in

Hrvatsku brak s Inom košta, treba ga razvrgnuti

Slatka-Tajna.Eu

Energetski stručnjak Davor Štern

Foto: Studio 4 / HRT

Novi europski energetski plan za prekid ovisnosti o ruskim energentima, ali i energetska nestabilnost koja će u Europi trajati godinama, višestruka je prilika za Hrvatsku. No, je li Hrvatska dovoljno ambiciozna u projektima koji će građanima i poduzetnicima osigurati povoljnu i dostupnu energiju. Može li zbog toga Hrvatska postati značajno energetsko čvorište, za što je zbog položaja i energetskih potencijala predodređena? To su samo neka od ključnih pitanja koja će utjecati na budući razvoj naše zemlje, ali i životni standard građana. Energetski stručnjak Davor Štern istaknuo je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako Hrvatska treba napraviti zaokret u energetskoj politici i treba uzeti stvar u svoje ruke.

– Po uzoru na druge europske zemlje Hrvatska stvarno treba početi voditi brigu o energetskoj sigurnosti države, dodao je.

Naglasio je kako Hrvatska ima sve uvjete da to napravi, međutim, dugogodišnje nečinjenje i netalasanje, koje je karakteristično za našu energetsku politiku, dovelo nas je do toga da nismo samostalni u odlukama. Skladište plina bilo je najavljivano već prije pet do deset godina, a ništa se nije dogodilo.

Štern o INI: Mi imamo loš brak, koji treba razvrgnuti

Imamo mogućnost skladištenja i u sjevernom Jadranu u bušotinama koje su bile plinske, a u njima sada plina više nema. Povezane su s cjevovodima s Hrvatskom i imao puno drugih mogućnosti.

– Međutim, osnova je da se riješi pitanje INE. Pitanje INE se već dugo provlači u našim medijima i životima i da jednog dana treba reći – dosta, po meni, nema nikakvog smisla u kupovanju oni nas, mi njih. Mi imamo loš brak, koji treba razvrgnuti. A loš brak se razvrgava rastavom. Prema tome, tu treba sjesti za stol, razgovarati u odnosu na veličinu uloga, odnosno količinu dionica kojima raspolaže bilo koji dionik, te se trebamo dogovoriti što pripada njima, odnosno MOL-u, što pripada nama – Hrvatskoj. I stvoriti jednu novu energetiku u Hrvatskoj, nova tzv. INA, koja će biti bazirana kao tranzicijska energetska kompanija između ugljikovodika i obnovljivih izvora energije, rekao je Štern.

Kazao je kako Hrvatsku brak s Inom svakodnevno košta. Pogreška je napravljena s više razina. Njemačka će nacionalizirati energetiku i to je dobro.

– Jer država mora brinuti za svoju budućnost, a Hrvatska može imali lijepu energetsku budućnost, poručio je.

MOL ima dvije dobre rafinerije, stoga im riječka rafinerija ne može trenutno konkurirati. No, postoji svjetla budućnost i za Rijeku i za Sisak. 

Karasalihović Sedlar: Treva završiti vršno skladište plina u Grubišnom polju

Profesorica na RGN-u Daria Karasalihović Sedlar kazala je kako Hrvatska treba zaboraviti na ono što je bilo u prošlost i treba se okrenuti budućnosti.

– Za ovu trenutnu situaciju je jako bitno da se završi vršno skladište plina u Grubišnom polju. Bez obzira na to što ga svi zovu vršnim skladištem plina, no ne treba se zvati vršno skladište plina, jer je ono skladište koje je manjeg kapaciteta, negdje sto milijuna, ali tih sto milijuna zbog ležišnih karakteristika, koje će takvo skladište imati, moglo bi biti korisno tijekom cijele godine i stoga je to skladište dragocjeno, poručila je.

Istaknula je kako je nepotrebno pričati o gradnji novih skladišta plina u Beničancima, jer nikad nije pokrenut taj projekt, iako je bilo dosta takvih ideja.

– Ali to je na jakom dugom štapu, dodala je.

U ovom trenutku je bitno da se projekt u Grubišnom polju što prije završi.

Karasalihović Sedlar rekla je kako se Hrvatska treba bolje uključiti u rad INE, jer država ima dionice te tvrtke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Taj brak je vrlo dobar što se tiče odnosa partnera te kompanije. NO, Vlada treba odlučiti što će učiniti, poručila je. 

Kovačić: Puno bolje je ulagati i proizvoditi svoje, nego uvoziti

Energetski stručnjak iz Vancouvera George Kovačić rekao je kako postoje investitori koji bi ulagali u Hrvatsku.

– Puno bolje je ulagati i proizvoditi svoje, nego uvoziti, istaknuo je.

“Šesti paket embarga prema Rusiji ne funkcionira niti će funkcionirati”

Štern je naglasio kako vjeruje da će Hrvatska još dugo biti potrošač ugljikovodika.

– Europa je polako počela posustajati, sada nema ništa od embarga. Europa i dalje uzima ruski plin, poručio je.

Rekao je kako šesti paket embarga Europske unije prema Rusiji ne funkcionira niti će funkcionirati, jer se Europa ne može odreći ruskog plina.

Štern je dodao kako će on uvijek biti protiv toga da se nafta proizvodi u Jadranu.

– Plin da, ali nafta ne, poručio je.

Istaknuo je kako Hrvatska mora iskoristiti svoje mogućnosti.

Karasalihović Sedlar poručila je kako je Hrvatska tek na 21 posto svoga plina, što nije dovoljno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vladan Kovačević izabran za golmana sezone u Poljskoj

NAGOVORILA GA JE: Hana želi da Tarik Tabaković ima bujnu kosu