in

RAT UŽIVO: Zasjeda za ruske tenkove u oblasti Harkiv, strah za sudbinu evakuiranih vojnika iz čeličane Azov, Zelenski se obratio naciji…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fta5u58wqaim4jd.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fta5u58wqaim4jd.png”,”caption”:””,”bg”:”5d5953″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftairgvx0aallfq.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftairgvx0aallfq.jpg”,”caption”:””,”bg”:”3e3f48″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftazfwswuaelm2n.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ftazfwswuaelm2n.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2a505d”}]

06.45 Rusija bi mogla pristati na evakuaciju iz Azovstala kako bi Mariupolj proglasila svojim, piše Ukrainska pravda.

06.15 Ukrajinski pripadnici SF-a postavili zasjedu na ruski T-80 MBT u blizini sela Pytomnyk, u oblasti Harkiv.

06.00 Međunarodni kazneni sud u utorak je poslao 42-člani tim u Ukrajinu kako bi istražio navodne ratne zločine nakon ruske invazije u, kako je nazvao, najvećim takvim raspoređivanjem u svojoj povijesti.

05.00 Predsjednik Joe Biden u četvrtak će poželjeti dobrodošlicu premijeru Švedske i predsjedniku Finske u Bijeloj kući u ključnoj manifestaciji podrške nekoliko dana nakon što su obje zemlje objavile da će nastojati pristupiti NATO-u.

04.00 Potpredsjednik ruske vlade Marat Khusnullin posjetio je Hersonsku oblast na jugu Ukrajine i rekao kako bi to područje bilo zauzelo vrijedno mjesto u ruskoj obitelji, prenosi agencija dpa. Regija koja okružuje ovaj lučki grad zauzela bi “vrijedno mjesto u našoj ruskoj obitelji”, rekao je Khusnullin tokom posjeta, prenose RIA Novosti.

U toj ukrajinskoj regiji, Rusija je 1. maja uvela ruski rubalj kao službenu valutu, a prije nekoliko dana, vlada instalirana od strane Rusije najavila je svoje planove da od Moskve zatraži pravo da postane dio Rusije.

Regionalni pro-ruski potpredsjednik vlade Kiril Stremousov rekao je kako neće biti referenduma, kao niti opcije da ta regija postane republika. Neodržavanje referenduma opravdao je činjenicom da referendum o pripajanju krimskog poluotoka, održan 2014. godine, nije bio međunarodno priznat. S druge strane, ukrajinska je vlada uvjerena da rusifikacija Hersonske oblasti neće uspjeti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










03.00 Jučer je više od 250 ukrajinskih vojnika evakuirano iz čeličane Azovstal u Mariupolju. Pet autobusa vojnika stiglo je u ruski grad Novoazovsk, gdje je Moskva rekla da će ozlijeđenima pružiti liječničku pomoć.

Sedam autobusa stiglo je u novootvoreni zatvor u gradu Olenivka koji je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se akcija spašavanja vojnika nastavlja. “Nadziru se naši vojni i obavještajni oficiri. U to su uključeni najutjecajniji međunarodni posrednici”, rekao je Zelenski. Rusija i Ukrajina su spominjale sporazum prema kojem bi vojnici mogli napustiti čeličanu, ali mnogi detalji o tom dogovoru nisu javni. Preostala pitanja su: koliko je još boraca unutra? Je li dogovorena zamjena zarobljenika i ako jest, pod kojim uvjetima?.

Zamjenik ruskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanski je na Twitteru rekao da dogovora nije bilo. Novinska agencija TASS izvijestila je da ruski odbor planira ispitati ukrajinske vojnike – mnogi od njih su pripadnici bojne Azov – u sklopu onoga što Moskva naziva “zločinima ukrajinskog režima”.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, donjeg doma Rusije, rekao je: “Nacističke zločince ne treba razmjenjivati.”

Leonid Slutski, jedan od ruskih pregovarača u pregovorima s Ukrajinom, nazvao je evakuirane borce “životinjama u ljudskom obliku” i rekao da ih treba pogubiti.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Famozne kikice i obrijana glava su odavno prošlost: Kako danas izgleda Henrik Larsson?

BH Telecom za Svjetski dan telekomunikacija uspostavio prvi VoLTE poziv u BiH