in

RAT UŽIVO: Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu, institut za rat objavio novi izvještaj o stanju na bojištu…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fszawpzwyaeitrl.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fszawpzwyaeitrl.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4c554b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsakgbwxoaurvi3.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsakgbwxoaurvi3.jpg”,”caption”:””,”bg”:”505445″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsa8wcfxoaq0xgo.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsa8wcfxoaq0xgo.jpg”,”caption”:””,”bg”:”403f35″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsbhpydwuaefkfb.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsbhpydwuaefkfb.jpg”,”caption”:””,”bg”:”535b5d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsawyi3xsaacgop.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsawyi3xsaacgop.jpg”,”caption”:””,”bg”:”87926d”}]

08.45 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

07.30 Institut za rat objavio je novi izvještaj o stanju na bojištu u Ukrajini.

“Ukrajinska protuofanziva sjeverno od grada Harkiva nastavila je uspješno potiskivati ​​ruske snage prema granici Rusije i Ukrajine tokom 10. maja. Ukrajinske snage oslobodile su nekoliko gradova sjeverno od Harkiva”, navodi Institut.

“Bjelorusko ministarstvo odbrane eskaliralo je svoje lažne tvrdnje o pripremama SAD-a i NATO-a za napad na Bjelorusiju. Najavljuju početak druge faze vojnih vježbi. Međutim, malo je vjerovatno da će se Bjelorusija pridružiti ratu u Ukrajini”, stoji u izvještaju.

“Bjeloruske vježbe, koje su koncentrirane na granice te zemlje s Poljskom i baltičkim državama, a ne na Ukrajinu, vjerojatno su prvenstveno demonstrativne i signaliziraju kontinuiranu političku potporu Bjelorusije ruskom ratu u Ukrajini”, dodaje se. 

Image

06.30 Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine: 77. dana rata ruska vojska vodi najaktivnija neprijateljstva na području Slobožanskog i Donjecka, pokušavajući se učvrstiti u smjeru Krivog Roga, a u Pridnjestrovlju održava punu borbu pripravnost svojih jedinica.

Slika

05.30 Snimka koja dokumentira uništavanje ruskih topničkih baterija od ukrajinskih snaga u blizini Harkivske oblasti Izyum.

04.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je “nadljudsku snagu” ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske.

Zelenski se osvrnuo na izvještaje vojnog vodstva od utorka o vraćanju pod ukrajinski nadzor dijela teritorija u blizini grada Harkiva na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage “postupno” protjeruju okupatore iz te regije, kazao je Zelenski.

03.00 Šefica američkih obavještajaca Avril Haines rekla je da se Putin sprema za dug sukob u Ukrajini. “Ruska pobjeda u istočnoj regiji Donbasa možda neće okončati rat. Ocjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za produženi sukob u Ukrajini tokom kojeg još uvijek namjerava postići ciljeve izvan Donbasa”, kaže Haines.

Rekla je da Putin računa da će odlučnost Zapada s vremenom oslabjeti.

Također, prema nekim informacijama, Putin ratovanje širi i na Transnistriju, prenosi AFP.

Transnistrija inače ima 475.000 stanovnika, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2015, no prema procjeni Moldavije iz 2021, taj je broj pao na samo 347.000.

Pridnjestrovska Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika (PMSSR) proglašena je jednostrano još 1990, prije raspada SSSR-a, nakon pobjede nacionalističke stranke Narodni front na prvim višestranačkim izborima u Moldaviji.

02.00 Ukrajina je objavila da su njene snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofanzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.

Tetjana Apačenko, zadužena za odnose s medijima u 92. mehaniziranoj brigadi, koja je glavna ukrajinska vojna formacija u tom području, potvrdila je da su ukrajinski vojnici zadnjih dana uspjeli vratiti pod svoj nadzor naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Broščovu i Slobožanske sjeverno od Harkiva.

Savjetnik u ministarstvu odbrane Jurij Saks rekao je da su ti uspjesi potisnuli ruske snage izvan dometa Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini smještenog na sjeveroistoku koji je pod stalnim bombardiranjima otkako je ruska agresija počela 24. februara.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

RIJEKA SUZA: Stankica vidjela snimke Tonija i odnosa sa drugim djevojkama iz “Gospodina Savršenog”

Haaland stigao, a Gabriel Jesus spakovao kofere: Brazilac ostaje u Engleskoj i pravi veliki transfer