in

RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage pojačale napade na istoku

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/snimke_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/snimke_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”72706d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ptni.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/ptni.jpg”,”caption”:””,”bg”:”3e3a44″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsflkuxxiaaqbm2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsflkuxxiaaqbm2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”8f918d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsflku2xeaabhwc.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsflku2xeaabhwc.jpg”,”caption”:””,”bg”:”717472″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsgs7sgx0aixtw0.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsgs7sgx0aixtw0.jpg”,”caption”:””,”bg”:”7c7d78″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsflkuwwqaaxioy.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsflkuwwqaaxioy.jpg”,”caption”:””,”bg”:”989998″}]

13.00 Kremlj je objavio da smatra odluku Finske da uđe u NATO “prijetnjom Rusiji” te da širenje tog odbrambenog saveza “neće povećati sigurnost i stabilnost Europe, baš kao ni ostatka svijeta”.

12.35 Ruske snage pojačale su napade na istoku Ukrajine i izgleda da su postigle uspjehe na terenu u Donbasu, objavila je danas ukrajinska vojska.

“Neprijatelj nastavlja napadati u istočnoj operativnoj zoni u cilju uspostave pune kontrole nad regijama Donjeck, Luhansk i Herson i zadržavanja kopnenog koridora do privremeno okupiranog Krima”, objavio je u četvrtak ukrajinski glavni štab u izvještaju o stanju na ratištu.

12.05 Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će ulazak Finske biti brz i lagan.

11.45 Šefica UN-ovog Vijeća za ljudska prava rekla je da je posljednjih sedmcia pronađeno hiljadu tijela na širem području glavnog grada Ukrajine Kijeva i dodala kako postoje mnoge sumnje na ratne zločine. 

11.30 Službeni Prag s Berlinom pregovara o nabavi njemačkih tenkova, što bi, pak, Češkoj omogućilo da Ukrajini proslijedi više svojih tenkova iz sovjetskog doba, rekla je ministrica odbrane Jana Černochova u srijedu navečer.

Češka bi od Njemačke mogla dobiti tenkove Leopard, vjerovatno ne najmoderniju varijantu, rekla je Černochova na češkoj televiziji.

11.05 “Pumpanje Ukrajine oružjem povećava vjerovatnost sukoba između NATO-a i Rusije koji bi mogao eskalirati u nuklearni rat”, zaprijetio je drugi čovjek ruskog vijeća za sigurnost i bivši predsjednik Dmitrij Medved, dodavši da bi to “bio katastrofalan scenarij za sve”.

10.45 Danas je u regiji Kabarovsk, na krajnjem istoku Rusije, došlo do eksplozije vojnog skladišta baruta, u kojoj je poginula jedna osoba, javlja ruska prorežimska agencija RIA. Agencija Tass javlja da ima više ozlijeđenih.

U gašenju požara koji je izbio uslijed eksplozije učestvuju specijalne vatrogasne jedinice, potvrdio je za RIA-u izvor iz hitnih službi.

10.30 Mađarske vlasti ponudile su održavanje mirovnih pregovora u Budimpešti kako bi se situacija riješila uz učestvovanje  Rusije. To je izjavio mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu objavljenom u četvrtak za novine El Pais, a sve prenose i ruske agencije.

O odnosima s Rusijom Szijjarto je rekao: “Nekoć smo imali pragmatične odnose. Od početka rata premijer Orban je razgovarao s Putinom.”

10.05 Institut za rat objavio je najnoviju analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Ruske snage nisu napravile nikakav značajniji napredak nigdje u Ukrajini 11. maja, a ukrajinske snage zauzele su područja sjeveroistočno od Harkiva. Ukrajinska protuofanziva sjeverno od grada Harkiva prisilila je ruske trupe na odbranu. Ruski napori duž južne osovine te u Donjeckoj i Luganskoj oblasti su u zastoju, a ruske snage nisu postigle nikakav značajniji napredak”, stoji u analizi.

09.15 Video stiže iz ukrajinske 92. mehanizirane brigade tokom borbi na istočnom frontu.

08.00 Rusija je “najizravnija prijetnja” međunarodnom poretku zbog svog “barbarskog” rata u Ukrajini, upozorila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Govoreći nakon razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, također je spomenula “zabrinjavajući pakt Moskve s Kinom”. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također je sudjelovao na summitu.

“Ruska invazija na Ukrajinu nije samo pitanje Evrope već potresa srž međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To se ne smije tolerirati”, rekao je japanski premijer.

07.45 Luganska oblast: Okupatori su pucali 26 puta i oštetili 24 kuće, javlja Ukrainska pravda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










07.35 Ukrajina je ponudila oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika u zamjenu za sigurnu evakuaciju teško povrijjeđenih boraca zarobljenih unutar čeličane u razrušenom gradu Mariupolju.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščk rekla je da su u toku pregovori o oslobađanju povrijeđenih boraca koji se nalaze u Azovstalu, posljednjem bastionu ukrajinskog otpora u Mariupolju. Rekla je da postoje različite opcije, ali “nijedna nije idealna”.

Kijev se paralelno počeo pripremati za svoje prvo suđenje za ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku.

06.35 Regija Lugansk: Oružane snage Ukrajine uništavaju prijelaze okupatora preko rijeke Siverskyi Donets, javlja Ukrainska pravda.

alt

06.15 Poltavska regija: Rusija ispaljuje projektile iz aviona, javljaju ukrajinski mediji.

06.00 Ukrajinski kapetan, drugi čovjek Azova Svjatoslav Palamar koji se nalazi u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, izjavio je u srijedu za CNN kako vjeruje da su svi civili koji se sklanjaju unutar fabrike sada vani – uz upozorenje da je zbog stalnog bombardiranja teško dati potpunu procjenu situacije u tom velikom objektu.

“Ako govorite o samoj fabrici Azovstal, onda civili za koje smo znali, civili koje smo imali sa nama, civili o kojima smo se brinuli, oni nisu s nama. Uspjeli su napustiti pogon. A što se tiče – ne mogu vam sa sigurnošću reći, možda postoji još neko niže na teritoriju jer nijedna međunarodna organizacija ni u jednom trenutku nije došla niti je imala pristup da dođe i procijeni situaciju”, rekao zamjjenik zapovjednika ukrajinske pukovnije Azova Palamar je za CNN.

05.00 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je Erin Burnett iz CNN-a da je zabrinut zbog mogućnosti da ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje na Kijev.

“Sigurnost je trenutno glavni prioritet… Da, naravno, brinemo i nadamo se da će nas naši ratnici braniti, ali rizik je i dalje prisutan i bez naših partnera, bez Sjedinjenih Država i evropskih zemalja ne možemo preživjeti”, rekao je Kličko.

Također je rekao da je “bez sumnje glavni grad Ukrajine još uvijek glavna meta Rusije”.

Kazao je da sve stanovnike koji se vraćaju u Kijev upozorava na oprez i govori im da je to njihov lični rizik i da nema jamstva a njihovu sigurnost. Rekao je da bi se ruski napadi “mogli dogoditi svake sekunde”.

Kličko je dodao da je rat promijenio život svima i kaže da drži palčeve da se “što prije zaustavi ovaj besmisleni rat”.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZAMALO I JANA DA PADNE: Pjevačica s ekipom doživjela peh, jedva došli do automobila!

“Čudovište! U životu nisam vidio da neko jede kao medvjed”