in

INFLACIJA U TURSKOJ SKOČILA NA 70%: Najviše raste cijena transporta i hrane

Slatka-Tajna.Eu

Godišnja stopa inflacije u Turskoj — najviša otkako je Erdoganova vladajuća stranka AKP došla na vlast 2002. godine, uvelike je povezana s njegovim nekonvencionalnim ekonomskim razmišljanjem.

FOTO:Erdogan (Graphic/TBT)

Službena stopa inflacije u Turskoj u aprilu je porasla na gotovo 70 posto, pokazali su podaci objavljeni danas što predstavlja veliki izazov za predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, čija se nekonvencionalna ekonomska politika okrivljuje za ekonomska previranja, prenosi Reuters.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u aprilu na 69.9% posto u odnosu na godinu dana prije u usporedbi sa 61.1% porastom u martu, objavila je nacionalna agencija za statistiku.

Erdogan i dalje inzistira da je potrebno oštro smanjenje kamatnih stopa kako bi se snizile rastuće potrošačke cijene. Kolaps vrijednosti lire povisio je cijenu uvoza energije i strani ulagači se polahko okreću od nekoć obećavajućeg tržišta.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj — najviša otkako je Erdoganova vladajuća stranka AKP došla na vlast 2002. godine, uveliko je povezana s njegovim nekonvencionalnim ekonomskim razmišljanjem, kažu analitičari. Erdogan je izvršio pritisak na središnju banku da počne smanjivati ​​kamatne stope. Najveći rast cijena u aprilu zabilježen je u sektoru transporta- 106%, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića skočile za 89%.

“Osim što se radi o povećanju cijena hrane i energije, riječ je o spektakularnom neuspjehu monetarne politike u Turskoj”, rekao je Timothy Ash, strateg za rastuća tržišta. “Niske kamatne stope uzrokuju inflaciju. Činjenica. Realnost”, rekao je, optuživši Erdogana da “pokušava prepisati pravila ekonomije i dokazati suprotno, što je ekonomski ekvivalent prozivanja Zemlje ravnom”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Turski ministar financija Nureddin Nebati u ponedjeljak je kazao kako nema razloga za zabrinutost, rekavši da je trenutna inflacija zapravo prolazan trend te da se “neće širiti dugoročno i biti trajan”. Povećat ćemo blagostanje i kupovnu moć naših građana u odnosu na prošlu razinu, rekao je. Ostali ekonomski pokazatelji, prema Nebatiju, “ukazuju na dobar napredak, pri čemu se visoka stopa privrednog rasta pozitivno odražava na zaposlenost”, prenosi The Daily Sabah. Turska je, u pokušaju da smanji građanima trošak, smanjila poreze na neke proizvode i ponudila subvencije za račune za struju kod ugroženih kućanstva, ali ni to nije uspjelo zaustaviti inflaciju

Turska lira izgubila je 44% vrijednosti u odnosu na dolar prošle godine i još 11% od početka ove godine. Erdoganova vlada odgovorila je korištenjem državnih banaka za otkup lira u pokušaju da smanji gubitke vrijednosti valute. Također se špekulira da Centralna banka prodaje dolare kako bi zaustavila pad tečaja lire.

Erdogan, koji se sljedeće godine suočava s ključnim predsjedničkim izborima, također je promijenio vanjsku politiku kako bi popravio odnose s bogatim zaljevskim državama da bi pomogao vlastitoj privredi.

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Finale Lige Evrope obezbjeđuje pet hiljada policajaca

LGBT+ najslobodniji u Crnoj Gori