko je Staljinov kult ličnosti bio jak i prodoran, nije teško zamisliti da su članovi streljačkog voda bili uznemireni i zbunjeni kada bi im bilo naređeno da upucaju sliku “Oca nacija”, makar i istetoviranu na prsima zatvorenika.

Legion Media

Iako ne postoje potvrđeni zapisi koji bi sugerirali da su takve tetovaže služile sovjetskim osuđenicima kao propusnice za život, također je nemoguće isključiti takvu mogućnost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Čak i da tetovaže Lenjina i Staljina nisu poštedjele živote ogromnog broja zatvorenika, možda je bilo pojedinačnih slučajeva kada su pomogle.

Unatoč sumnjivom porijeklu, priča o tetovažama koje spašavaju živote zatvorenika proširila se po sovjetskim zatvorima. Novopečeni zatvorenici koji su tetovirali portrete sovjetskih vođa na svojim prsima možda su iskreno vjerovali u njihovu moć spašavanja života ako dođe do teškog trenutka.

Znak lojalnosti

Postoje i druge teorije zašto su neki zatvorenici tetovirali portrete sovjetskih vođa na svojim tijelima.

“Tetovaže osuđenika s prikazom Staljina i Lenjina počele su se pojavljivati odmah nakon Oktobarske revolucije 1917. Na taj su način iskazivali poštovanje prema potomcima vlastite klase zločinaca, koji su prvi put u povijesti Rusije uspjeli preuzeti kontrolu nad zemljom. Osuđenici su isticali svoj privilegiran položaj, pripadnost eliti na vlasti”, kaže autor popularnog videa na YouTubeu.

Legion Media

I Lenjin i Staljin služili su zatvorske kazne prije nego što ih je ruska revolucija dovela na vrh novog sovjetskog društva. Ovo objašnjava povezanost s liderima zemlje koju su neki zatvorenici osjećali.

Međutim, Staljinovo doba karakterizira masovna represija nad općom populacijom i izvansudska pogubljenja koja su provedena u ogromnim razmjerima. Druga teorija zasnovana na ovoj činjenici tvrdi da su tetovaže Lenjina i Staljina bile simboličan znak javnog pokajanja koje su neki zatvorenici demonstrirali, nadajući se oprostu koji, u većini slučajeva, nikada nije došao tijekom njihovog života.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

mrtav ladan sta je ovo sunce ti jebem

MOŽE LI IZAZOVNIJE? Severinino jutarnje razgibavanje