in

BANK OF AMERICA: Ovaj put ne očekujte brzi oporavak tržišta

Slatka-Tajna.Eu
FOTO: (LUCAS JACKSON/REUTERS)

Novac piše – najgora četiri mjeseca za američke dionice od 1939. godine, a prijatelj mi šalje tekst s podacima. Najgori mjesec od marta 2020., kad je svijet zaglibio u lockdownu. U travnju je S&P pao 8,8 posto, Dow 4,9, a Nasdaq 13,3 posto, za indeks najgori mjesec od 2008.

A svijet nije zaključan u lockdownu niti je financijski, grozne li riječi, meltdown. Tačno možeš vizualizirati kako se sve topi i raspada. No nije lockdown, nije ni meltdown, ali je loša perspektiva. Da bi ohladio inflaciju, Fed planira poskupjeti novac. To je posebno pogodilo tehnološke kompanije. Fond poznat po ulaganju u tehnološke dionice budućnosti propatio je najgori mjesec ikad, minus 26 posto. Ha, kupovao je dionice Zooma, koje se ovih dana trže po 82 posto nižoj cijeni u odnosu na povijesni maksimum. Roku, uređaji za streaming i pametni televizori, pad 80 posto, a Coinbase 67. Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali dobro je vrijeme za podsjetiti se – kad vjetrusine pušu, i purani lete. Ma, ne purani. Krave lete.

FOTO: (THINKSTOCK)

Dalje, tu je problem pucanja lanaca nabavke. “Sve” se proizvodi u Kini, koja cijele gradove zatvara na prvi znak korone. Američke kompanije – čije su tvornice ili koje dijelove nabavljaju iz Kine, ma gdje ih sastavljale – ne mogu isporučiti naručenu robu. Ima potražnje, a nema posla. Zbog restrikcija u Šangaju, Apple bi mogao izgubiti osam milijarda dolara.

Rat u Ukrajini nevolje stvara gotovo svim industrijama. U usporedbi s ratom ne djeluje kao neka muka, ali mnogi su izgubili velike prihode jer su se kompanije na neki rok ili na neodređeno prestale reklamirati. Stvarno djeluje banalno, nevrijedno spomena u odnosu na smrt, ali, da, mnogi biznisi pate i ne spomeneš li plin i naftu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uglavnom, dok je nakon pada cijena dionica u ožujku 2020. slijedio strahoviti, brzi rast, u Bank of America smatraju – savjet ne tražim niti bih ga dao – da ovaj put ne treba očekivati brzi oporavak.

Na stranu Bank of America. I Vuk Vuković, koji se proslavio predvidjevši Trumpovu pobjedu i Brexit, najavljuje recesiju. Centralne banke dižu kamatu, što znači veće kamate za kompanije i građane, što pak znači pad potrošnje. To bi trebalo biti lijek protiv inflacije, ali istodobno gura ekonomiju u recesiju.

(TBT, Express)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Široki četiri meča bez publike i 5.000 KM kazne

Na Dan bijelih traka u Prijedoru proslava rođendana Viktora Orbana