in

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a

Slatka-Tajna.Eu

Sankcije Rusiji

Foto: HTV / HRT

U sjeni sastanka članica NATO-a u Berlinu, u Bruxellesu se priprema novi sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije. Službena tema skupa je 6. paket sankcija Rusiji.  

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a je neformalni sastanak. Na njemu neće biti donesene nikakve odluke. Jučer se razgovaralo o Švedskoj i Finskoj koje su dobile potporu. Treba reći kako je organizatorica sastanka ministrica vanjskih poslova Njemačke. Na sastanku se raspravljalo o pomoći Ukrajini. Raspravlja se i o sankciji Ukrajini. Ministri vanjskih poslova sele se u Bruxelles gdje se idući tjedan održavaju 4 sastanka na razini Vijeća EU za vanjske poslove. Raspravljat će hoće li se zabraniti uvoz ruske nafte u EU i hoće li se nekim državama dati popust, izvijestio je Tihomir Vinković za Vijesti HRT-a.

– U Bruxellesu se već 10-ak dana razmišlja o tome kako usvojiti 6. paket sankcija Rusiji, a ministri vanjskih poslova država članica NATO-a koje su i članice EU-a sele se iz Berlina u Bruxelles. Sljedeći se tjedan u Bruxellesu održavaju četiri sastanka na razini vijeća EU-a za vanjske poslove, govori.

– Prvi je sastanak ministara vanjskih poslova. Na razini stalnih predstavnika, nažalost, dosad se nije uspio postići dogovor o 6. krugu sankcija, možda još ima vremena do sutra. I tijekom vikenda se razmatra hoće li se zabraniti uvoz ruske nafte i kada, te hoće li se nekim državama dati popust, a govori se da bi to mogle dobiti Mađarska, Češka i Slovačka, u vidu odgode od 18-24 mjeseca tijekom kojih bi još mogle kupovati rusku naftu, izvještava Vinković.

Slijedi sastanak vijeća za vanjske poslove na razini ministara obrane, pa na razini glavnih stožera i u petak ministara vanjskih poslova za razvoj.

Vinković je rekao kako se rasprava odvija vrlo intenzivno, a u međuvremenu glavni tajnik NATO-a Stoltenberg ovih dana očekuje zamolnicu Finske i Švedske za ulazak u NATO savez, a zatim kreće procedura te da njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock je prije 40-ak min. najavila da će se u Berlinu razgovarati o tome kako se procedura može riješiti do sastanka čelnika država i vlada koji će se u lipnju održati u Madridu.

Njemačka je poduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, izjavila je u nedjelju ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ističući potrebu obiju zemalja za sigurnosnim jamstvima.

– Ako se odluče pridružiti, mogu se brzo pridružiti… Moramo se pobrinuti da im damo sigurnosna jamstva, ne smije biti prijelaznog razdoblje, sive zone, u kojem je njihov status nejasan, rekla je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pritom je mislila na razdoblje ratifikacije koje može potrajati i do godinu dana, tijekom koje nordijske zemlje još neće biti zaštićene člankom 5 NATO-a koji jamči da je napad na jednog saveznika napad na sve.

– U vrijeme ruske agresije na Ukrajinu NATO-ov slogan – svi za jednog, jedan za sve – važniji je nego ikad. Naša sigurnost, sloboda i vrijednosti ugrožene su. No zajedno ćemo ih obraniti. Naše jedinstvo ostaje naša najveća snaga, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

– Hrvatska nastavlja Ukrajini pružati svoju diplomatsku, političku, humanitarnu, financijsku i vojnu pomoć, kao što je to potvrdio premijer Plenković, koji je 8. svibnja posjetio Ukrajinu, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ABORTIRALA JE I KRILA OD OCA: Dejan natjerao Dalilu da sve prizna

Đoković protiv Cicipasa za šestu titulu u Rimu