in

ERDOGAN OTVORIO AERODROM RIZE-ARTVIN: Drugi aerodrom u Turskoj izgrađen potpuno na moru

Slatka-Tajna.Eu
FOTO: Erdogan (TRT)

Aerodrom Rize-Artvin čija pista je široka 45 metara i duga 3.000 metara u potpunosti će zadovoljiti potrebe za zračnim saobraćajem u tom regionu.

Aerodrom, čiji je temelj postavljen 3. aprila 2017. godine, ima godišnji kapacitet od tri miliona putnika.

Izgrađen je jedinstvenom arhitekturom i naprednim inženjerskim tehnologijama, a ukupna zatvorena površina aerodroma iznosi 47.000 kvadratnih metara, od čega zgrada terminala i drugi prateći objekti zauzimaju površinu od 32 hiljade kvadratnih metara.

Ceremoniji otvaranja aerodroma je prisustvovao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, brojni turski zvaničnici i građani.

Erdogan je tom prilikom poručio da će u Turska nastaviti sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata kao što su to radili i protekle dvije decenije.

“Uprkos nemaru, pa čak i izdaji onih koji misle da je politika pružati podršku zakletim neprijateljima Turske, mi ćemo i dalje nastaviti svojim putem kako bi našu zastavu podizali na još više nivoe”, rekao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji.

Naglasio je da su turske vlasti u protekle dvije decenije implementirali brojne velike infrastrukturne projekte na tom području, od obrazovanja do zdravstva.

“Na osnovama ove infrastrukture sada je na vama da iskoristite potencijal našeg regiona u svim oblastima, od poljoprivrede, trgovine, obrazovanja pa do turizma”, kazao je.

Erdogan je istakao da je demokratski i razvojni put Turske velika i uspješna priča za region.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Nikada nećemo dati priliku onima čije je jedino obećanje da vrate Tursku u nekadašnje stanje, da izazovu haos, da je unište te da je prilagode imperijalnom poretku”, rekao je Erdogan te dodao:

FOTO: (TRT)

“Danas stojimo spokojno pred vama nakon što smo našim reformama u Turska omogućili novo doba i tako promijenili stanje naše nacije.”

Ceremoniji su prisustvovali i ministrica porodice i socijalnih usluga Derya Yanik, ministar životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena Murat Kurum, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus i ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu.

(TBT,TRT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tojšićki romantičari prkose mešetarima i gaze prema višem rangu

BUDITE OPREZNI: Meteorolozi objavili upozorenje za veći dio BiH, očekuje se grmljavinsko nevrijeme……