in

Domovi zdravlja traže sudsku zabranu štrajka vozača saniteta

Slatka-Tajna.Eu

Štrajk vozača sanitetskog prijevoza

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Vozači saniteta od ponedjeljka su u štrajku, rade na 30 posto kapaciteta i prevoze se pacijenti kojima je put do zdravstvene ustanove od životne važnosti. Ministarstvo zdravstva u srijedu je priopćilo kako se poduzimaju koraci za skoro rješavanje zahtjeva vozača saniteta, uz ocjenu da je njihov štrajk nelegalan jer su njime zakinuti brojni pacijenti. Domovi zdravlja u Hrvatskoj zatražili su sudsku zabranu štrajka!

U Sindikatu medicinskih sestara i tehničara Zajedno kažu da danas i sutra neće povećati intenzitet štrajka, ali da ne odustaju od zahtjeva – povećanje plaća i izjednačavanje koeficijenata vozača saniteta u svim dijelovima Hrvatske.

– Vozi 30 posto djelatnika. Znači, ispoštovali smo taj dio da se mogu prijevozi koji su od životne važnosti odvesti – to su onkološki bolesnici, dijalize i tako. Ali, ako nitko ne počne rješavati naš problem, mi ćemo ići u totalnu obustavu rada. Prestat ćemo voziti sve, obustavit ćemo sve prijevoze, poručio je Vladimir Markuš iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Zajedno.

Štrajkali su i vozači saniteta u Karlovcu.

– Bit će pacijenti svi zbrinuti, znači zaprimat će se nalozi kao i prije, 24 sata unaprijed. Ali zbog smanjenog kapaciteta radnika, bit će vjerojatno kašnjenja, poručio je povjerenik Sindikata medicinske sestre i tehničari Zajedno Tomislav Cerovac.

– Najgori dio tog posla što mi obavljamo, a što ne bismo smjeli raditi i za koji nismo plaćeni – ti hitni prijevozi koji se vrše iz karlovačke bolnice u zagrebačku većinom – infarkti, dojenčad, rekao je vozač sanitetskog prijevoza Damir Furudić.

Domovi zdravlja u Hrvatskoj, na čijem je području organiziran štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza, zatražili su sudsku zabranu štrajka! Ravnatelji navode kako je od njih to zatražilo Ministarstvo zdravstva, uz tvrdnju da je štrajk protuzakonit jer nije proveden postupak mirenja.

Djelatnici saniteta pak uzvraćaju da nisu potpisnici kolektivnog ugovora, pa time ni obvezni provesti postupak mirenja. A proveli su ga, kažu, lani. No dogovorenu korekciju, odnosno ujednačavanje plaća u cijeloj Hrvatskoj – tvrde – Vlada nikad nije provela. Ministar Vili Beroš sutra se sastaje s predstavnicima štrajkaša.

Ministarstvo najavilo rješenje, štrajk smatraju nelegalnim

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako se poduzimaju koraci za skoro rješavanje zahtjeva vozača saniteta, uz ocjenu da je njihov štrajk nelegalan jer su njime zakinuti brojni pacijenti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ministarstvo i Vlada poduzimaju sve u okvirima financijskih mogućnosti da se riješi statusni i financijski problem zaposlenika u sanitetskom prijevozu, star više od 11 godina iz doba Vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera. Vjerujemo da će se vrlo brzo pronaći zadovoljavajuće rješenje tog pitanja, ističe Ministarstvo u priopćenju.

Vezano uz taj protest kojim se traži usklađivanje koeficijenata za obračun plaća u skladu sa složenošću poslova, Ministarstvo napominje da razumije opravdane zahtjeve, međutim ne može podržati nelegalni štrajk koji su sindikati organizirali protivno propisima. Dodaje kako je takvo stajalište prema štrajku vozača saniteta utemeljeno ponajprije na činjenici da su neopravdano zakinuti brojni pacijenti.

Vozači pod zavodima za hitnu rade strogo po pravilniku

Štrajk je najavljen u osam županija – u Krapinsko-zagorskoj županiji, Slavonskom Brodu, Kninu, Karlovcu, Vukovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Novalji, Šibeniku, Drnišu, Požegi i Novoj Gradiški. Riječ je o 400 vozača pri domovima zdravlja, a još njih 300 je pod zavodima za hitnu medicinu, no oni ne mogu štrajkati, već od danas rade strogo po pravilniku i to u sedam županija: Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj.

Za razliku od Ministarstva zdravstva koje tvrdi da nepovoljni status zaposlenika u sanitetskom prijevozu potječe iz doba vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera, sindikalni povjerenici na konferenciji za novinare prošloga tjedna naveli su da problem potječe iz 2011. kada je na vlasti bio HDZ, a resor vodio Darko Milinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Borac objavio finansijski izvještaj, poslovali u višemilionskom plusu

FATALNA HELENA TOPALOVIĆ: Zavodnica kamenog srca