in

U subotu oblačnije, većinom i hladnije, uz kišu, jaku buru

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

“Kiša, grmljavina, ponegdje jaka bura s olujnim udarima i pad temperature prekinut će razdoblje iznadprosječne topline koja je vladala veći dio svibnja – u subotu u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i u južnijim krajevima.

Početkom novog tjedna kišobran će još dobro doći jer neće biti posve stabilno, pa do utorka valja računati na kišu ili poneki pljusak.

Uz sve sunčanije vrijeme i uglavnom slab vjetar temperatura će sredinom tjedna ponovno dosegnuti ljetne vrijednosti.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala i savjetovala:

“Pad temperature najmanje će se osjetiti u Dalmaciji, dok će se u unutrašnjosti ona ponegdje sniziti za više od 10 °C. Stoga, ako ste pospremili topliju odjeću, posegnite u ormare jer će mnogima zatrebati idućih dana sve dok se vrijeme ponovno ne stabilizira i temperatura poraste.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu oblačnije, većinom i hladnije, uz kišu, jaku buru

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “U noći na subotu na istok Hrvatske s naoblačenjem stiže kiša. U početku će mjestimice biti izražena te praćena grmljavinom. Zapuhat će i sjeverni vjetar, ujutro s jakim udarima. Temperatura zraka osjetno niža nego u petak – većinom od 16 do 20 °C.

Oblačno s kišom i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će pljuskovi i grmljavina već u prvom dijelu noći zahvatiti najsjevernije krajeve. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, prolazno s jakim udarima. Temperatura zraka od 15 do 18 °C.

I u gorju oblačno uz povremenu kišu. Na sjevernom Jadranu u početku sunčana razdoblja, a zatim više oblaka te mjestimični pljuskovi s grmljavinom koji će lokalno biti jače izraženi. Zapuhat će i bura, umjerena do jaka, ponegdje i s olujnim udarima. Temperatura od 15 do 20 °C, prijepodne na moru malo viša.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a u drugom dijelu dana na sjeveru je moguć poneki pljusak s grmljavinom. Zapuhat će bura i jačati, najprije na sjeveru, a do kraja dana proširiti se duž obale. Zadržat će se vrlo toplo i vruće uz 27 do 30 °C.

I na jugu Hrvatske još u subotu vrlo toplo i vruće uz dnevnu temperaturu od 28 do 30 °C. Uz djelomice sunčano vrijeme povremeno će puhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar.”

Opet promjenjivije, u nedjelju većinom i svježije

Na kopnu će kiša padati i u nedjelju, a puhat će i sjeverni vjetar. Temperatura će se sniziti za još koji stupanj. Posve stabilno neće biti ni u ponedjeljak i utorak, pa se ni tada uz promjenjivu naoblaku ne može isključiti poneki pljusak. Zapuhat će jugozapadni vjetar koji će popratiti porast temperature zraka.

Nestabilno vrijeme nastavit će se i na Jadranu. U nedjelju i ponedjeljak pljuskovi će biti češći u Dalmaciji, a na sjeveru tijekom noći na utorak. Bura će u nedjelju slabjeti, a zapuhat će jugo i jugozapadni vjetar. Od nedjelje svježije i u Dalmaciji, a od utorka uz više sunčana vremena temperatura će ponovno rasti.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

STANIJA RASKINULA SA MARKOM: Vratila se u Srbiju, pa se oglasila i otkrila da ju je sačekao haos – Senzacija

DRAGANA MIRKOVIĆ ŽRTVA INTERNET PREVARE! Neko zloupotrebljava njene fotografije