in

U Izmiru održano 17. svjetsko prvenstvo dijaspore u futsalu u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore

Slatka-Tajna.Eu

Proteklog vikenda 21. i 22. maja 2022.godine u Izmiru je upriličena izuzetno uspješna a ujedno i najveća sportska aktivnost iseljeništva/dijaspore koju godinama provodi Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine – održano je 17. svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu.

Učešće na ovom velikom sportskom događaju uzele su ekipe pripadnika iseljeništva/dijaspore iz 11 država: Austrije, Danske, Finske, Francuske, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Švedske, Švicarske, Turske i Velike Britanije, a skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra, i Kemo Sarač, pomoćnik ministra za iseljeništvo, kao i ambasador BiH u Turskoj Adis Alagić.


Prvo mjesto na prvenstvu osvojila je ekipa iz Njemačke, drugo Austrije, dok su treće i četvrto mjesto zauzele ekipe Švedske i Norveške.
Ovaj veličanstveni sportski skup iseljeništva/dijaspore je bio i prilika za druženje brojnih Bosanaca i Hercegovaca iz cijele Evrope i prisustvo kulturnim događajima organizovanim u sklopu skupa.

Tokom boravka predstavnika institucija BiH i sportista i aktivista iz iseljeništva/dijaspore u Izmiru iskorištena je prilika da se posjeti mezar Ahmeta Kemala Baysaka, biznismena bh porijekla i prvog počasnog konzula BiH u Turskoj, koji je preminuo prošle godine. Baysak je zaslužan za pokretanje brojnih aktivnosti na povezivanju iseljeništva i BiH, kao i BiH i Turske.

Takođe, u okviru Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu, održan je i sastanak Glavnog Odbora SSD BiH kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i ambasador BiH u Republici Turskoj. Tokom ovog sastanka prezentovan je rad Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, te se razgovaralo o pitanjima bitnim za dijasporu, kao što su upis djece rođene u dijaspori u matičnu knjigu državljana, održavanje dopunske nastave, te pitanjima koja se odnose na učešće dijaspore u ukupnom društveno-ekonomskom životu Bosne i Hercegovine.

Upriličen je i prijem, te je održan sastanak sa gradonačelnikom Izmira gosp. Tunc Sayerom na kojem je izražena zahvalnost za prijem i održavanje veza sa osobama koje žive i rade u Izmiru, a koje imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Pored navedenog, održana je i radna večera sa gospodinom dr. Cemilom Tugay, načelnikom općine Karšijaka, na kojoj je razgovarano o mogućim projektima ekonomske prirode a koji bi dodatno povezali dijasporu iz Bosne i Hercegovine – osobe koje imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ogrijev u BiH duplo skuplji zbog izvoza u Evropu

U koje vrijeme treba da jedemo prije treninga?