in

Bit ćemo i u budućnosti uz građane i gospodarstvo

Slatka-Tajna.Eu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Foto: Dnevnik / HRT

O gospodarskim temama u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Govoreći o tome kako prema ocjeni Bruxellesa Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža rekao je kako nam to donosi lakši ulazak u europodručje.

– Naime, ulaskom u europodručje dio rejting agencija najavio je podizanje kreditnog rejtinga naše Domovine. Kada idemo u tome smjeru imat ćemo i povoljnije financiranje nego da nismo u eurozoni. To je jedan od konkretnih stvari. Kada pogledate cijeli izvještaj jasna je tendencija i pohvala od Europske komisije da dolazi do smanjenja udjela javnog duga u BDP-u. Za vrijeme mandata naše Vlade kontinuiran je rast prosječne plaće, povećana je minimalna plaća s 333 eura na 500 eura. Kad pogledamo u odnosu na 2008. danas imamo najveći broj osiguranika, a stopa nezaposlenosti je prepolovljena. Poruka je danas da imamo žilavu, otpornu ekonomiju i da se znamo nositi s krizama, a svi znamo da smo imali i pandemiju i potres i sada imamo ekonomske i energetske izazove, rekao je ministar Davor Filipović u središnjem Dnevniku HTV-a.

O cijenama goriva koje sutra ponovno rastu te što će Vlada učiniti Filipović je rekao kako je Vlada već intervenirala.

– Vlada je već ograničila visinu marže na 75 lipa, ukinuta je naknada za biogorivo od 50 lipa, a smanjene su i trošarine. Da nije bilo te intervencije cijene i benzina i dizela bi bile veće nego što su sada. Razmatramo situaciju,  kao što je i rekao premijer, pratit ćemo sve i intervenirati, kao što smo to radili i dosad. Bili smo uz sugrađane dosad, bit ćemo i u budućnosti, naglasio je Filipović.

Na pitanje hoće li se pomoći gospodarstvu nekim novim paketom mjera jer cijene energenata utječu na proizvođače, a onda i na potrošače, Filipović je rekao kako je i današnji izvještaj Europske komisije ocijenio paket mjera Vlade, koji je na snazi od 1. travnja, kao iznimno dobar paket.

– Taj je paket pomogao i građanima, cijene struje su poskupjele do 10%, plina do 20%. Da nije bilo intervencija Vlade to bi bilo kudikamo više. Pratimo situaciju, bit ćemo i u budućnosti uz naše građane i gospodarstvo, istaknuo je Filipović.

O skladištenju energenata u podzemnom skladištu Okoli ministar Filipović je rekao kako nitko ne može zamisliti da u ogrjevnoj sezoni naše bolnice i naša rodilišta nemaju plina.

– Država će jamčiti sigurnost opskrbe plinom i u tom kontekstu ćemo zapuniti podzemno skladište plina Okoli do 1. studenog na 90%. Prošli tjedan je bio sastanak kriznog tima koji vodim. Dogovoren je hodogram kako će se to odvijati i dopustite da u narednim danima detalje iznesem u javnosti. Sigurnost opskrbe plina jedan je od prioriteta naše Vlade, istaknuo je Filipović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pitanje koliko će skladište napuniti zakupci rekao je da će država zapuniti većinu standardnih skladišnih jedinica.

– Bit će raspisan javni natječaj što se tiče nabave plina, dodao je.

Ministar je u studio HTV-a stigao izravno iz Italije gdje je bio na poslovnim sastancima. Komentirajući informaciju koja itekako zanima mještane Siska, a koja je već objavljena, da će talijanski vlasnici u Željezaru Sisak uložiti 200 milijuna eura u projekt koji će biti gotov za 3 godine, Filipović je rekao kako je razgovarao s talijanskim ministrom gospodarstva Giancarlom Giorgettijem.

– Otišli smo u Udine posjetiti čeličanu Danieli. Planiraju uložiti 200 milijuna eura u Sisak. Ono što sam tamo mogao vidjeti je ono što se kaže “State od The Art” kada govorimo o tehnologiji koju koriste. Upravo takvo postrojenje žele napraviti u Sisku i mi ćemo kao ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dati punu podršku takvom projektu, istaknuo je Filipović.

Na pitanje o programu EU-a “REPowerEU” koji daje lijepe gospodarske prilike Hrvatskoj i kako ćemo ga iskoristiti ministar je rekao kako će se učiniti sve da se Hrvatska pozicionira kao ozbiljnog igrača na novoj energetskoj karti Europe.

– Što se tiče samog programa “REPowerEU” tamo je jasno naznačena važnost proširenja kapaciteta LNG terminala na Krku. Planiramo udvostručiti kapacitete LNG-a. Što se tiče Janafa on trenutno može prema Mađarskoj isporučiti 11,4 milijuna tona nafte bez ikakvih ulaganja od Siska prema Virju i od Virja prema Mađarskoj. Prema Srbiji Janaf trenutno može isporučiti 6 milijuna tona. Janaf isto tako uz investiciju koja se može iskoristiti kroz “REPowerEU” može udvostručiti svoje kapacitete. To su projekti prema kojima idemo i vjerujemo da ćemo se pozicionirati kao značajan faktor na novoj energetskoj karti Europe, rekao je zaključno Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najveći trenuci banjalučkog sporta

MAJA MARINKOVIĆ SAVJETUJE ŽENE KAKO DA ZADRŽE MUŽEVE: Uvijek mora biti nešto novo u intimnom odnosu