in

RAT UŽIVO: Britanski obavještajci potvrdili – Rusi su zauzeli strateški važan grad, zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/maxar.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/maxar.jpg”,”caption”:””,”bg”:”706b62″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftyhl-swuaadufn.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftyhl-swuaadufn.jpg”,”caption”:””,”bg”:”bec7ce”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftywsg4waai-5gk.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftywsg4waai-5gk.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b5b9bc”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftskm5yxwaaf_6-_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftskm5yxwaaf_6-_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”d3bfb3″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ft0kmolwuaegkqb.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ft0kmolwuaegkqb.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b0ada5″}]

10.45 Noć u regijama: U regiji Lugansk neprijatelj se povukao, u regiji Donjeck – aktivna neprijateljstva, javljaju ukrajinski mediji.

09.40 Ruske snage su vjerojatno zauzele većinu grada Limana, stoji u najnovijem izvještaju vojnih obavještajaca koje je objavilo britansko ministarstvo odbrane dodajući da se radi o “preliminarnoj operaciji za sljedeću faze ofenzive u Donbasu”, regiji na istoku Ukrajine.

Obavještajci navode da je Liman bio važno željezničko čvorište i pristupna tačka važnim željezničkim i cestovnim mostovima preko rijeke Siverski Donjec.

“U nadolazećim danima ruskim snagama u tom području će prioritet vjerojatno biti prelazak rijeke. Zasad se glavne operacije ruskih snaga provode 40 kilometara istočno, oko grada Severodonjecka, ali pristup mostovima u blizini Limana dao bi Rusiji prednost u potencijalnoj sljedećoj fazi ofenzive na Donjeck. Vjerovatno će tada pokušati napredovati prema ukrajinskim gradovima dublje u regiji Donjeck, Slovjansku i Kramatorsku”, navodi se u izvještaju.

U četvrtak je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene proruske Narodne Republike Donjeck, rekao da će, zauzmu li ruske snage cijeli Donjeck i Luhansk, održati referendum.

Image

08.35 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

08.30 Nove satelitske snimke koje je objavila kompanija Maxar Technologies prikazuju ruske vojne operacije u ukrajinskim gradovima Liman i Popasne te oko njih. Nastale su prije dva dana, a objavljene su sinoć. Ruske snage, podsjetimo, polako, ali sigurno napreduju u Luhansku i Donjecku.

Prema nedavnim izvještajima, Rusi su preuzeli kontrolu nad Limanom. Radi se o drugom gradu srednje veličine koji su zauzeli ovog tjedna

Maxarove snimke prikazuju rusku artiljeriju te oklopnjake koji se iz smjera sjevera i istoka kreću prema Limanu, ali i devastaciju nastalu korištenjem artiljerijskih granata nad ukrajinskim kućama i drugim zgradama

Na satelitskim snimkama vidi se i šteta nastala u mjestu Popasni. Mogu se vidjeti ruske snage u mjestu i na širem okolnom području.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










alt altaltalt08.00 Serhij Haidai, guverner ukrajinske regije Luhansk, procjenjuje da se u toj regiji nalazi oko 10.000 ruskih vojnika.

“To su snage koje su stalno u Luhansku, koje pokušavaju napadati i osvajati teritorij u bilo kojem smjeru u kojem mogu”, rekao je Haidai za ukrajinsku televiziju.

07.00 Rusi trpe gubitke u borbama u gradu, neće brzo ući u Severodonjeck, javlja Institut za ratovanje.

06.00 Ukrajinske snage možda će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai.

Haidai je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Oko 90% građevina u Luhansku je oštećeno, rekao je Haidai, pa dodao: “Rusi neće moći zauzeti Luhansk u narednim dana, što su analitičari predviđali”.

“Imamo snage i resursa da se odbranimo, No, moguće je da ćemo se morati povući iz nekih dijelova kako ne bismo bili opkoljeni”, naveo je Haidai.

Osvoje li ruske snage Severodonjeck, to će značiti da kontroliraju cijeli Luhansk.

05.00 Još jedan Su-35 oboren iznad Hersona! Ponos ruske zrakoplovne industrije, lovac je odlučio loviti ukrajinske jurišne zrakoplove. Na kraju je postao žrtvom ukrajinskog MiG-29. Lovac postaje plijen, javlja Ministarstvo odbrane Ukrajine.

04.00 Ukrajinski nuklearni inspektorat optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za podlijeganje ruskoj propagandi te zatražio podršku zahtjevu Kijeva za izbacivanjem ruskih snaga iz najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Prvi čovjek inspektorata Oleg Korikov kritizirao je generalnog direktora IAEA-e Rafaela Grossija koji je ranije ovoga tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu izjavio kako su u Zaporožju pronađene velike zalihe plutonija i obogaćenog urana koji bi se mogli iskoristiti za izradu nuklearnog oružja.

“Vrlo je tužno kada najviši dužnosnik IAEA-e objavljuje debele laži ruske propagande”, kazao je Korikov koji se potužio i kako IAEA nije reagirala na ukrajinske zahtjeve da se učini više kako bi se suzbio ruski nuklearni terorizam.

Neposredno uoči invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se Ukrajina koristi znanjem iz sovjetskog doba kako bi izradila vlastito nuklearno oružje.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jednostavna i brza maska od banane koja pomaže u borbi protiv peruti

Isprobajte njoke na malo drugačiji način / Bljesak.info