Categories: Novosti

U subotu većinom sunčano, ali na kopnu nestabilno, vruće i sparno

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

“S novim prodorom nestabilnog zraka za vikend u unutrašnjost stižu pljuskovi i grmljavina. Jače će biti izraženi u subotu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a u nedjelju u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, pri čemu se pokoji pljusak može spustiti i obale.

Tjedan pred nama bit će u znaku barem djelomice sunčanog te uglavnom suhog vremena, tu i tamo i ponekog pljuska, osobito u ponedjeljak te opet od srijede, kada će i na Jadranu biti nestabilno. I dalje će biti iznadprosječno toplo, ali ne i vruće, na Jadranu uz često umjereno i jako jugo.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu većinom sunčano, ali na kopnu nestabilno, vruće i sparno

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Subota će na istoku Hrvatske biti većinom sunčana. Popodne i navečer uz jači razvoj oblaka bit će pljuskova i grmljavine, ali ne posvuda. Ondje gdje se pojave, mogu biti izraženi. Popodne će zapuhati sjeverni vjetar. Bit će vruće i sparno uz oko 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
prijepodne većinom sunčano. No već bi sredinom dana moglo zagrmjeti u Međimurju i Zagorju. Uz jače pljuskove moguće je i nevrijeme. Popodne i navečer bit će ih i drugdje. Umjeren jugozapadni vjetar okrenut će na sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 28 do 30 °C.

Pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će popodne biti jačeg razvoja oblaka te ponekog pljuska s grmljavinom. Puhat će slab i umjeren jugozapadni vjetar, a u noći pod Velebitom bura. Danju će biti vrlo toplo uz 25 do 28 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano s umjerenom naoblakom. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a more će biti mirno i malo valovito. Jutarnja temperatura od 9 °C u unutrašnjosti do 17 °C na obali, a najviša dnevna od 26 do 29 °C.

Vrlo toplo uz 26 do 29 °C popodne i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, uglavnom s malom naoblakom. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.”

Barem djelomice sunčano, ali ne i stabilno

Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano. Pritom neće biti posve stabilno pa je moguć i poneki pljusak, osobito u nedjelju i ponedjeljak u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Sjeverni vjetar oslabjet će, a zapuhat će jugoistočni i jugozapadni s kojima će stizati sve topliji zrak.

Na Jadranu sunčanije i stabilnije nego na kopnu, ali povremeno i više oblaka. U nedjelju se ni duž obale ne može isključiti poneki pljusak, a u ponedjeljak su izgledni u Istri. Zapuhat će jugo i postupno jačati. Temperatura se neće znatnije mijenjati, no jutarnja bi s jugom ponegdje mogla znatnije porasti.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Koja ishrana bi mogla da smanji broj bolesti

Ishrana bogata ribom poput sardina ili drugih malih vrsta riba umjesto crvenog mesa mogla bi…

41 minuta ago

PLAKAJUĆI ČEKALA DA SE MARKO VRATI IZ PRITVORA: Luna bijesna i natečena

Marko Miljković pušten je kući nakon šest sati saslušanja u Trećem osnovnom tužilaštvu, a otac…

56 minuta ago

Jakšić: Hrvatska se vraća u 19. stoljeće; Peternel: Birači odredili smjer

Tko će sve podržati Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta?Foto: Otvoreno / HRTSutra je konstituirajuća sjednica…

2 sata ago

Zaniolo propušta Evropsko prvenstvo

Nikola Zaniolo neće igrati za reprezentaciju Italije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj od 14. juna…

2 sata ago

PJEVAČICA NE ŠTEDI RIJEČI: Nahvalila Jelenu Tomašević na promociji albuma, a onda se osvrnula na Evroviziju

Pjevačica Jelena Tomašević, večeras je održala promociju svog novog albuma koji nosi naziv “Iskrena”. Naime,…

2 sata ago

NU3 E05 Kerum jebač

I dok su ovaj tjedan neki prosvjedovali, neki su se hvalili učinjenim... Povorku hvalisavaca predvodio…

2 sata ago