in

RAT UŽIVO: Britanci objavili novu ratnu kartu

Slatka-Tajna.Eu

17:02 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu ratnu kartu Ukrajine. 

16:56 Njemačka je danas preko Ukrajine dobila za četvrtinu manje ruskog plina nego jučer, izvijestio je energetski regulator, skiciravši posljedice ukrajinske blokade važne tranzitne tačke.

16:46 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres danas je rekao da je duboko zabrinut da bi se glad mogla proširiti širom svijeta zbog nestašica hrane uzrokovanih ratom u Ukrajini.

16:36 U Ukrajini je od početka ruske agresije u februaru ugašeno oko 4.8 miliona radnih mjesta budući da su mnoga poduzeća zatvorena, izvoz je smanjen, a milioni građana izbjegli su pred sukobima.

16:24 Europske zemlje koje jako ovise o ruskom plinu pozorno će pratiti situaciju nakon najnovijeg poteza Ukrajine, koja je objavila da je blokirala dio važnog plinovoda kojim ruski plin stiže u Europu. Kako navodi BBC, kroz mrežu plinovoda čiji dio je Ukrajina danas blokirala u Europu stiže oko trećina ukupne količine plina. Iako se utjecaj današnjeg poteza Ukrajine još uvijek procjenjuje, sve upućuje da bi cijena plina u Europi mogla dodatno narasti, rekao je za BBC Nathan Piper, šef istraživanja plina i nafte u kompaniji Investec.

16:12 Uskoro bi trebalo početi suđenje 21-godišnjem ruskom vojniku za ratni zločin, rekla je glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova. Radi se o prvom suđenju nekom ruskom vojniku za ratni zločin počinjem prilikom invazije Ukrajine. Venediktova je rekla da će se ruskom vojniku, koji je trenutno u ukrajinskom pritvoru, suditi za ubojstvo nenaoružanog civila u ukrajinskoj regiji Sumi.

15.30 Britanski premijer Boris Johnson rekao je danas da je dogovorio nove sigurnosne sporazume sa Švedskom i Finskom, obećavši da će Britanija podržati vojne snage dviju zemalja budu li napadnute.

15.10 Bjeloruske vlasti rasporedile su svoje oružane snage na granicu Ukrajine.

Načelnik glavnog štaba oružanih snaga Viktor Gulevič naveo je da je Ukrajina poslala oko 20.000 ljudi blizu bjeloruske granice.

“Grupa stvorena u proteklih šest mjeseci više se nego udvostručila i kvantitetom i kvalitetom. Pojava u vodama Sredozemnog i Baltičkog mora grupe koja nosi krstareće rakete, povećanje zrakoplovne grupe u zemljama Poljske i baltičkih država ukazuje na rastuću prijetnju Republici Bjelorusiji”, poručio je Gulevič na Telegramu.

14.55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da Kijevu istječe strpljenje za pregovore s Rusijom s obzirom na sve više dokaza o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

14.20 Samoproglašena proruska Narodna Republika Donjeck (DPR) na istoku Ukrajine rekla je danas da je blokirala pristup Facebooku i Instagramu, svrstavši se s ruskom politikom po pitanju američkih društvenih mreža.

14.00 Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, rekla je da je oružje koje su Ukrajini poslali SAD i drugi saveznici već na ratištu.

“Uz Javeline i Stingere (protutenkovski i protuavionski projektili) američke haubice se već koriste na ratištu”, rekla je Maliar.

“Radimo na ubrzanju dostave pomoći, to znači život našim vojnicima”, rekla je.

13.50 Ruski šef diplomatije govorio je o sankcijama i energentima te uputio novu prijetnju Zapadu.

Rekao je da Rusija ima dovoljno kupaca energenata izvan kruga zapadnih zemalja, a da će Zapad morati objasniti svojim građanima zašto postaju sve siromašniji. 

“Imamo dovoljno kupaca naših energenata, radit ćemo s njima. Neka Zapad sada plaća mnogo više nego što je plaćao Ruskoj Federaciji i neka objasni svom stanovništvu zašto će ono biti sve siromašnije”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare na pitanje o zapadnim sankcijama, nakon pregovora s predstavnicima omanskih vlasti, prenosi ruska agencija TASS.

13.30 Opskrba plinom u Njemačkoj još je uvijek sigurna, saopćilo je ministarstvo privrede nakon što je Ukrajina blokirala tranzit dijela ruskih isporuka prema Europi. Kijev je u utorak najavio da će obustaviti ulaz ruskog plina preko tranzitne tačke Sohranivka, na trasi kojom u Europu stiže trećina ruskog plina, i dodao da će ga preusmjeriti na druge trase.

13.05 Glavni sekretar UN-a António Guterres rekao je da će doći vrijeme kada će biti mirovnih pregovora o Ukrajini, ali da ne vidi da će se oni održati u bliskoj budućnosti.

Govoreći na konferenciji za novinare s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, Guterres je rekao: “Ovaj rat neće trajati vječno. Doći će vrijeme kada će se održati mirovni pregovori. Ne vidim to u bliskoj budućnosti. Ali mogu reći jedno – nikada nećemo odustati.”

12.50 Ukrajinska regija Herson, koju je okupirala Rusija, planira zatražiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uključi u sastav Rusije, izvijestila je ruska novinska agencija TASS pozivajući se na dužnosnika tamošnje proruske uprave.

12.35 Ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva demonstranti su zalili bojom dok je pokušavao položiti vijenac na groblje sovjetskih vojnika na Dan pobjede u Varšavi.

Andrejev tvrdi da je napad bojom bio pomno planiran te da su u sve bile uključene poljske službe.

12.15 Bivši ruski predsjednik i jedan od najbližih Putinovih saveznika Dmitrij Medvedev optužio je SAD da preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije, nakon što je američki Zastupnički dom odobrio paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara.

12.00 Vsevolod Čencov, ambasador pri EU, komentirao je embargo na uvoz ruske nafte u EU članice. Izjavio je da evropske zemlje moraju biti spremne na ekonomske žrtve zbog toga.

11.40 Novi čelnik odmetnute gruzijske regije Južne Osetije u srijedu je rekao da treba pričekati signal iz Moskve prije održavanja referenduma o pridruženju Rusiji.

11.25 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da se kontakti Rusije i Ukrajine u sferi pregovora nastavljaju.

“Kontakti između Rusije i Ukrajine su u toku”, rekla je Zaharova, a prenosi TASS.

11.05 Ukrajina je danas objavila da su njene snage oslobodile nekoliko gradova u blizini Harkiva, drugog najvećeg grada u Ukrajini. 

Harkiv je trenutno pod teškim napadima, a u regiji se vode teške bitke, rekao je guverner harkivske regije Oleg Sinegubov. Harkiv je, inače, na meti ruskih napada od samog početka invazije krajem februara.

Sinegubov je upozorio da su ruske snage prilikom povlačenja za sobom ostavile “smrtonosne zamke” u toj regiji, te je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima, odnosno da ne žure u netom oslobođena područja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










10.45 Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini napredovali su do administrativnih granica oblasti Luhanska, jednog od glavnih područja nad kojima Rusija nastoji preuzeti kontrolu od početka invazije krajem februara, javlja danas dpa pozivajući se na ruske izvore.

Gradić Popasna, za koji su se vodile teške borbe, sada je “očišćen” od ukrajinskih snaga, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

10.35 “Ukrajina je isključila sve mogućnosti za postizanje mira, zaustavljanje krvoprolića i izbjegavanje potpuno nepotrebnih žrtava”, kaže Rodion Miroshnik, ambasador samoproglašene Luhanske Narodne Republike u Rusiji.

10.20 Ruska prorežimska novinska agencija RIA objavila je da je obavještajna agencija FSB (nasljednik KGB-a) spriječila teroristički napad na Dan pobjede, 9. maja, u Kalinjingradu, ruskoj oblasti koja se nalazi u srcu Evrope.

09.50 Pomoćnik čečenskog čelnika Apte Alaudinov tvrdi da su ukrajinski vojnici protjerani iz grada Rubižne u Donbasu i blokirani u fabrici Zarija.

“Svih ovih dana bili smo zauzeti blokiranjem fabrike Zarija. Imali smo zadatak da je očistimo s lijevog boka pogona do Kudrjašovke. Ovaj zadatak je već završen, naše snage i sredstva su praktički blokirali fabriku Zarija”, rekao je.

08.45 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

07.30 Institut za rat objavio je novi izvještaj o stanju na bojištu u Ukrajini.

“Ukrajinska protuofanziva sjeverno od grada Harkiva nastavila je uspješno potiskivati ​​ruske snage prema granici Rusije i Ukrajine tokom 10. maja. Ukrajinske snage oslobodile su nekoliko gradova sjeverno od Harkiva”, navodi Institut.

“Bjelorusko ministarstvo odbrane eskaliralo je svoje lažne tvrdnje o pripremama SAD-a i NATO-a za napad na Bjelorusiju. Najavljuju početak druge faze vojnih vježbi. Međutim, malo je vjerovatno da će se Bjelorusija pridružiti ratu u Ukrajini”, stoji u izvještaju.

“Bjeloruske vježbe, koje su koncentrirane na granice te zemlje s Poljskom i baltičkim državama, a ne na Ukrajinu, vjerojatno su prvenstveno demonstrativne i signaliziraju kontinuiranu političku potporu Bjelorusije ruskom ratu u Ukrajini”, dodaje se. 

Image

06.30 Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine: 77. dana rata ruska vojska vodi najaktivnija neprijateljstva na području Slobožanskog i Donjecka, pokušavajući se učvrstiti u smjeru Krivog Roga, a u Pridnjestrovlju održava punu borbu pripravnost svojih jedinica.

Slika

05.30 Snimka koja dokumentira uništavanje ruskih topničkih baterija od ukrajinskih snaga u blizini Harkivske oblasti Izyum.

04.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je “nadljudsku snagu” ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske.

Zelenski se osvrnuo na izvještaje vojnog vodstva od utorka o vraćanju pod ukrajinski nadzor dijela teritorija u blizini grada Harkiva na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage “postupno” protjeruju okupatore iz te regije, kazao je Zelenski.

03.00 Šefica američkih obavještajaca Avril Haines rekla je da se Putin sprema za dug sukob u Ukrajini. “Ruska pobjeda u istočnoj regiji Donbasa možda neće okončati rat. Ocjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za produženi sukob u Ukrajini tokom kojeg još uvijek namjerava postići ciljeve izvan Donbasa”, kaže Haines.

Rekla je da Putin računa da će odlučnost Zapada s vremenom oslabjeti.

Također, prema nekim informacijama, Putin ratovanje širi i na Transnistriju, prenosi AFP.

Transnistrija inače ima 475.000 stanovnika, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2015, no prema procjeni Moldavije iz 2021, taj je broj pao na samo 347.000.

Pridnjestrovska Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika (PMSSR) proglašena je jednostrano još 1990, prije raspada SSSR-a, nakon pobjede nacionalističke stranke Narodni front na prvim višestranačkim izborima u Moldaviji.

02.00 Ukrajina je objavila da su njene snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofanzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.

Tetjana Apačenko, zadužena za odnose s medijima u 92. mehaniziranoj brigadi, koja je glavna ukrajinska vojna formacija u tom području, potvrdila je da su ukrajinski vojnici zadnjih dana uspjeli vratiti pod svoj nadzor naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Broščovu i Slobožanske sjeverno od Harkiva.

Savjetnik u ministarstvu odbrane Jurij Saks rekao je da su ti uspjesi potisnuli ruske snage izvan dometa Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini smještenog na sjeveroistoku koji je pod stalnim bombardiranjima otkako je ruska agresija počela 24. februara.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DENIZ DEJM O PLANOVIMA NAKON „ZADRUGE“: Nastavit ću sa Onlyfansom

Očajan ulazak FK Sloboda u meč