in

RAT UŽIVO: U Ukrajinu stižu projektili Harpoon; Čečenski vođa Kadirov tvrdi da su osvojili Severodonjeck

Slatka-Tajna.Eu

21:55 Ruske snage i separatistička milicija su potpuno zauzele ukrajinski grad Severodonjeck, objavio je čečenski vođa Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

“Nacisti su poraženi. Svi su im položaji uništeni. Grad je oslobođen. Stanovnici mogu lakše disati. Od sada više nisu u opasnosti”, napisao je.

Kadirov tvrdi da je isprva planirano zauzeti Severodonjeck u roku od tjedan dana, ali je danas “prilagodio plan i odredio da se grad stavi pod kontrolu za tri dana”. Kao rezultat toga, piše Kadirovu, “borci su to napravili još brže – za tri sata”.

Ukrajina se još nije oglasila, a Kadirove tvrdnje nisu neovisno potvrđene.

21:15 Dok Rusija nastavlja sa žestokim raketnim napadima na istočni ukrajinski grad Severodonjeck, lokalne vlasti pokušavaju evakuirati preostale civila susjednog Lisičanska. 74-godišnjoj Ekaterini gotovo je nezamislivo da napušta svoj dom, jednosobni stan koji dijeli sa suprugom, piše CNN.

“Nisam spakirala ništa od svojih stvari. Ne znam gdje ću živjeti. Bolje da me ubiju”, rekla je kroz suze. “Znate, nemam se gdje sakriti. Imamo jednu sobu. Ležim na strani stana koja je nasuprot granatiranju. U zadnji čas sam pomislio, ako ću ovako patiti, bolje da me ubiju.”

20:50 Društvenim mrežama se proširila teorija da je posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina vojnoj bolnici u Moskvi, gdje se susreo s ranjenim vojnicima, izrežiran.

“Putin se susreo s ranjenim vojnikom koji je, čudnom koincidencijom, također tvornički radnik kojeg je prethodno upoznao”, napisao je Adam Rang na Twitteru i podijelio fotografiju vojnika u bolničkoj sobi i drugu fotografiju koja prikazuje navodno istog čovjeka u gomili ljudi koja se sastala s Putinom.

20:05 U Ukrajinu su počeli stizati protubrodski projektili Harpoon iz Danske i samohodne haubice iz SAD-a, objavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je rekao da su isporuke projektila Harpoon rezultat suradnje nekoliko zemalja. Ukrajina je tražila sofisticiranije oružje, ali do sada je većina pomoći bila u sistemima kratkog dometa poput protutenkovskog oružja.

19:45 Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim vojnicima u regiji Donjeck, javlja BBC. Muškarac (40) je proglašen krivim jer je ruskim snagama dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u gradu Harkivu koji su naknadno granatirani.

Priveden je u Uzhorodu, blizu granice sa Slovačkom. Tužitelji tvrde da je tamo krenuo radi daljnjih subverzivnih aktivnosti.

19:15 Prema povjerljivom izvještaju njemačke Federalne obavještajne službe, do kojeg je 22. maja došao časopis Der Spiegel, brojni ruski desničarski ekstremisti i neonacisti bore se u Ukrajini.

Njemački analitičari napisali su kako činjenica da su ruski vojni i politički čelnici prihvatili neonacističke skupine potkopava tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade da je jedan od glavnih motiva invazije želja za “denacifikacijom” Ukrajine.

18:55 Stotine Litvanaca prikupile su sredstva za kupovinu naprednog vojnog drona za Ukrajinu, prenosi Reuters.

U tri dana je prikupljeno oko 4.4 miliona eura, od potrebnih 5 miliona eura, objavila je Laisves TV, litvanska TV stanica koja je pokrenula akciju.

18:35 Agencije su objavile nove fotografije iz Ukrajine koje prikazuju ukrajinske vojnike u skloništu pored grada Bahmuta u Donjecku.

alt

alt

18:15 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da sankcije nametnute Rusiji nemaju veze s rastućom nestašicom hrane u svijetu.

“Sankcije Rusiji nemaju veze s rastućom globalnom krizom hrane. Jedini razlog nestašice, rasta cijena i moguće gladi je da ruska vojska fizički blokira 22 miliona tona ukrajinskog izvoza hrane u našim morskim lukama. Zahtijevajte od Moskve da prekine blokadu”, napisao je na Twitteru.

17:50 Brod je ušao u ukrajinsku luku Mariupolj, prvi put otkako je Rusija zauzela ovaj ukrajinski grad, javljaju ruski mediji. Glasnogovornik luke rekao je novinskoj agenciji Tass da je na brod ukrcan metal koji će biti prevezen u Rusiju.

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova kaže da ova pošiljka predstavlja pljačku. “Pljačka na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine se nastavlja. Nakon krađe ukrajinskog žita, okupatori su pribjegli izvozu metalnih proizvoda iz Mariupolja”, napisala je na Telegramu.

17:35 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara cesta, nekoliko stotina mostova i 12 zračnih luka.

17:15 Ukrajina je objavila najnovije informacije o broju gubitaka koje je Rusija pretrpjela od početka invazije. Ukrajina tvrdi da je 30.000 ruskih vojnika ubijeno i 3258 oklopnih vozila uništeno.

16:45 0 Znak na ulazu u ukrajinski grad Melitopolj, na kojem se na nalazilo ime grada na ukrajinskoj ćirilici i latinici, uklonjen je i zamijenjen natpisom “Melitopolj – Rusija zauvijek”.

alt

15:52 Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je jutros s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Putin je dvojici čelnika rekao da je isporuka oružja Ukrajini opasna, upozorivši “na rizike daljnje destabilizacije situacije i pogoršanja humanitarne krize”, priopćio je Kremlj. 

15:24 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev danas je pozvao na strože zakone o “stranim agentima” i na kazneni progon pojedinaca koji rade u interesu drugih država.

14:58 Rusija je ukinula svoju dobnu granicu za pristupanje vojsci otvarajući put regrutiranju većeg broja civilnih stručnjaka za rat u Ukrajini.

14:35 Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je dramatičnu fotografiju snimljenu iz zraka koja, kako tvrde, prikazuje štetu nastalu ruskim napadima na poljima oko ceste prema Izjumu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“SVijetu prijeti nestašica hrane, a ruski agresori pucaju po ukrajinskim poljima. Ovo je cesta prema Izjumu u harkivskoj regiji. Izgleda kao rane na tijelu prirode”, navodi se u opisu fotografije koju su objavili Ukrajinci.

13:25 Prvi put od pada Mariupolja u ruske ruke u luku tog grada uplovio je brod kako bi ukrcao metal i prevezao ga u Rusiju. Kijev je taj potez nazvao “pljačkom”.

Glasnogovornik mariupoljske luke je za rusku prorežimsku agenciju Tass rekao da će u brod biti ukrcano 2700 tona metala, a nakon toga će u ponedjeljak otploviti 160 kilometara istočno do Rusije. Glasnogovornik nije rekao o kakvom se metalu radi i gdje je proizveden metal koji Rusi odvoze iz Mariupolja.

Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, na aplikaciji Telegram napisala je da se radi o “ruskoj pljački”.

“Nastavlja se pljačka u privremeno okupiranim dijelovima Ukrajine. Nakon pljačke ukrajinskih žitarica, okupatori su spali na odvoz metala iz Mariupolja”, napisala je Denisova.

12:49 Ukrajinska vojska na svom se Facebooku pohvalila da su joj isporučeni kopneni lanseri moćnih protubrodskih projektila tipa Harpoon, zajedno s pripadajućim raketama.

“Radi se o isporuci iz Nizozemske, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se priključiti i druge zemlje. Ovi projektili branit će Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru”, stoji u objavi ukrajinske vojske.

“I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora”, navodi se u objavi.

11:48 Rusija je obavila uspješno testiranje hipersoničnog krstarećeg projektila Cirkon, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane dodajući da je projektil preletio oko 1.000 kilometara

10.45 Noć u regijama: U regiji Lugansk neprijatelj se povukao, u regiji Donjeck – aktivna neprijateljstva, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

09.40 Ruske snage su vjerojatno zauzele većinu grada Limana, stoji u najnovijem izvještaju vojnih obavještajaca koje je objavilo britansko ministarstvo odbrane dodajući da se radi o “preliminarnoj operaciji za sljedeću faze ofenzive u Donbasu”, regiji na istoku Ukrajine.

Obavještajci navode da je Liman bio važno željezničko čvorište i pristupna tačka važnim željezničkim i cestovnim mostovima preko rijeke Siverski Donjec.

“U nadolazećim danima ruskim snagama u tom području će prioritet vjerojatno biti prelazak rijeke. Zasad se glavne operacije ruskih snaga provode 40 kilometara istočno, oko grada Severodonjecka, ali pristup mostovima u blizini Limana dao bi Rusiji prednost u potencijalnoj sljedećoj fazi ofenzive na Donjeck. Vjerovatno će tada pokušati napredovati prema ukrajinskim gradovima dublje u regiji Donjeck, Slovjansku i Kramatorsku”, navodi se u izvještaju.

U četvrtak je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene proruske Narodne Republike Donjeck, rekao da će, zauzmu li ruske snage cijeli Donjeck i Luhansk, održati referendum.

Image

08.35 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

08.30 Nove satelitske snimke koje je objavila kompanija Maxar Technologies prikazuju ruske vojne operacije u ukrajinskim gradovima Liman i Popasne te oko njih. Nastale su prije dva dana, a objavljene su sinoć. Ruske snage, podsjetimo, polako, ali sigurno napreduju u Luhansku i Donjecku.

Prema nedavnim izvještajima, Rusi su preuzeli kontrolu nad Limanom. Radi se o drugom gradu srednje veličine koji su zauzeli ovog tjedna

Maxarove snimke prikazuju rusku artiljeriju te oklopnjake koji se iz smjera sjevera i istoka kreću prema Limanu, ali i devastaciju nastalu korištenjem artiljerijskih granata nad ukrajinskim kućama i drugim zgradama

Na satelitskim snimkama vidi se i šteta nastala u mjestu Popasni. Mogu se vidjeti ruske snage u mjestu i na širem okolnom području.

alt altaltalt08.00 Serhij Haidai, guverner ukrajinske regije Luhansk, procjenjuje da se u toj regiji nalazi oko 10.000 ruskih vojnika.

“To su snage koje su stalno u Luhansku, koje pokušavaju napadati i osvajati teritorij u bilo kojem smjeru u kojem mogu”, rekao je Haidai za ukrajinsku televiziju.

07.00 Rusi trpe gubitke u borbama u gradu, neće brzo ući u Severodonjeck, javlja Institut za ratovanje.

06.00 Ukrajinske snage možda će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai.

Haidai je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Oko 90% građevina u Luhansku je oštećeno, rekao je Haidai, pa dodao: “Rusi neće moći zauzeti Luhansk u narednim dana, što su analitičari predviđali”.

“Imamo snage i resursa da se odbranimo, No, moguće je da ćemo se morati povući iz nekih dijelova kako ne bismo bili opkoljeni”, naveo je Haidai.

Osvoje li ruske snage Severodonjeck, to će značiti da kontroliraju cijeli Luhansk.

05.00 Još jedan Su-35 oboren iznad Hersona! Ponos ruske zrakoplovne industrije, lovac je odlučio loviti ukrajinske jurišne zrakoplove. Na kraju je postao žrtvom ukrajinskog MiG-29. Lovac postaje plijen, javlja Ministarstvo odbrane Ukrajine.

04.00 Ukrajinski nuklearni inspektorat optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za podlijeganje ruskoj propagandi te zatražio podršku zahtjevu Kijeva za izbacivanjem ruskih snaga iz najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Prvi čovjek inspektorata Oleg Korikov kritizirao je generalnog direktora IAEA-e Rafaela Grossija koji je ranije ovoga tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu izjavio kako su u Zaporožju pronađene velike zalihe plutonija i obogaćenog urana koji bi se mogli iskoristiti za izradu nuklearnog oružja.

“Vrlo je tužno kada najviši dužnosnik IAEA-e objavljuje debele laži ruske propagande”, kazao je Korikov koji se potužio i kako IAEA nije reagirala na ukrajinske zahtjeve da se učini više kako bi se suzbio ruski nuklearni terorizam.

Neposredno uoči invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se Ukrajina koristi znanjem iz sovjetskog doba kako bi izradila vlastito nuklearno oružje.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OTKRIVENI SVI DETALJI? Katarina Živković imala aferu sa Darkom Lazićem

Adimin