in

Baho emotivno o Osimu: “Volio je svog Želju, poštovao je jako komšije sa Koševa”

Slatka-Tajna.Eu

Najpoznatiji bh sportski komentator Sabahudin Topalbećirević emotivno je govorio o Ivici Osimu i svemu što je kao dugogodišnji sportski novinar i komentator proživio s njim.

Subota koja je pred nama biće težak dan za naš fudbal ali i regionalni i evropski, navodi Baho.

“Dan u kojem ćemo se definitivno ali samo fizički oprostiti od fudbalskog velikana, intelektualca koji je ostavio neizbrisivi trag kada je ova igra u pitanju. Ja sam imao tu sreću da sam često bio blizu Ivice Osima, slušao ga, upijao svaku njegovu riječ i mislim da sam o fudbalu, o kojem neskromno znam puno, od Osima najviše naučio. Od navijača sa tribina, iako nisam Željin navijač, preko prvog intervjua za nekog novinara sa ovih prostora u periodu 1993-95 obavljen u Grazu 23.maja 1995 godine pa sve do dva dokumentarca, jedan iz 1999 a drugi iz 2018 godine”, prisjeća se Baho.

Također, Baho navodi da je Osim bio bio je na šest od deset simpozija “ Simposar Sarajevo”, dok kako tvrdi, neki drugi ”mali igrači” nisu željeli dolaziti, jer oni sve znaju, a Ivica Osim je sa štapom dolazio na simpozije i na snimanje filma jer, sada to mogu reći, cijenio je ono što radi.

Izvor : Sabahudin Topalbećirević

“Bio sam i jedan od rijetkih koji je bio na Bečkom sastanku 2011 godine kada se spašavao bh fudbal. Pitao me je zašto ja ne radim u fudbalskom savezu, rekao sam da me to ne zanima a on bi kazao, zato nam i jeste sve ovako. Meni je to mnogo značilo jer kada vam to kaže neko kao Ivica Osim ima težinu. Osim nije bio najtrofejniji trener sa ovih prostora ali njegovo znanje, elokvencija, karizma je bila posebna a trenerski posao je imao u malom prstu. Nije se nametao jer je znao da će njegovo znanje biti prepoznato baš kao što je prepoznao Miljanic pa kasnije i svi drugi. Volio je da stvara i radi sa mladim igračima i u tome je uspijevao. Volio je svoje Sarajevo, svog Želju, poštovao jako komšije sa Koševa. Znam da mu nije bilo pravo što Amar nije postao selektor BiH, ali se nije mješao, baš kao i svaki veliki čovjek, sa principima od kojih nikad nije odustajao”, emotivno je napisao Baho.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuNa kraju Baho kaže da je tužan je ga nije vidio tri godine, i što nije sa Osimom stigo popiti još jednu kafu, jer je korona puno toga poremetila.

Izvor : Sabahudin Topalbećirević

“Odlazi čovjek kojeg sam volio, cijenio i poštovao a koji mene toliko puta kao momka rastužio u vrijeme kada je vodio Želju u derbijima protiv Sarajeva. Odlazi neko koga će teško biti nadoknaditi, ljudska gromada kojeg ću pamtiti i po onoj suzi kada Ibišević dade gol na Svjetskom prvenstvu. Još nešto.. 1995 godine, august ako se ne varam, igrali smo protiv Fortune u Duzeldorfu, reprezentacija, veliki Aco Ristic organizovao. Pun stadion, ja iz rata došao na tri dana gledam ljude na tribinama, vidim mnoge koji su otisli prije ili kasnije i vidim opet Švabu na tribinama. Kažem mu hajde dole, na klupu ili prve redove dole je mnogo fudbalera, trenera.. Odmahnu rukom i reče: neka me ovdje sa rajom, poželio sam a dole će neko pomisliti da mi nešto treba, znaš kakvi su ljudi. Mnogo godina poslije, shvatio sam to, saznao sam i ja kakvi su ljudi”, kazao je Baho na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Asmir Suljić pogodio mrežu Željezničara, Koševo “eksplodiralo”

Remi i tenzije u mostarskom derbiju