in

Na što nas sve upozorava slučaj Mirele Čavajde?

Slatka-Tajna.Eu

Mirela Čavajda

Foto: Labirint / HRT

Mjesec dana duga agonija Mirele Čavajde razotkrila je zdravstveni sustav koji ne provodi zakone. Stoga je sigurno da njezin slučaj neće završiti prekidom trudnoće u Sloveniji. Prosvjednici diljem zemlje poslali su jasnu poruku da im je DOSTA države koja ignorira vlastite zakone.

Mirela Čavajda se prisjetila trenutka kada je doznala najgoru moguću vijest.

– Bio je utorak. Otišla sam na redovan pregled sva prpošna i vesela, 25 tjedana trudna tj. 24 plus pet dana i tamo mi je ginekologica rekla da vidi neku tvorevinu. Čekala sam cijeli tjedan, roku pet minuta mi je nalaz očitan eto, slegnuli ramenima, rekli da oni ne mogu tu napraviti ništa, da je to veliki tumor, progresivni, najvjerojatnije maligni, da se jako širi brzo i da će beba ili umrijeti sad, ili za mjesec dana ili nakon poroda, nakon operacije, a ako preživi da će imati teška mentalna oštećenja, priča Čavajda.

– Uputu da se mogu javiti etičkim povjerenstvima nisam dobila, nego sam taj četvrtak na čitanju nalaza nakon tjedan dana od doktorice dobila samo komentar da mi to neće proći niti na jednom etičkom povjerenstvu, da su njima ruke vezane i da bi mi najbolje bilo da odmah odem u Sloveniju, rekla je Čavajda dodavši kako je “uz tugu i bol imala frustraciju, ljutnju jer živi u takvom sistemu te da smatra da joj je trebala biti pružena pravodobna pomoć istog tog tjedna kad je došla.

Kaže kako je toliko razočarana i uopće ne može vjerovati da nije dobila apsolutno nikakvu pomoć ni od koga, niti od jedne bolnice, niti od jednog doktora.

– Mislim da je on zato tu, ako neće živjeti, da bar neku misiju imamo on i ja. Nekako to tako gledam. Bilo mi se glupo pokriti po ušima i otići, reći – OK ja ću to napraviti šutke i onda ću probati normalno živjeti, a vi ste oprali ruke od svega, ističe Čavajda.

U nekoliko gradova u Hrvatskoj prošlog je četvrtka održan prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjednici su poslali jasnu poruku da im je DOSTA države koja ignorira vlastite zakone.

Aktivistica Sanja Sarnavka pročitala je pismo koje je Mirela Čavajda napisala. 

– Mama radimo pravu stvar, šapnuo si mi u snu. Pišem im ovo pismo, da razumiju… moj Grga umire. Nakon jučerašnjeg pregleda nema dvojbe, nema više niti tračka nade za koju sam se lovila sve ovo vrijeme… Opet sam isplakala more suza i tako se vratila sinčiću koji nema majku od 19. travnja. Još je malen i ne razumije zašto mama stalno plače, čitala je potresne riječi Sarnavka.

– Vjerujte mi ne bi bilo sretnije žene, majke i trudnice od mene da je prognoza drugačija, ali nije. Činjenice su tu, crno na bijelo, na pet nalaza. Još od 21. travnja dijagnoza je jasna, a ja ovo pišem 12. svibnja, gotovo mjesec dana nakon što ste me prisilili da živim u nezamislivoj boli i poricanju istine, čekanju da se probudim iz ovog ružnog sna, nastavila je čitati aktivistica.

– Hvala Mireli za ovo pismo i za sve što je podnijela ovih zadnjih tjedana, hvala joj za njezinu hrabrost… Ali mi ovdje, a ima nas, ima nas , okrenite se osvrnite se oko sebe ima nas koji ćemo nastaviti borbu i nećemo dozvolili da se ijednoj ženi ponovi Mirelina priča prisilit ćemo zdravstvo javno da poštuje žene, poručila je Sanja Sarnavka. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pročitana su i svjedočanstva drugih žena s prekidima trudnoće.

– Svi znamo da Mirela nije jedina. Zaplješćimo za Mirelinu hrabrost jer ona svojom osobnom borbom pomaže svim ženama u Hrvatskoj, naglasio je Ivan Blažević, zaklada Solidarna.

Organizatori prosvjeda ponovno su pročitali već upućene zahtjeve, koje je potpisom podržalo preko stotinu organizacija civilnog društva u Hrvatskoj.

– Hrvatska je izdala žene jer nije u stanju osigurati provođenje vlastitih zakona. Dosta nam je da u bolnicama citiraju Bibliju, da ne možemo dobiti psihološku pomoć ali možemo razgovarati sa svećenikom. Ne želimo ići u Sloveniju, imamo pravo na pristupačne i kvalitetne usluge reproduktivnog zdravlja u našoj zemlji. Mi smo te koje financiramo sustav javnog zdravstva a uskraćuju nam pravo na stručne, pravovremene medicinske zahvate, poručila je Sanja Cesar, CESI.

– Želimo li postići da pravo na pobačaj i prekid trudnoće budu naša realnost a ne opcija tek nakon prelaska granice sa Slovenijom, želimo li u budućnosti izboriti da pobačaj u budućnosti bude besplatan, dostupan i siguran vrijeme je da se vrati u Ustav, gdje mu je i mjesto, rekla je Ana Lovreković.

– Dok se poigravaju s našim pravima poručuju nam da za njih zakoni ne vrijede, a da za nas zakoni ne postoje, poručila je Lovreković.

Mirela Čavajda je najavila i moguću pravnu borbu.

– Mene tek čeka najteži dio. Kad se nakon tog skupim, znači kad sve te dijelove sebe skupim, onda ću vidjeti što ću, ali sad trenutno vam ne mogu reći. Mislim, ja ću dati sve od sebe, imam jako veliku podršku i svoje odvjetnice i medija, tako da nekako, koliko se poznajem mislim, da ću ići dalje u ovu pravnu borbu, poručila je Mirela Čavajda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Liverpul preživio “Sent Meris” – foto-finiš u posljednjem kolu

ŽESTOK OBRAČUN BRAĆE! Vojin je bez milosti srozao Veljka Ražnatovića, sukob i dalje traje?! Ostaćete u nevjerici! – Senzacija