in

Vlada BPK privrednicima nudi kasarne u Goraždu

Slatka-Tajna.Eu

Objekte neperspektivne vojne imovine, na lokalitetu kasarni Šišeta I i Goražde I, Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) planira staviti u funkciju privrednog razvoja, piše Fena. Kantonalni ministar privrede Haris Salković podsjeća  da je Vlada Federacije BiH svojom odlukom Kantonu na neodređeno vrijeme ustupila na korištenje te objekte, čime se, kako je kazao, otvara mogućnost za nova privredna ulaganja.

Radi se o zemljištu ukupne površine 30.000 kvadratnih metara, od čega su na 5.000 kvadratnih metara već izgrađeni objekti.

Komisija imenovana od kantonalnog Ministarstva privrede izvršila je pregled i utvrdila stanje svih objekata nekadašnje vojne imovine u centru Goražda, koji će u narednom periodu bit ponuđeni privrednicima.

“Utvrđeno je da su objekti zapušteni i u prethodnom periodu služili su za sve što je bilo odbačeno i rashodovano, a sada će se  očistiti i nakon toga će biti raspisan javni poziv svim zainteresiranim pravnim osobama. Na ovom lokalitetu već je smještena firma za preradu plastike i azil za pse, međutim, ima još prostora za nova ulaganja “, kazao je Salković.

Fokus Ministarstva je na kasarni Goražde I, gdje je bilo smješetno 15 objekata, od kojih je pet montažnih već rasformirano.

“Ostalo je još 10 objekata površine od nekih 400 do 500 kvadratnih metara, pa čak i 1.000, koje već koriste institucije Kantona za skladište, ali nismo sigurni da se to koristi u prave svrhe, pa je komisija u obavezi da preispita sve pravne osnove po kojim se koristi ta imovina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Siguran sam da će to ići u pravcu da se objekti oslobode i vrate svrsi. Nakon toga, mi ćemo ići u zaštitu od daljeg propadanja, a potom i raspisati javni poziv na koji će se moći prijaviti zainteresovani privredni subjekti koji žele ulagati i omogućiti nova zapošljavanja ” istaknuo je ministar privrede BPK, te najavio da će Ministarstvo  najkasnije za tri mjeseca objaviti javni poziv za privredne subjekte koji žele ulagati na ove dvije lokacije.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Rusi u naletu, pokušavaju zauzeti grad Liman

Zanosna plavuša osvojila Gagijevo srce, mnogi kažu da liči na Anabelu