in

HRT: Premijer Plenković na Cipru

Slatka-Tajna.Eu

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades i hrvatski premijer Andrej Plenković

Foto: Yiannis Kourtoglou / REUTERS

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u službenom posjetu Cipru. Prvi je hrvatski premijer koji je posjetio tu zemlju. Za njega je u predsjedničkoj palači u Nikoziji organiziran svečani doček, a potom je održao i sastanak s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom

– S velikim zadovoljstvom ugostio sam premijera Andreja Plenkovića. Dobrog prijatelja i kolegu u Europskom vijeću. Ovaj posjet točka preokreta u odnosima naših zemalja, vi ste prvi premijer koji je posjetio Cipar. Uskoro ćemo i obilježiti 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa, rekao je nakon sastanka ciparski predsjednik Nicos Anastasiades. 

– Hvala vam na sjajnom dočeku i kvalitetnim razgovorima. Mislim da je bilo krajnje vrijeme za posjet Cipru, rekao je premijer Andrej Plenković.

– Razgovarali smo o brojnim temama, cilj je poboljšati ekonomske i gospodarske odnose. Mi smo mediteranske zemlje, postoji velik prostor za investicije u petrokemijsku industriju, IT sektor, farmaceutske tvrtke. Jedan od elemenata je postizanje sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, dodaje.

Sastanci i razgovori

– S domaćinom, ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom održat će “tet-a-tet” sastanak, zatim je sastanak izaslanstava, a potom će se sastati s predsjednicom Zastupničkog doma parlamenta. Razgovarat će se o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Europi u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu, zatim o bilateralnim odnosima, jačanju gospodarske suradnje. Naglasak će biti i na suradnji na području energetike. Jedna od tema je situaciju na jugoistoku Europe, posebice u BiH. Također, za Hrvatsku i za Cipar važno je pitanje zaštite vanjskih granica Europske unije i sprečavanje ilegalnih migracija. Cipar ima najveći broj migranata na ukupan broj stanovnika, čak 5%, izvijestio je u javljanju iz Nikozije naš reporter Gordan Žvanović

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na stolu će biti razgovori o situaciji na Cipru.

– Od 1974. i turske invazije Cipar je podijeljen na južni i sjeverni. Na južnom žive većinom Grci, a na sjevernom Turci, u samoproglašenoj republici Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Turska, Svi pokušaji ujedinjenja neslavno su propali, dodaje.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KRADE JOJ DOK SPAVA: Zola dokazao da se ne mijenja

"Arauho je svjestan, van je opasnosti"