in

Tuđman, pobjednik koji je ostavio neizbrisiv trag

Slatka-Tajna.Eu

Svečanost 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Cijeli se dan obilježava 100. godišnjica rođenja prvoga hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana. Jutros je izaslanstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke i Vlade Andrejem Plenkovićem položilo vijence ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću, a zatim i na njegovu grobu na zagrebačkome Mirogoju. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je zatim znanstveno-stručni skup “Uvijek i SVE za Hrvatsku”, a večeras u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu glavna svečanost. Na svečanoj akademiji govorio je i premijer Andrej Plenković, poručivši kako se malo koji državnik 20. stoljeća može mjeriti s Tuđmanom po povijesnom značaju za vlastitu naciju te kako je Tuđmanov 100. rođendan spomen na njegovo životno djelo, a to je uspostava slobodne i suverene Hrvatske. 

Andrej Plenković kazao je, među ostalim, da se Tuđman još kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća zalagao za pravo hrvatskog naroda na samoodređenje. 

– Tuđman je bio državnik posebnog kova i lider koji je inspirirao, okupljao i ujedinjavao zbog čega je i ušao u povijest. Zahvaljujući njemu, hrabrosti i velikoj žrtvi hrvatskih branitelja te jedinstvu hrvatskog naroda koji mu je dao plebiscitarnu potporu i ogromno povjerenje ostvaren je san generacija Hrvata o slobodnoj i međunarodno priznatoj državi. Politička ostavština dr. Franje Tuđmana je sve što danas živimo – osigurao je demokraciju, slobodu i državu, ustrojio hrvatsku vojsku, policiju i diplomaciju, stvorio preduvjete za razvoj društva utemeljenog na vladavini prava i poštivanju ljudskih i manjinskih prava. Zalagao se za svehrvatsku pomirbu i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Plenković je kazao da je Tuđman u okolnostima okupacije hrvatskih teritorija gradio povjerenje s američkim i europskim partnerima, a kada su svi pokušaji mirnog rješenja propali, odlučio se na oslobođenje okupiranih područja vojno-redarstvenim akcijama, što je ostvareno velebnim pobjedama u Bljesku, Oluji i drugim operacijama u Domovinskom ratu.

– Oluja je omogućila i deblokadu Bihaća kojom su Bošnjaci spašeni od novog genocida, a prodor hrvatskih snaga u zapadnoj Bosni prisilio je Beograd na pregovore, što je dovelo do okončanja rata Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom, čiji je potpisnik i predsjednik Tuđman. Pokazao se velik u pobjedi. Mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja uspješno je priveo kraju u siječnju 1998.  godine, rekao je.

Naglasio je da je Tuđman zacrtao put Hrvatske prema EU-u i NATO-u, učvrstio odnose sa SAD-om. Naglasio je da Hrvatska nije imala potporu, ali je pobijedila u nametnutom ratu. 

– Hrvatsku gradimo kao sigurnu državu, gospodarski prosperitetnu, članica smo NATO-a i EU-a, na pragu smo ulaska u šengenski prostor i europodručje. Suodlučujemo o budućnosti Europe, u korist naših sugrađana, a kao iskreni prijatelji BiH, nikada se nećemo prestati zalagati za legitimna prava Hrvata u BiH, novi i pravedni izborni zakon, kazao je.

Zahvalio je obitelji Tuđman, rekavši da je Tuđman dao temelje, vrijednosti i ciljeve te ga nazvao utemeljiteljem, ujediniteljem, državotvorcem, strategom, mirotvorcem, vrhovnim zapovjednikom, pobjednikom koji je ostavio neizbrisiv trag. 

Onima koji su zadnjih 20 godina radili na detuđmanizaciji poručio je da u tome nisu uspjeli, niti će uspjeti. 

Jandroković: Najveći državnik kojega je Hrvatska imala

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u govoru je naglasio da je hrvatski narod vjerovao u dr. Franju Tuđmana.

– On je ostvario ono o čemu smo stoljećima sanjali – slobodnu Hrvatsku, on je doista najveći državnik kojeg je Hrvatska imala, rekao je među ostalim.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prisjetio se kako je Tuđman osnovao HDZ želeći okupiti sve društvene slojeve, Hrvate iz svih dijelova hrvatske, da je želio imati zajednicu, “ljude koji će krenuti za njim i ostvariti taj sveti cilj.

– Kao nositelji promjena i transformacija Tuđman i HDZ cijelo vrijeme su bili na udaru vanjskih i unutarnjih faktora. Klevete su trajale i traju sve do današnjeg dana. Neki dan čujem perfidnu tezu, laž, da je HDZ i Hrvatsku stvorila Udba, rekao je Jandroković.

Poručio je da je Udba radila i ubijala za komunističku Jugoslaviju, a Hrvatsku su stvarali istinski domoljubi, hrvatski branitelji, mali hrabri ljudi kojima je Hrvatska bila iznad svake ideologije.

– Bio je privilegij biti vojnikom i suvremenikom dr. Franje Tuđmana, koji je trajno nadahnuće svima nama i budućim generacijama, rekao je potpredsjednik HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je da je 100. obljetnica rođenja čovjeka koji je stvorio suvremenu Hrvatsku veliki dan te da je država u kojoj danas živimo u slobodi u prvom redu njegova zasluga. 

Prepuna svečana dvorana KD Vatroslav Lisinski okupila je članove i vodstvo HDZ-a. U Lisinskom su se okupili HDZ-ovi ministri u Vladi, ali i neki bivši ministri i stranački dužnosnici – Ljubo Ćesić Rojs, Martina Dalić, Tomislav Ćorić, Josip Aladrović, Milan Kujundžić, Lovro Kuščević, te bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Na svečanosti je bilo i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, zastupnik u srbijanskoj Skupštini Tomislav Žigmanov, ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, te neki članovi Tuđmanove obitelji. Uz glazbene brojeve, prikazan je i dokumentarni film o životu i djelu Franje Tuđmana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OFFENBACH – BILO JE STRAVIČNO: Policija upala na nastup Ajše Kapetanović!

Jubilarna pobeda za naš narod širom sveta