in

RAT UŽIVO: Ruski lovci Su-27 simulirali neprijateljski zračni napad na Kalinjingrad, Zelenski objavio podatke o ruskim gubicima

Slatka-Tajna.Eu

16:29 Finski vladajući socijaldemokrati dali su potporu pridruživanju Finske NATO savezu, navodi se u priopćenju objavljenom ne mrežnim stranicama stranke nakon posebnog sastanka.

15:27 Ukrajinska vojska pokrenula je protivnapad kod grada Izjuma koji drže Rusi, javlja Reuters. Navodi se da se radi o ključnoj tački ruskog napada na istočnu Ukrajinu i napominje da bi velika i uspješna protivofanziva na toj ruskoj liniji napredovanja predstavljala ozbiljan neuspjeh za Moskvu u bici za Donbas, regiji na istoku Ukrajine koju je Rusija rekla da želi potpuno zauzeti.

14:53 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da je Zapad objavio “totalni hibridni rat” Rusiji.

13:09 Rusija je izvela vojne vježbe u svojoj eksklavi Kalinjingradu, koja se nalazi između Poljske i Litve.

Ruski lovci Su-27 simulirali su neprijateljski zračni napad na Kalinjingrad. U vježbama je sudjelovalo više od 10 posada Su-27, koje su “uništile” zrakoplove “simuliranog” neprijatelja, javlja agencija Interfax.

11:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij naveo je da je ruska vojska izgubila 200 aviona, 27 hiljada vojnika i 3 hiljade tenkova, oklopnih vozila i dronova.

10.30 Luganska regija: Rusi uništili 50 kuća u jednom danu.

10.00 Ukrajina već ima 40 osumnjičenih i 11.000 slučajeva u istrazi ratnih zločina, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova. “Uvjerena sam da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti i druge slučajeve koji se prenose na sudove, a počinitelji izlaze pred suce. Osigurat ćemo da se ovi slučajevi privedu svom logičnom kraju”, rekla je.

09.50 Fingrid, operater finske nacionalne mreže, potvrdio je za Sky News da više nema struje koja dolazi iz Rusije.Reima Paivinen, viša potpredsjednica u Fingridu, rekla je kako su “uvjereni da neće biti velikih problema”, a očekuje se da će Švedska pomoći.

Električna energija iz Rusije čini oko 10% ukupne potrošnje Finske. Ovo je uslijedilo nakon što je Finska potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

08.50 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

07.45 Ukrajina odbranila Harkiv, Rusi su odlučili potpuno napustiti poziciju, tvrde američki analitičari.

Ukrajina je vjerovatno dobila bitku kod Harkiva, drugog najvećeg grada u zemlji, objavio je Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi. Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkiv, a zatim su ih protjerale iz okolice grada, piše Institut.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Institut piše da će Ukrajina sada vjerovatno “pokušati poremetiti kopnene komunikacijske linije (GLOC) između Belgoroda u Rusiji i ruskih snaga koncentriranih oko Izjuma”. U međuvremenu, navodi se, glavni ruski napori bili su usmjereni na opkoljavanje gradova Severodonjeck i Lysychansk u Lugansku.

“Ruske trupe koje su napadale od Popasne prema sjeveru nisu napravile značajan napredak u posljednja 24 sata. Ruske snage koje dolaze sa sjevera na jug nisu uspjele prijeći rijeku Donets i pretrpjele su razorne gubitke”, navodi se.

Slika

06.45 Sažetak izvještaja Glavnog stožera: Oružane snage Ukrajine u jednom danu oborile tri neprijateljska drona, javlja Ukrainska pravda.

05.00 Poltavska regija: Rusi su izveli raketni napad na TE Kremenčug.

04.30 Ukrajinski SOF je prije 10 dana objavio dodatne snimke UAV-a o uništenju ruskih kamiona za opskrbu gorivom i streljivom u blizini Veselea u Harkovskoj oblasti.

04.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstal u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi “utjecajne posrednike”. Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike.

“Trenutno su u toku vrlo složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije – uklanjanju teško ranjenih, medicinara. Riječ je o velikom broju ljudi”, rekao je Zelenski u kasno noćnom obraćanju.

“Naravno, činimo sve da evakuiramo sve ostale, svakog našeg branitelja. Već smo uključili sve širom svijeta koji bi mogli biti najutjecajniji posrednici”, dodao je, ne navodeći detalje.

03.00 Ruska vojska nastavila je svoju stratešku ofenzivu na istoku zemlje, napada nova sela i gradove, objavila je ukrajinska vojska u svom dnevnom operativnom saopćenju, prenosi Associated Press.

Ruske trupe su pucale na ukrajinske vojnike u blizini naselja Rubežne, u blizini strateški važnog grada Severodonjecka u Donbasu, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske.

Analitičari kažu da su borbe na području Sevedononjecka ključne za osiguranje kontrole nad Donbasom, istočnim industrijskim središtem Ukrajine, koje čine regije Donjeck i Lugansk.

Danas su ruske trupe bezuspješno pokušale ući u gradove Zolote i Kamiševaha, priopćila je ukrajinska vojska. Dodaje se da su ruske snage raketirale strateški važna naselja Kamenka i Novoselivka.

Ukrajinska vojska je navodi i da je Rusija nastavila granatirati ukrajinske položaje u Mariupolju, u blizini čeličane Azovstal gdje se ukrajinske trupe i dalje drže.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ČIPKANA HALJINA, GRUDI U PRVOM PLANU Mia Borisavljević provokativnom fotkom raspalila maštu

Cijela Engleska se smije blamu Džeka Griliša