in

Šarmantni terrazzo uzorak za moderno uređenje doma

Slatka-Tajna.Eu

Terrazzo, materijal izumljen u Veneciji u 15. vijeku, ne prestaje da fascinira ljepotom, ali i inspiriše za dizajn raznih predmeta s retro motivom usitnjenih kamenčića.

Izreka koja kaže da je nečiji otpad nekom drugom bogatstvo mnogo se puta pokazala istinitom, pa tako i u ovoj priči o istoriji terrazzo materijala i uzorka. Venecijanski majstori za podove, čije su vješte ruke prije petstotinak godina izrađivale fantastične mozaike u domovima bogatih mletačkih trgovaca, pronašli su način kako da iskoriste sitne, nepravilne ostatke mramora koje bi naručioci inače bacili.

Miješali su ih s kalcijum-oksidom i kozjim mlijekom te tom smjesom popločavali svoje domove i dvorišta, ni ne sluteći da će njihov izum iz sirotinjske nužde jednog dana postati hit i u visokom društvu.

Danas pojam terrazzo obuhvata mnogo više vrsta materijala (osim mramora koriste se npr. i komadići stakla u boji) te daleko savremeniju tehnologiju, ali u vizuelnom smislu stvari se nisu mnogo promijenile – uzorak koji ostavlja utisak raznobojnih kamenčića razasutih po (ne nužno) bijeloj površini veoma je dekorativan i atraktivan pa mu je primjena široka.

Ako ste se zasitili mramornog uređenja doma, terrazzo uzorak će vas osvojiti na prvu. Ovaj vrlo specifični uzorak čine dijelovi mramora, granita, stakla i kvarca povezani vezivom te upravo toj kombinaciji može zahvaliti na svom zanimljivom i primjetnom izgledu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prije se koristio za eksterijer

Terrazzo u svaki prostor unosi razigranost i svježinu, a zbog izdržljivosti ga vole i brojni arhitekti, zaljubljenici u enterijer i uređenje. Tako se ranije terrazzo uglavnom koristio za eksterijer i uređenje balkona i vrta, a kroz uređenje domova danas svoju primjenu nalazi i u enterijeru i to u raznim prostorijama.

U kuhinje i kupatila unosi dozu elegancije

Danas terrazzo uzorak možemo pronaći na tekstilu, na namještaju, na vazama, stolićima, keramičkim pločicama, tapetama, pa čak i saksijama i nakitu. Terrazzo će posebno zanimljivo izgledati u vašim kuhinjama i kupatilima gdje unosi dozu elegancije, a slaže se i sa ostalim materijalima kao što su kamen, drvo, željezo i brojni drugi trenutno popularni materijali u enterijeru.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Uhićen Bernie Ecclestone / Bljesak.info

SVE PUCA OD LJUBAVI: Prva fotka Isaka i Aleksandre