in

RAT UŽIVO: Zastrašujući gubici ruskoih agresora od početka invazije na Ukrajinu, britanski obavještajci objavili novi izvještaj s terena…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftjvvoyamaeugoc.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftjvvoyamaeugoc.jpg”,”caption”:””,”bg”:”7b8c4f”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftlk2mqx0aa5_s8.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftlk2mqx0aa5_s8.png”,”caption”:””,”bg”:”384930″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftitne4vuaeerww.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftitne4vuaeerww.jpg”,”caption”:””,”bg”:”68665a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftjtqvqusa44a6o.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftjtqvqusa44a6o.jpg”,”caption”:””,”bg”:”77726e”}]

08.00 Zastrašujući gubici ruskoih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

07.45 Objavljujući najnovije obavještajne podatke o ratu, britansko ministarstvo odbrane je saopćilo da se u tvornici Azovstal još uvijek nalazi nepoznat broj ukrajinskih snaga.

Noćas je Svjatoslav Palamar, zamjenik načelnika pukovnije Azov, objavio 18-sekundni videoisječak u kojem kaže da je još uvijek unutra i aktivan, zajedno s drugim zapovjednicima.

Ministarstvo odbrane također je saopćilo kako je “vjerovatno” da će Rusija, nakon što osigura Mariupolj, premjestiti svoje snage na “operacije u Donbasu”.

“Uporni ukrajinski otpor u Mariupolju od početka rata znači da se ruske snage na tom području moraju ponovno opremiti i obnoviti prije nego što se mogu učinkovito prerasporediti”, dodaje se.

Međutim, ruski zapovjednici su “pod pritiskom” da pokažu da mogu doći do Putinovih zapovjedništava, što će značiti da će trupe “vjerojatno brzo preraspodijeliti svoje snage bez adekvatne pripreme”, navodi se.

Image

07.15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je pretvorila istočnu regiju Donbas u “pakao” dok tamo bjesne intenzivne borbe, javlja BBC u petak.

“Regija Odese pod stalnim je udarima kao i gradovi središnje Ukrajine. Donbas je u potpunosti uništen”, rekao je Zelenski u svom obraćanju iz Kijeva u noći na petak.

“Za sve ovo Rusija nema i ne može imati vojnog objašnjenja. Ovo je namjeran i kriminalan pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca. Da se uništi što više kuća, društvenih objekata i poduzeća”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u četvrtak optužilo Rusiju jačanje svojih napada u Donbasu i sprečavanje civila da pobjegnu.

07.00 Rusi kreću u ofenzivu kod Lysychanska i Severodonjecka, javlja Glavni stožer Vojske Ukrajine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Slika

06.30 Guverner okupiranog Hersona u južnoj Ukrajini, kojeg je postavila Rusija, rekao je da će regija uskoro biti potpuno integrirana u Rusiju.

Volodimir Saldo, kojeg su ruske snage postavile nakon što su preuzele kontrolu nad tim područjem početkom ožujka, napisao je na Telegramu da će ono postati “Hersonska regija Ruske Federacije”.

06.00 U regiji Černihiv sjeverno od Kijeva, Rusi su gađali selo Desna, mnogi su pritom poginuli, rekao je ukrajinski predsjednik u noćnom obraćanju.

“Stalni su udari i na mjesta oko Odese, na gradove središnje Ukrajine, Donbas je potpuno uništen – sve to nema i ne može imati nikakvo vojno objašnjenje kako tvrdi Rusija”, nastavio je.

“Ovo je namjeran i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca”, rekao je.

“Uništiti što više kuća, društvenih objekata i poduzeća. To je ono što će kvalificirati genocid nad ukrajinskim narodom i zbog čega će okupatori definitivno biti privedeni pravdi”, dodao je.

05.00 Ukrajinska 45. artiljerijska brigada udara na ruske položaje u Zaporoškoj oblasti.

04.00 Tokom jučerašnjeg govora ukrajinskim studentima, predsjednik Zelenski je rekao da još ne može pozvati Ukrajince da se vrate kući iz inozemstva zbog straha da će posljednja faza rata biti najteža i najkrvavija, prenose lokalni mediji.

03.00 Više od 1000 automobila u kojima su bili Ukrajinci spriječeno je u namjeri da pređu na teritorij koji drže Ukrajinci u Zaporožju, priopćila je tamošnja regionalna vojna uprava.

Dodali su da su su automobili puni ljudi koji su se pokušavali evakuirati zaglavili na ruskom kontrolnom punktu u gradu Vasilivka.

“U Vasilivki okupatori četvrti dan zaredom ne dopuštaju da više od 1000 automobila punih Ukrajinaca uđu na teritorij pod kontrolom Ukrajine”, stoji u objavi na Telegramu gdje se dodaje da se radi o ženama i djeci te da većina njih nema više novca za hranu i vodu.

Snimka koju je za Telegram objavio Centar za strateške komunikacije i informacijsku sigurnost ukrajinske vlade prikazuje dugačak red automobila uz rub ceste.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SAŠA POPOVIĆ OKITIO HARMONIKAŠA, MLADA I MLADOŽENJA NAJVESELIJI: Evo kakva je atmosfera na gala svadbi, lete evri!

Pojavile se prve fotografije sa svadbe