in

Rusija: Predalo se 959 ukrajinskih vojnika / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da se 959 ukrajinskih vojnika predalo ove nedjelje u posljednjem uporištu u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju.

Glasnogovornik ministarstva rekao je novinarima da taj broj uključuje 694 koji su se predali u protekla 24 sata.

Ukrajinski dužnosnici nisu potvrdili te brojke. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Ana Malar rekla je u ponedjeljak da je više od 260 boraca napustilo ruševine čeličane Azovstal i predalo se ruskim snagama, u skladu sa brojevima koje je dala Rusija.

Rusija je operaciju nazvala masovnom predajom. Ukrajinci su, nasuprot tome, rekli da je njihov garnizon završio svoju misiju.

Izvor fotografije: Twitter / Ukrajinski borci

“Cilj je bio da im naši momci, koji herojski brane grad i sputavaju neprijatelja direktno u Mariupolju, ne dozvole da prođu kroz Mariupolj”, rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko ukrajinskoj službi Glasa Amerike. “Odnosno, spasili su naciju, dozvolili su Oružanim snagama Ukrajine da se pripreme i drugim gradovima da budu spremniji za ovaj strašni rat koji se već vodio u Ukrajini”.

Nije jasno šta će biti sa ukrajinskim borcima. Ruski dužnosnik doveo je u sumnju punu razmjenu zatvorenika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zauzimanje Mariupolja, grada u kom je prije rata živjelo 430.000 stanovnika, na sjevernoj obali Azovskog mora, bio bi najveći uspjeh Moskve u njenoj skoro tromjesečnoj ofenzivi na Ukrajinu.

Ali, Rusija se bori da zauzme više teritorije u istočnoj Ukrajini, a nije uspjela ni da sruši vladu predsjednika Vladimira Zelenskog niti zauzme glavni grad Kijev.

Pod stalnim ruskim granatiranjem, za koje Ukrajina procjenjuje da je ubilo 20.000 civila u Mariupolju, veći dio grada je pretvoren u ruševine. Ono što je od njega ostalo nalazi se između kopna pod ruskom kontrolom i poluotoka Krim, koje je Rusija također oduzela Ukrajini 2014.

Tajnik za tisak Pentagona John Kirby rekao je novinarima u utorak da je “teško znati” šta znači završetak borbenih operacija u Mariupolju.

“Dugo smo pričali o značaju Mariupolja kao glavne ekonomske luke na Azovskom moru i također zemljopisno relevantne za borbe na istoku”, rekao je Kirbi.

On je dodao da Rusija ima jasnu namjeru “da opkoli i okupira Donbas i istočni dio zemlje”, ali da “u tome nisu uspjeli”.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ŠOK ZA FANOVE ŠOUA “PLES SA ZVIJEZDAMA”: Domenica Žuvela dijeli postelju sa plesnim parternom Alanom

AMIR KAZIĆ LEO: Vlatko Glavaš me nagovara da igram za BiH, a ne za Hrvatsku