in

“3 grada, 3 parka prirode” postaju novi turistički brend

Slatka-Tajna.Eu

Razvojna agencija Žepče (RAŽ) i UG Fojničani Maglaj (UGF) započeli su realizaciju jednogodišnjeg projekta „3 grada, 3 parka prirode“ (3 cities, 3 nature parks“) koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka. Projekat je usmjeren na uspostavljanje i razvoj jedinstvene turističke destinacije na području optine Žepče, Maglaj i Zavidovići zasnovane na prirodnim resursima, Matinski Vis,  pećine Mokra Megara i Tajana, te materijalnom i nematerijalnom kulturno-istorijskom naslijeđu.

Iako ovo područje mnogi doživljavaju kao industrijsko ili jednostavno kao tranzitno, bez sadržaja koji bi mogao zadržati potencijalne posjetitelje, Žepče, Maglaj i Zavidovići imaju izuzetna prirodna bogatstva, prekrasne planinske pejzaže i staze, divlje rijeke sa vodopadima i dubokim kanjonima, brojne špilje sa kilometarskim hodnicima, endemskom florom i faunom.

Stoga će projekat “3C3NP” doprinijeti brendiranju ovih općina u prepoznatljivu zelenu destinaciju, od adrenalinskog izazova za mlade do idealne destinacije za porodični odmor. Fokus će biti na principima održivog turizma, posebno u oblasti razvoja ruralnog turizma, koji stvara balans i nastoji uravnotežiti interese interese pojedinačnih učesnika turističke destinacije, stvara ravnotežu i interese privatnog i javnog sektora, uz izgradnju brend destinacije. Projektom se planira izrada jedinstvene strategije razvoja turizma, mapiranje i digitalizacija svih potencijala, manji infrastrukturni radovi koji će ojačati lokalne kapacitete i snažna promotivna kampanja.

Jedan od glavnih ciljeva je oporavak od posljedica krize COVID-19, koja je također preusmjerila sklonost potrošača na zelenije opcije, bliže prirodi. Stoga je predviđena posebna sektorska podrška preduzećima i obrtima, koja će se realizovati putem javnog poziva. Korisnici će također biti brojne organizacije civilnog društva koje rade na promociji turizma i zaštite prirode.

Ovim projektom postavljaju se novi temelji za razvoj općina Žepče, Maglaj i Zavidovići, čiji će zajednički nastup na zahtjevnom turističkom tržištu nesumnjivo privući brojne posjetitelje, prvenstveno da istražuju i otkrivaju bogatstva „3 grada, 3 parka prirode“, te zatim postati najbolji promoteri ovih potpuno novih “outdoor” destinacija.

EU4BusinessRecovery je projekat Evropske unije koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Projekat je vrijedan 13,7 miliona eura i zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Projekat zajednički realizuju GIZ, ILO i UNDP, od januara 2021. do juna 2023. godine.

Izvor: Udruženje građana Fojnice UGF


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Milica Pavlović u limuzini došla na maturu u Banjaluku: Pjevačica ispunila obećanje! (Video) – Senzacija

Pojačan interes za BiH na Forumu turizma u Norveškoj