in

NJEMAČKI PAKT S KATAROM: „Nekako se moramo grijati”

Slatka-Tajna.Eu

„Katar ima središnju ulogu u našoj strategiji“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u petak (20.5.) pred visokim gostom iz ove arapske zemlje. Scholz je time mislio na namjeru Njemačke da izgradi više terminala za prihvat tečnog plina i tako se za koju godinu oslobodi potrebe uvoza ruskog plina.

Uloga spasioca Njemačke od ruske energetske zavisnosti je tako dopala šeiku Tamimu bin Hamabu bin Kalifi al Taniju, emiru Katara.

Ogromna je lista kritika na njegov račun: od suradnje s radikalnom Muslinaskom braćom, do gaženja ljudskih prava i prava radnika u Kataru, posebno pod uoči Svjtskog prvenstva u nogometu koje ta zemlja organizira krajem godine

Ali, Katar bi trebalo izbavi Njemačku iz zavisnosti od ruskog plina koji pokriva više od polovine sadašnjih njemačkih potreba.

Možda već za dvije godine

Energetski pakt potpisan u Berlinu podrazumijeva masovne isporuke tečnog plina od sezone grijanja 2026/27 godine. No, šeik je naglasio da će Katar i prije toga uraditi „što god može“ za „energetsku siguenost Europe“.

Njegov zamjenik premijera je za list Handelsblatt rekao: „Namjera nam je proširiti naše američko postrojenje Golden Pas u Teksasu – u kojem Katar Energy drži 70 posto vlasništva, i to već do 2024., tako da možemo isporučivati i u Njemačku.“

Katar očekuje da će najkasnije do 2026. povećati proizvodnju tečnog plina sa 77 na 126 milijuna tona godišnje, a to bi onda bilo dovoljno da se ozbiljnijim količinama snabdije i Njemačka.

Najveće nade ulažu se u plinsko polje North Dome koje Katar dijeli s Iranom. Za sada Katar uglavnom plin izvozi na istok, u Aziju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Saradnja sa zločincima

No na ovo partnerstvo ima i kritika, prije svega jer se radi o zemlji poznatoj po izrabljivanju stranih radnika. U Kataru živi tek 300.000 katarskih državljana, ali i desetostruko više stranaca. Stotine radnika su izgubile živote na gradilištima velebnih stadiona na kojima će se krajem godine igrati Svjetsko prvenstvo.

Njemačka dosada nije imala niti jedan LNG-trminal. Sada se u Wilhelmshaveno gradi prvi

Osim toga, emira Tamima se optužuje za bliske veze s islamistima, te se Katar zbog toga bio našao i na meti blokade Saudijske Arabije i drugih okolnih država.

U njemačkim medijima je kritika u vezi s ovim novim partnerstvom vrlo blaga. Tako primjerice u listu Welt tamošnji komentator kaže da bi najljepše bilo kad sav plin stizao iz demokratske Norveške, ali to nažalost nije moguće. „Dakle, moramo surađivati i sa zločinačkim državama ovog svijeta“, piše Welt i zaključuje: „Nekako se moramo grijati.“

 

(TBT, DW)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Neodoljive matching kombinacije za mamu i njene mališane

PRŽI, ZVJEZDANE: Haris Berković nakon natpisa o kraju veze sa Radom Manojlović