in

Zločin je počinjen, zna se kako su avioni djelovali

Slatka-Tajna.Eu

Poligraf, 27.5.2022.

Foto: HTV / HRT

Srbija podiže optužnicu protiv hrvatskih pilota, Slovenija kaže da je arbitraža, iz koje je Hrvatska istupila, sidro međusobnih odnosa, a američko veleposlanstvo u BiH optužuje HDZ BiH za opstrukciju izbora u susjednoj državi. Hoće li Slovenija zbog arbitraže blokirati ulazak Hrvatske u Schengen? Može li Hrvatska, zbog optužnica protiv hrvatskih pilota, blokirati ulazak Srbije u EU? Blokira li HDZ BiH izbore u susjednoj državi? Tko može koga blokirati i zašto? To su bile neke od tema o kojima se govorilo u emisiji Poligraf, Hrvatskoga radija. 

Davor Ivo Stier iz HDZ-a komentirao je aktualnu situaciju s Aleksandrom Vučićem i situacijom s podizanjem optužnica protiv hrvatskih pilota. 

– Vučić je u ovom trenutku pod Bruxellesom i Washingtona, da se odluči da ne sjedi na više stolica. Ne može reći, želimo u Europsku uniju, ali ne želimo biti dio zapada. Mora se pridružiti i režimu sankcija prema Ruskoj Federaciji. On je pod pritiskom, sasvim je moguće da je logika da se politički pokušava instrumentalizirati pravosuđe, sjetimo se slučaja Tihomira Purde. Beograd je na kraju odustao od te optužnice. Možemo razumjeti tu logiku, ali mi to nikako nećemo prihvatiti. Nama je u interesu da se cijeli prostor jugoistoka Europe europeizira, pa da se i Srbija europeizira, ali moraju prihvatiti te standarde. 

Je li u slučaju srbijanskih optužnica protiv hrvatskih pilota – zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac stao na stranu Aleksandra Vučića? 

– Nemam ja potrebe stajati na ničiju stranu jer nisam stajao 30 godina pa neću stajati niti ove godine. Želim stati na stranu pravde. Taj zločin je počinjen i nije navodni zločin kao što se u najvećem dijelu naših medija govori. I o njemu treba govoriti. O tim se zločinima prestalo govoriti i šuti se kao da se ništa nije dogodilo. A naša javnost nema uopće pojma da se tako nešto dogodilo. Ubijeno je devetero civila, 30 km duboko u granici BiH. Od toga četvero djece, bilo je 50-ero ranjenih. Zna se kada su avioni poletjeli, zna se odakle poletjeli, zna se kako su djelovali, ističe. 

Kaže da nije problem u tome treba li Srbija suditi već u tome zašto Hrvatska nije sudila.

– Zašto nismo sudili za Varivode? Zašto nismo sudili za Grubore? Zašto nismo sudili za niz drugih mjesta, poručuje Pupovac. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Stier kaže da je stav RH da je nadležnost koju si sud u Beogradu pripisuje, neprihvatljiva.

– Jasno i čvrsto stojimo iza toga. Ako se pokušaju uručiti neke optužnice, Hrvatska ih neće primiti, već odbiti. Što se tiče rada DORH-a, to je nešto o čemu uvijek možemo i moramo govoriti. Naše tužiteljstvo nije sistematski istražilo ratne operacije protiv RH, kao što je tužiteljstvo istraživalo cijelu operaciju “Oluja”. Imamo Ovčaru, ali nije se istražila cijela operacija napada na Vukovar. Ima sigurno tu mogućih prigovora na rad DORH-a. To se rješava u okviru hrvatskih institucija, to neće biti nadležnost sudova u Beogradu, replicira Davor Ivo Stier.

– Krucijalno je da kod nas DORH preuzme i vodi postupke vezano uz ratne zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj. Uključujući, naravno, suđenja za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom. Nije bilo značajnog napretka po tom pitanju od ulaska u EU, istaknula je Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijevog bloka.

– Što se tiče ove teme, od kada je postala aktualna, ponekad sam se osjećao kao da smo se vratili 15 godina unatrag u vrijeme Carle Del Ponte. Shvatio sam da se ova situacija koristi kao jedno sredstvo pritiska na Hrvatsku da se zastoj ili nastavak u onome što je započelo te se usporilo i prekinulo se, da se nastavi. Treba politička volja da je svaki zločin zločin te da će država tijela progona to istražiti i procesuirati, neovisno o tome tko je počinitelj. Što se tiče DORH-a, istina je da su sada neke druge teme u fokusu, da smo malo zaboravili na događaje iz 90-tih, ističe SDP-ov Arsen Bauk

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SVE PUCA OD LJUBAVI: Prva fotka Isaka i Aleksandre

Lansirana platforma ECOMMERCE4ALL.EU, Prva regionalna web platforma za e-trgovinu