in

Odrastanje sa psom ili mačkom može poboljšati zdravlje, ali i sreću djeteta

Slatka-Tajna.Eu

U svim fazama života vlasnika, kućni ljubimci mogu ispuniti vrlo različite uloge; dok bi zajedništvo mogla biti temeljna tema života s kućnim ljubimcima, dijeljenje života sa životinjom može imati veći, specifičniji utjecaj ovisno o tvojoj dobi i potrebama.

Psi su vrlo simpatična bića – razvijaju duboku povezanost sa svojim vlasnicima, često nas uče druženju i ljubavi, više nego što smo ikad to očekivali.  Ali psi pokazuju i posebnu privrženost djeci, otići će i kilometrima dalje kako bi ih zaštitili pod svaku cijenu. I sada, istraživanje sugerira da odrastanje sa psom može imati opipljiv, pozitivan utjecaj na dječje zdravlje i sreću.

Prema studiji koju je provela Američka akademija za pedijatriju, djeca koja žive u kućama sa psima (i mačkama!) zdravija su na više načina: “Čini se da djeca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih zaraznih simptoma i bolesti, posebno upale uha i manje antibiotika”.

Suživot sa psima jača otpornost na infekcije – a sličan rezultat je i kod kućnih mačaka.

– Mačke su također pokazale zaštiti učinak na dojenčad, ali ne tako snažno kao psi.

Slično tome, istraživanje Odjela za pedijatriju Sveučilišta Wisconsin utvrdilo je da “izloženost pasu u dojenačkoj dobi – posebno u vrijeme rođenja – može zapravo utjecati na dječji imunološki razvoj i umanjiti vjerovatnost određenih alergijskih bolesti“, poput ekcema i astme.

Osim dobrobiti za fizičko zdravlje, rana socijalizacija sa psima može pomoći djeci da nauče o njezi i samilosti te razvijaju empatiju i odgovornost te suosjećanje za živa bića. što se tiče sreće i mentalnog zdravlja, vjeruje se da životinje poboljšavaju emocionalno blagostanje vlasnika i smanjuju vjerojatnost stresa i tjeskobe – čak i kod djece.

– Imati psa za kućnog ljubimca povezano je sa smanjenom vjerovatnošću tjeskobe u djetinjstvu, zaključuju u istraživačkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svi ovi nalazi opravdavaju daljnje istraživanje, ali stvaraju obećavajući slučaj za pozitivne učinke koje kućni ljubimac ima i na najmlađe vlasnike. Ako si odrasla s voljenim ljubimcem iz djetinjstva, velike su šanse da već znaš da je to istina. Možda je vrijeme to nastaviš i povedeš djecu na u sklonište ili azil za pse.

Izvor: miss7mama.24sata.hr

The post Odrastanje sa psom ili mačkom može poboljšati zdravlje, ali i sreću djeteta appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

🐈 Идеальное преступление! 😺 Подборка котов для хорошего настроения! 😻

Nije ih rodila Divna, ali im je otac isti: Ovo su braća Jelene Karleuše