in

U nedjelju pretežno sunčano i toplije, poneki pljusak u područjima uz more

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

“Ostatak vikenda i početak idućeg tjedna proteći će većinom sunčano, a s porastom temperature bit će i sparno. Lokalnih nestabilnosti bit će ponajprije u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Istre.

U utorak i srijedu kiše i grmljavine bit će i drugdje na kopnu te ponegdje na sjevernom Jadranu, pri čemu će i malo osvježiti. Prema kraju tjedna temperatura će opet rasti, jer će prevladavati sunčano vrijeme, koje će na Jadranu obilježiti veći dio tjedna, osobito u Dalmaciji gdje vjerojatno neće pasti ni kap kiše. Sredinom tjedna prolazno će zapuhati umjerena do jaka bura.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju pretežno sunčano i toplije, poneki pljusak u područjima uz Jadran

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Nedjelja će na istoku Hrvatske proteći sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar će biti većinom slab, jutarnja temperatura niža od današnje, a dnevna će porasti do 29 °C.

Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro mjestimice s maglom, a popodne umjerenom naoblakom. Uz većinom slab vjetar temperatura će porasti na 27 do 29 °C.

Obilje sunčana vremena bit će i u gorju, te osobito na sjevernom Jadranu. U unutrašnjosti Istre i u gorju bit će dnevnog razvoja oblaka, te ponekog popodnevnog pljuska s grmljavinom. Ujutro duž obale puhat će burin, a popodne umjeren jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 23 °C u gorju do 28 °C na obali.

Nedjelja će i u Dalmaciji biti sunčana. No u njezinoj unutrašnjosti neće biti posve stabilno, pa se ne može isključiti poneki pljusak s grmljavinom, koji se može spustiti i do obale. Dnevna temperatura porast će na 26 do 28 °C. Ujutro će puhati slab i umjeren burin, popodne jugozapadni i zapadni vjetar.

I na jugu Hrvatske dnevna izmjena slabog do umjerenog burina i zmorca, uz mirno i malo valovito more. Prevladavat će sunčano u zaobalju popodne s umjerenom naoblakom, ali i malom vjerojatnosti kratkotrajnog pljuska. Dnevna temperatura od 26 do 28 °C.”

Početkom tjedna stabilnije pa opet promjenjivije

Novi tjedan na kopnu počet će sunčano, no u Gorskom kotaru te unutrašnjosti Dalmacije i dalje uz mogućnost poslijepodnevnog izoliranog pljuska. Danju će biti vrlo toplo, pa i vruće. U utorak nestabilno s čestim pljuskovima i grmljavinom, a u srijedu slijedi smirivanje i razvedravanje. Zapuhat će sjeverni vjetar s kojim će stići svježiji zrak.

Na Jadranu će idućih dana prevladavati sunčano, samo će u utorak na sjeveru biti više oblaka, lokalno i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u srijedu će jačati bura. Temperatura bez znatnije promjene.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRVO JAVNO POJAVLJIVANJE ISAKA I ALEKSANDRE! Priznali da su zaljubljeni, a Mladenovićka mu sada u emisiji zaprijedil raskidom! MUK! – Senzacija

Haskić ušao, pa u samo nekoliko minuta pokazao kakav je majstor