in

RAT UŽIVO: Zelenski objavio – ‘Spreman sam razgovarati s Putinom’

Slatka-Tajna.Eu

23:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju videovezom na Svjetskom ekonomskom forumu da je Vladimir Putin jedini ruski zvaničnik s kojim je voljan sastati se i to samo s jednim ciljem – da prekinu rat.

22:45 Rusija je na svoj teritorij prisilno odvela 1.4 miliona Ukrajinaca, rekla je ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova, prenosi Interfax.

Krajem prošlog mjeseca ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je više od miliona ljudi “evakuirano” iz Ukrajine u Rusiju.

22:30 Pavlo Kirilenko, načelnik regionalne vojne uprave Donjecka, rekao je da se teške borbe vode oko grada Limana.

“U proteklih 12 sati među civilnim stanovništvom jedna je mrtva, a četiri osobe su ozlijeđene”, rekao je.

Kirilenko je rekao da je nekoliko drugih gradova (Avdiivka, Svjatohorsk, Bakhmut i Soledar) po

22:20 Ukrajina je naredila hapšenje u odsutnosti bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča optužujući ga za izdaju. Optužba se odnosi na sporazum koji je potpisao 2010. o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Sporazum, koji je u Ukrajini nadaleko poznat kao Harkivski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopol.

Janukovič, koji je pobjegao u Rusiju 2014. nakon masovnih protesta, već je u odsutnosti osuđen na 13 godina zatvora zbog izdaje. Taj slučaj bio je povezan s pismom koje je 1. marta 2014. poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tražeći od njega da upotrijebi rusku vojsku i policijske snage za uspostavljanje reda u Ukrajini.

On je ranije negirao sve optužbe na svoj račun. Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine rekao je da je sud u Kijevu naredio Janukovičevo hapšenje jer je pakt iz Harkiva omogućio Rusiji da poveća broj vojnika koje je imala u Ukrajini te da zauzme i pripoji Krim 2014. godine.

Janukovič je postupkom prekršio ustav i “na štetu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti odbrane, državne i ekonomske sigurnosti Ukrajine pružio pomoć stranoj državi”.

22:00 Američki ministar odbrane rekao je da je Češka pristala poslati “značajnu podršku” Ukrajini.

Poljska, Grčka, Norveška i Italija će poslati svoje artiljerijske sisteme i municiju.

21:40 Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tokom svog govora u Davosu da Ukrajini treba više dalekometne artiljerije kako bi se izbjegla smrt stotina hiljada ljudi.

21:20 Mykola Lukashuk, šef regionalnog vijeća, rekao je da je jedna raketa pogodila Pavlohrad, a druge tri su pogodile okrug Synelnykyivsk. Nema prijavljenih žrtava.

21:00 Lažna granata ostavljena je ispred ruskog konzulata u najmnogoljudnijem brazilskom gradu Sao Paulu, objavio je brazilski portal Globo.

Policijski službenici pozvani su na mjesto događaja, ali su potvrdili da se radi o lažnom uređaju. Ne zna se ko je odgovoran.

20:30 Prema ministru odbrane Lloydu Austinu, 20 država će Ukrajini “donirati kritično potrebne granate, sisteme obalne odbrane, tenkove i druga oklopna vozila”.

20:05 Ukrajinske snage oko grada Severodonjecka bit će okružene ruskim vojnicima, predvidio je jedan anonimni zapadni zvaničnik.

Naglašava da je neprekidni otpor ukrajinskih vojnika “izvršavao vitalnu funkciju… jer degradiraju ruske snage” i “stvaraju vrijeme” preostalim ukrajinskim snagama u Donbasu da se pripreme i ojačaju odbranu negdje drugdje.

19:40 Njemačka vlada tvrdi kako nema oklopnih pješadijskih vozila i tenkova koje bi mogli poslati Ukrajini zato što su ta vozila potrebna njihovoj vojsci. Međutim, njemački tabloid “Bild”, pozivajući se na interni dokument ministarstva odbrane, navodi kako bi oružane snage Njemačke unutar šest sedmica mogle popraviti nekoliko oklopnih vozila koje trenutno ne koriste i poslati ih Kijevu, ali da vlada kancelara Olafa Scholza to blokira.

18:58 Glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova izjavila je za Washington post da se u Ukrajini istražuje više od 13 hiljada slučajeva navodnih ruskih ratnih zločina.

18:34 Dva ukrajinska grada ostala su bez plina nakon što je ruski napad oštetio plinovod. Donjeck i Luhansk zbog granatiranja više ne dobivaju plin, navodi tamošnji operater plinskog sistema. 

18:14 Ruski predsjednik našalio se danas da će morati ozbiljno razgovarati sa Zapadom koji ga krivi za ekonomski haos zbog rusko-ukrajinskog rata i suglasio se s bjeloruskim kolegom da su sankcije potaknule obje zemlje na samostalni razvoj.

17:56 Kremlj je optužio ukrajinske nacionaliste da su izveli “teroristički napad” protiv dužnosnika koje je postavila Rusija u južnoj Ukrajini, javlja AFP. Andrey Shevchik imenovan je za gradonačelnika Energodara nakon što su ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom. To je mjesto najveće europske nuklearne elektrane. U nedjelju su Shevchik i njegova dva stražara ranjeni u eksploziji dok su ulazili u zgradu. Ukrajinski “nacionalisti koriste takve metode”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi. Lokalni policijski dužnosnik Aleksej Selivanov rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je Ševčik “zadobio opekline i ozljede”, ali životi njega i njegovih tjelohranitelja nisu u opasnosti.

17:28 Prošle sednice UN je zatražio od Rusije da otvori pristup ukrajinskim crnomorskim lukama –  kako bi se omogućio nastavak izvoza žitarica. Rusija traži da u zamjenu za otvaranje luka sankcije uvedene Moskvi budu revidirane, navodi novinska agencija Interfax.

16:54 Starbucks je napustio Rusiju nakon 15 godina poslovanja. Zatvorili su tako 130 licenciranih kafića u zemlji. Starbucks se tako pridružuje drugim kompanijama kao što su McDonald’s i Exxon Mobil u potpunom izvlačenju svog poslovanja iz Rusije. Starbucks kaže da će podržati svojih gotovo 2.000 radnika u Rusiji, uključujući plaću za šest mjeseci i pomoć partnerima u prelasku na nove mogućnosti izvan Starbucksa.

16:36 Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je na svom vjenčanju plesala s Vladimirom Putinom, napustila je mjesto u nadzornom odboru državne ruske naftne kompanije Rosneft, saopćeno je u Moskvi. „Zahvaljujemo Karin Kneissl za suradnju u posljednjih deset mjeseci koji su bili obilježeni teškom pandemijskom i međunarodnom situacijom“, stoji u saopćenju koncerna Rosneft. Kneissl je Rosneft napustila nakon žestoke kritike austrijske i međunarodne javnosti posebno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

16:08 Mađarska traži više od 18 milijardi eura ulaganja u zamjenu za embargo na rusku naftu.

15.40 U ukrajinskom gradu Desna, sjeveroistočno od Kijeva, nakon napada je pronađeno 87 tijela, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

Navodi kako je to najveći broj poginulih tokom jednog zračnog napada. Napad se, kako kaže, dogodio prošlog utorka. Na dan kada se to dogodilo, glasnogovornik ruske vojske rekao je da su visokoprecizne rakete dugog dometa pogodile ukrajinske rezerve u centru za obuku u blizini Desne i na jednom drugom mjestu. U blizini grada se nalaze vojarne i baza za obuku.

Ukrajinski predsjednik nije rekao jesu li žrtve bile vojne ili civilne.

15.15 Mađarska je odlučila ostati pri svojim zahtjevima za energetska ulaganja prije nego što pristane na ruski naftni embargo, sukobljavajući se s državama EU koje se zalažu za brzo odobrenje dodatnih sankcija EU Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

14.55 Visoki ukrajinski obavještajac Kirilo Budanov tvrdi da je pokušan atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pokušaj atentata izveden je nakon invazije u februaru. Nastavio je da su ruskog čelnika napali predstavnici iz regije Kavkaza, koja se nalazi između Crnog i Kaspijskog mora. Međutim, do sada nije predstavljen nijedan dokaz. 

14.30 Ruska ekonomija sučelit će se s dugotrajnom štetom kao posljedicom rata u Ukrajini, navodi njemačka središnja banka Bundesbank. U mjesečnom izvještaju Bundesbank objavljuje da “Rusija ide prema gubitku značajnog dijela svog prosperiteta na duge staze”.

Negativne posljedice rata pogodile bi i industrijski i uslužni sektor, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka: “Nove izvozne zabrane koje su uvele zapadne zemlje i ograničenja opskrbi koje su nametnule mnoge kompanije stoga će vjerovatno posebno teško pogoditi rusku industriju.”

14.15 Britanci su objavili novu ratnu kartu događaja u Ukrajini

13.55 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko danas su održali zajedničku press konferenciju u ruskom Sočiju.

Lukašenko je na press konferenciji ustvrdio da “Zapad pokušava raščerečiti Ukrajinu”, pa je pritom optužio Poljsku da pokušava zauzeti zapadne dijelove Ukrajine. Također je sugerirao da će Kijev prije ili kasnije morati, kako bi spriječio to navodno poljsko posezanje za teritorijem, zatražiti pomoć Rusije i Bjelorusije

13:25 Nakon što je 21-godišnji ruski vojnik Vadim Šišimarin danas u Kijevu osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva civila u Ukrajini, stigla je prva reakcija iz Kremlja.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitri Peskov, rekao je da je Kremlj “zabrinit” za Šišimarina te će “tražiti načine da mu pomogne”

12.50 Ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika koji je ubio nenaoružanog civila na doživotnu kaznu za ratni zločin. Radi se o prvom suđenju u Ukrajini za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na tu zemlju. 

Narednik Vadim Šišimarin (21) osuđen je za ubistvo civila Oleksandra Šelipova (62). Šišimarin je ubio Šelipova hicima iz jurišne puške tipa Kalašnjikov 28. februara u selu Čupakivka.

12.30 DOK se svjetski vođe okupljaju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, ukrajinski umjetnici pretvorili su tamošnju Rusku kuću, mjesto koje inače koristi rusko izaslanstvo, u “Rusku kuću ratnih zločina”, piše danas BBC.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Fotografije masovnog uništenja u ukrajinskim gradovima, koje su granatirale ruske snage, predstavljene su na izložbi u zgradi u švicarskom zimovalištu u Alpama.

12.05 Ukrajinski parlament danas je najavio donošenje novog zakona, koji će omogućiti državu zapljenu imovine osoba koje podržavaju rusku invaziju.

Prema tom zakonu, svako ko podržava rat može završiti na ukrajinskom Vrhovnom antikorupcijskom sudu, čiji dužnosnici će moći imovinu te osobe zaplijeniti i prebaciti u državni budžet, navodi se u saopćenju ukrajinskog parlamenta.

11.50 Ruska prorežimska agencija Interfaks objavila je kako je lider proruskih separatista u ukrajinskoj regiji Donjeck rekao tko će suditi ratnim zarobljenicima iz mariupoljske čeličane Azovstal.

“Zarobljenici iz Azovstala nalaze se na teritoriju Narodne Republike Donjeck. U planu je organizacija međunarodnog suda na teritoriji republike”, rekao je Denis Pušilin.

11.35 Regionalni guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da Moskva povlači snage iz regije Harkiva, trupe koje su bile uključene u opsadu Mariupolja, proruske separatističke milicije i čak svježe mobilizirane trupe iz Sibira – i koncentrira ih u regiji Donjecka i Luhanska.

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da bi grad Severodonjeck mogao doživjeti sudbinu sličnu Mariupolju.

11.25 Ukrajinci koji žele pobjeći s područja koje su okupirale ruske snage moraju proći mučan proces “filtracije”. CNN je razgovarao s nizom Ukrajinaca koji su opisali kako izbjeglice prolaze kroz ispitivanja, uzimanje otisaka prstiju te detaljne pretrage koje provode ruske snage i proruski separatisti.

Marija Vdovičenko opisala je kako su joj oca više puta udarili u glavu prilikom ispitivanja u “filtracijskom” kampu prošlog mjeseca. Kaže da mu je zbog udaraca vid trajno oštećen.

“Pokušali su batinama izvući informacije iz njega”, rekla je.

11.15 Poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa objavila je kako je Poljska odlučila raskinuti ugovor s Rusijom vezan za plinovod Yamal.

“Poljska je raskinula međudržavni ugovor iz 1993. vezan uz Yamal. Ruska agresija na Ukrajinu potvrdila je da je odluka poljske vlade o potpunoj neovisnosti o ruskom plinu bila ispravna. Oduvijek smo znali da Gazprom nije pouzdan partner”, objavila je Moskwa na Twitteru.

11.00 Ukrajinski parlament zabranio je u nedjelju simbole “Z” i “V” koje ruska vojska koristi za promociju svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili povijesne svrhe.

Jaroslav Železnjak, član opozicije, objavio je odluku na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekavši kako je od 423 zastupnika skupštine njih 313 glasovalo “za”.  

10.50 Danas bi trebala biti izrečena presuda na prvom suđenju za ruske ratne zločine u Ukrajini otkako je prije tri mjeseca počela invazija.

Ruski vojnik Vadim Šišimarin (21) priznao je da je kriv za ubistvo nenaoružanog civila u prvim danima invazije.

10.30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uskoro bi se virtealnim putem trebao obratiti svjetskim liderima okupljenima u švicarskom Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF)

Na sastanku političkih i ekonomskih lidera neće biti nijednog ruskog predstavnika ili čelnika neke ruske kompanije. No ondje se nalazi ukrajinska delegacija, na čijem čelu je šef diplomacije Dmitri Kuleba.

10.00 Bivši zapovjednik britanske vojske, umirovljeni general Richard Dannatt je u razgovoru za Sky News komentirao situaciju u Ukrajini.

Kaže da se odlučujuća borba trenutno vodi u regiji Donbasa na istoku Ukrajine, dodajući da se borba za grad Sjeverodonjeck intenzivira.

“Vladimir Putin dosad nije postigao puno u ovom ratu i zato vrlo snažno osjeća da mora ostvariti neku vrstu pobjede. U njegovom umu to vjerojatno znači potpunu kontrolu nad regijom Donbas”, rekao je Dannatt.

“Iako ruske snage ostvaruju mali napredak, to im neće donijeti pobjedu u ratu”, dodao je general.

Govoreći o situaciji u razorenom gradu Mariupolju, Danatt je rekao: “Očekivalo se da će Mariupolj pasti, što znači da su Rusi sad ostvarili cilj stvaranja kopnenog koridora od Krima preko Mariupolja do Donbasa”.

09.00 Američki predsjednik Joe Biden danas je rekao da “Rusija mora platiti dugoročnu cijenu” zbog “barbarstva u Ukrajini”, referirajući se na mogućnost dugotrajnih sankcija Moskvi zbog invazije i mogućih ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

08.30 Ruske snage pokušavaju probiti odbranu ukrajinske vojske te doći do administrativnih granica regije Luhansk na istoku zemlje, objavila je ukrajinska vojska u jutrošnjem izvještaju.

Ruske snage fokusiraju svoje napade u smjeru grada Sjeverodonjecka, objavio je glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga.

Dodaju da ruske snage sve intenzivnije koriste zrakoplove kako bi uništile ključnu ukrajinsku infrastrukturu na području borbenih operacija.

07.30 “U prva tri mjeseca svoje ‘specijalne vojne operacije’ Rusija je vjerovatno pretrpjela sličan broj mrtvih kao i Sovjetski Savez tokom svog devetogodišnjeg rata u Afganistanu”, navodi se u najnovijem izvještaju britanskih obavještajaca.

Slika

06.45 Bjelorusija provodi izviđanje i raspoređuje dodatne jedinice na granici s Ukrajinom, javlja Glavni stožer Ukrajinske vojske.

Slika

06.00 Ukrajinski parlament zabranio je sinoć simbole “Z” i “V” koje ruska vojska koristi za promicanje svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili povijesne svrhe.

05.00 Više od 100 miliona ljudi protjerano je iz svojih domova diljem svijeta, objavila je Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) danas, navodeći nove podatke o onima koji bježe od nasilja, sukoba, progona i kršenja ljudskih prava. Rat u Ukrajini jedan je od čimbenika koji je natjerao milione ljudi u bijeg, poručili su iz UNHCR-a.

04.00 Ruski tenk T-72B3 na udaru ukrajinske 79. zračno-jurišne brigade u Donjeckoj oblasti.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sjajan start Ðokovića, Nišioka uzeo četiri gema

Ovih nekoliko navika svi imamo a pogubne su za imunitet