in

Pojačan interes za BiH na Forumu turizma u Norveškoj

Slatka-Tajna.Eu

Članica Upravnog odbora NBBA, Poslovne asocijacije Norveška – BiH, Merete Moen, posjetila je jedan od vodećih sajmova turizma u Norveškoj i tom prilikom istakla da je interes za ponude bosanskohercegovačkog turizma sve veći, a da turističke agencije i mediji imaju namjeru doći u posjetu BiH.

“Održala sam kratku prezentaciju o BiH kao turističkoj destinaciji na Network Forumu ANTOR i razgovarala sam sa novinarima na konferenciji za medije. Dobila sam od njih samo pozitivne informacije i mogu reći da se interes za BiH povećava”, rekla je Moen nakon foruma održanog u Oslu 28. aprila.

ANTOR Norveška (www.antor.no) je mreža koja okuplja turističke agencije, ambasade i druge službene predstavnike uključene u promociju turizma svojih zemalja u Norveškoj, te koordinira zajedničke aktivnosti uime zemalja učesnica.

“Prema informacijama koje su se čule na forumu, broj putovanja i rezervacija polako se povećava. Nedavna studija je pokazala da šest od deset Norvežana planira provesti ljetni odmor u Norveškoj ove godine. Skuplje avionske karte i rat u Ukrajini glavni su razlozi što nema planova za putovanja. Putničke agencije širom zemlje suočavaju se i sa gubitkom kvalificiranih uposlenika u turizmu nakon pandemije”, dodala je Moen.

Na ovom forumu bila je prisutna i nova norveška aviokompanija Flyr.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Flyr airline ubrzano otvara nove rute, pa sam razgovarala sa menadžerom prodaje Gunnarom Ekjordom o tome da Sarajevo bude jedna od destinacija. On mi je odgovorio da za otvaranje novih ruta Flyru treba podrška aerodroma i turističkih agencija u smislu pokrivenosti oko 30 posto troškova u prve tri godine, kao i potražnja u oba smjera”, naglasila je Moen koja se bavi razvojem turizma u okviru NBBA.

NBBA je osnovana u decembru 2020. godine kao baza za povezivanje poslovnih zajednica Norveške i BiH. Kroz niz aktivnosti, ova asocijacija uspješno spaja investitore i kompanije iz Norveške i BiH. Već su dogovoreni neki zajednički projekti u IKT sektoru, te u sektorima čiste energije, turzima i tradicionalnih industrija kao što su metalska i drvna, saopćeno je iz NBBA.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“3 grada, 3 parka prirode” postaju novi turistički brend

25X HEALTHIER THAN SPINACH?