in

Državni poreznici ponovo u kampanji “Stop švercu”

Slatka-Tajna.Eu

Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela je javnu kampanju “Stop švercu“, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duhanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 0800 20 607.

“U ovogodišnjoj kampanji građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju na kojoj se nelegalno prodaju cigarete i duhan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UIO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu.

Prošlogodišnja akcija rezultirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima“, saopćeno je iz UIO, odakle podsjećaju da je od 2009. godine, od kada je Bosna i Hercegovina krenula u proces usklađivanja akciza duhana i duhanskih proizvoda, broj izdanih akciznih markica konstantno  bio u padu. Međutim, 2021. godine,  kada je UIO provela prvu javnu kamapanju “Stop švercu“, koja je imala za cilj suzbijanje crnog tržišta duhana, broj izdatih akciznih markica za duhan i duhanske prerađevine zabilježio je rast. Naime, 2021. godine UIO je ukupno izdala 208 miliona komada akciznih markica, dok ih je 2020. ukupno izdato 185 miliona.

“Važno je da se rast broja izdanih akciznih markica nastavio  i u 2022. godini. Podaci pokazuju da je u četiri mjeseca 2022. ukupno izdato 74,5 miliona komada akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakovanja duhana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu 2021. izdato 56,6 miliona komada, što predstavlja porast za 31,6 posto. Ovo su definitivno podaci koji govore u prilog činjenici da se u posljednje dvije godine smanjuje procenat tzv. crnog tržišta duhana u BiH“, navode iz UIO.

Ovakvim statistikama, kako se dodaje,  svakako su znajačan doprinos dale i brojne akcije službenika UIO iz grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz sva četiri regionalna centra (Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla).  Samo u prošloj godini, ovlašteni službenici UIO oduzeli su cigareta i duhana koji su se nezakonito prodavali u BiH u vrijednosti 5,3 miliona KM, dok je u četiri mjeseca 2022. oduzeto cigareta i duhana bez akciznih markica u vrijednosti većoj od pola miliona KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“U vezi sa carinskim prevarama na internetu i sajber kriminalu, UIO je prepoznala ovu problematiku te je u Planu rada odredila da će posebnu pažnju posvetiti preduzimanju radnji, mjera i aktivnosti s ciljem istraživanja, otkrivanja, sprečavanja i procesuiranja ovih kriminalnih aktivnosti po pitanju nezakonitosti u vezi s indirektnim oporezivanjem. S tim u vezi, službenici UIO prate i internet stranice i društvene mreže na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duhanskih prerađevina“, napominju iz UIO, prenosi Fena.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TV Liberty: Poskupljenja bez odgovora vlasti

Karleuša posjetila Tekiju na vrelu Bune u Blagaju: “Kako je lijepa ova Bosna” – Senzacija