Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Elektroprivredi BiH 300.000 eura za novi vjetropark

Slatka-Tajna.Eu

Evropska investicijska banka (EIB), kao klimatska banka Evropske unije, dat će bespovratna sredstva u iznosu od 300.000 EUR Elektroprivredi Bosne i Hercegovine da izvrši procjenu okoliša na lokaciji novog vjetroparka na Vlašiću.

Ova tehnička pomoć će omogućiti izgradnju vjetroparka snage 50 MW na području Travnika, čime će se podržati prelazak na obnovljive, sigurne i održive izvore energije, dekarbonizacija lokalne i regionalne privrede.

Kao drugi grant dodijeljen BiH u okviru nove branše EIB Global, ova podrška pokazuje opredjeljenje banke da poveća svoju tehničku i finansijsku pomoć za najhitnije potrebe i zelenu tranziciju.

Konkretnije, bespovratna sredstva koja daje EIB će omogućiti izradu Plana upravljanja biodiverzitetom kojim će se utvrditi upravljački postupci u skladu s najboljim praksama u zaštiti okoliša u EU. Ova sredstva se odobravaju pod okriljem EIB-ove inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), u sklopu odgovora EIB-a i Evropske unije na izazove u zemljama Zapadnog Balkana putem finansijske podrške za razvoj infrastrukture i privatnog sektora.

U duhu Tima Evropa, projekat će se implementirati u okviru Inicijative o uzajamnom povjerenju (MRI) kojom se poboljšava stručnost u cilju veće efikasnosti pripreme i finansiranja projekta.

Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za Bosnu i Hercegovinu, je izjavila: „Ova bespovratna sredstva predstavljaju još jedan primjer nepokolebljive podrške održivom razvoju Bosne i Hercegovine, koja traje preko 40 godina. Tehnička podrška EIB-a će ubrzati pripremu projekta za izgradnju vjetroparka na Vlašiću i njegovo povezivanje s lokalnom energetskom mrežom. Zahvaljujući ovim naporima, zemlja će moći učvrstiti svoje snabdijevanje energijom, povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima. Ovo će višestruko koristiti lokanim zajednicama zbog razvoja infrastrukture, a zemlju će približiti Zelenoj agendi za ostvarenje ekoloških ciljeva Zapadnog Balkana.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine je izjavio: „Projekat izgradnje vjetroparka Vlašić je jedan od najvažnijih projekata u kategoriji obnovljivih izvora energije koje namjeravamo implementirati u predstojećem periodu. Cilj projekta je doprinijeti proizvodnji električne energije bez štetnih emisija i povećati udio obnovljive energije u proizvodnom portfelju naše kompanije i BiH u cjelini. Nadalje, doprinosi zaštiti klime smanjenjem emisija CO2 te daje pozitivan podsticaj održivom privrednom i društvenom razvoju u BiH.”

U sklopu Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), EIB je već plasirao oko 665.000 EUR bespovratnih sredstava koja su iskorištena za izradu studija izvodljivosti za izgradnju vjetroparka Vlašić, uključujući implementaciju inicijalnih mjera, analize vjetra, geografskog istraživanja, istraživanja u području nultih emisija ugljika, izradu studije utjecaja na okoliš i društvo, kao i pripremanje tenderske dokumentacije. Od početka krize COVIDA-19 u februaru 2020. godine, EIB je odobrio 658 miliona EUR zajmova za BiH i 6 tranši bespovratnih sredstava da podrži održivi razvoj zemlje.

Objava Elektroprivredi BiH 300.000 eura za novi vjetropark pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Marija Šerifović u zagrljaju nepoznate djevojke: Sve iznenadila fotografijom, a evo šta joj je javno poručila! – Senzacija

Omiljena bobica u divnim poslasticama

Back to Top
close

Log In

Or with username:

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.