in

RAT UŽIVO: Još uvijek više od 100 civila ostalo u tvornici Azovstal u Mariupolju

Slatka-Tajna.Eu

23:00 Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kyrilenko rekao je da je još uvijek više od 100 civila ostalo u tvornici Azovstal u Mariupolju.

Također, rekao je da je u cijelom Mariupolju još uvijek ostalo do 100.000 ljudi, što je četvrtina prijeratne brojke.

22:00  Ukrajinske vlasti javljaju da je došlo do novog raketnog napada na Odesu.

Kako piše BBC, čule su se tri glasne eksplozije u centru grada. Tresli su se prozori na zgradama, a eksplozija je upalila brojne alarme na automobilima.

Nema još detaljnijih informacija o šteti i žrtvama.

21:40 Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su u Berlinu konkretne korake koji bi vodili primirju u Ukrajini.

20:55 Britansko ministarstvo odbrane u popodnevnim je satima objavilo novu ratnu kartu Ukrajine. Nisu zabilježene veće promjene, najveće borbe vode se na istoku zemlje. Aktivno je i ratište oko Hersona, a Mariupolj je i dalje jedini grad koji je naveden kao grad u potpunom okruženju.

20:45 – Rusija se suočava s najvećim padom privrede u gotovo tri desetljeća dok raste pritisak sankcija koje su uveli SAD i saveznici zbog ruske invazije na Ukrajinu, kako proizlazi iz interne prognoze ruskog ministarstva finansija do kojeg je došao Bloomberg.

20:30 Ursula von der Leyen je u posjetu Budimpešti gdje s mađarskim vlastima razgovara o mađarskom protivljenju sankcijama na rusku naftu.

Von der Leyen je izjavila kako pregovori s Mađarskom napreduju, ali da je potrebno još razgovora.

“Večerašnja rasprava s premijerom Viktorom Orbanom bila je korisna za pojašnjenje pitanja vezanih uz sankcije i energetsku sigurnost.

Napredovali smo, ali treba dalje raditi”, napisala je na Twitteru.

19:45 SAD je dostavio više od 85 haubica (od ukupno 90 obećanih) Ukrajini, a uz njih je poslano i više od 110.000 komada granata (obećano je 184.000), rekao je visoki američki zvaničnik iz sektora odbrane, a piše CNN. Osim američkih dalekometnih haubica, kalibra 155 mm, stiglo je i nekoliko istovjetnih haubica od strane drugih ukrajinskih saveznika.

Isti je zvaničnik poručio i da je “više od 310” ukrajinskih vojnika prošlo obuku na tim haubicama, dok je njih pedesetak i dalje na obuci. Sam “trening” za haubice traje oko dvije sedmice.

Amerikanci su dodali i da je najmanje 20 Ukrajinaca prošlo obuku na novom, specijalno za ukrajinske oružane snage napravljenom, dronu Phoenix Ghost.

19:40 Više od tri četvrtine Finaca sada podržava kandidaturu za NATO, pokazalo je novo istraživanje objavljeno nekoliko dana prije očekivane odluke Helsinkija o tom pitanju.

19:30 Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka vrha HDZ-a. “Posjeta Kijevu je prošla jako dobro. Snažna podška Hrvatske Ukrajini”, rekao je premijer.

“U Ukrajini smo razgovarali o zarobljenom Hrvatu. Nastavljaju se razgovori”, kazao je Plenković. Dodao je da se nastavlja pomoć Ukrajini. Kaže da je Zelenskij upoznat sa slučajem te da će ukrajinske diplomate o tome razgovarati s Rusima.

19:15 Sjedinjene Države imaju izvještaje da neke ruske trupe u Ukrajini ne slušaju komande, rekao je visoki američki odbrambeni zvaničnik. Sjedinjene Američke Države vjeruju da ruske trupe i “oficiri srednjeg razreda na različitim nivoima, čak i do razine bojne” odbijaju poslušati komande za napade na Donbas, rekao je zvaničnik.

Ruske snage bore se s velikim moralnim problemima, kaže zvaničnik.

18:58 Njemački kancelar Olaf Scholz poželio je danas dobrodošlicu Emmanuelu Macronu u Berlin i, govoreći na konferenciji za novinare, čestitao francuskom predsjedniku na nedavnom reizboru. Kaže da je dobra suradnja između Francuske i Njemačke važna i da dvije zemlje moraju “dobro surađivati kako bi Europa dobro surađivala”. “Doživjeli smo prekretnicu u povijesti”, kazao je komentirajući rat u Ukrajini.

18:52 U Moskvi je održana tradicionalna parada za Dan pobjede nad fašizmom, a ove su godine u nju bile uprte oči cijelog svijeta zbog ruske invazije na Ukrajinu. Putin je održao blaži govor od očekivanog i u njemu nije najavio opću mobilizaciju niti je spomenuo riječ rat, a nije čak ni rekao kako napreduje invazija i koji su sljedeći koraci. Međutim, neobično je bilo odsustvo načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. Gerasimov je prošle godine bio jedan od istaknutijih članova vojnog vrha na paradi. Uz predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua treći je čovjek koji u rukama drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala.

Prema određenim izvještajima, kao razlog Gerasimovog odsustva navodi se ozljeđivanje prilikom posjete bojišnici u Donjecku.

 18:46 Predsjednica EK Ursula von der Leyen večeras će u Budimpešti razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o “sigurnosti energetske opskrbe Europe”, najavio je njen glasnogovornik, dok Mađarska blokira prijedlog o embargu na uvoz ruske nafte.

18:24 Ukrajina tvrdi da Rusija želi u napuštene domove u okupiranom Hersonu useliti pripadnike svojih snaga. Kijev je rekao kako su navodno ruske snage od stambenih udruga u dvije četvrti u Hersonu tražili popise praznih nekretnina.

18:02 Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da ruske snage praćene tenkovima i artiljerijom jurišaju na Azovstal u Mariupolju, prenosi BBC. “Ruska vojska i dalje pokušava zauzeti Azovstal. Petro Andrjuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, kaže da su osvajači pokušali dignuti u zrak most koji se koristio za evakuaciju. Ako bude uništen, to će zakomplicirati evakuaciju ukrajinskih vojnika iz tvornice”, objavili su na Twitteru.

17:58 Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u ponedjeljak u Strasbourgu za stvaranje “Europske političke zajednice” kako bi se povećala suradnja Europske unije s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU nije realno u skorijoj budućnosti.

17:38 Ekspresan odgovor: UN-ovo vijeće za ljudska prava (UNHRC) održat će posebnu sjednicu o Ukrajini u ovoj sedmici, na poziv Kijeva da se razgovara o stanju u toj zemlji, uključujući izvještaje o masovnim žrtvama u Mariupolju.

17:36 Ukrajina je zatražila od UN-ova Vijeća za ljudska prava da održi posebnu sjednicu o ratu s Rusijom, prenosi Reuters. “Potrebno je da to UN-ovo tijelo sagleda pogoršavanje situacije u Ukrajini, uključujući izvještaje o masovnim žrtvama u Mariupolju”, piše Reuters.

17:28  Europska komisija će sljedeći mjesec nastojati iznijeti svoje mišljenje o članstvu Ukrajine u EU, rekla je njena predsjednica Ursula von der Leyen.

17:06 Vladimir Putin se danas sastao s Artjomom Žogom, ocem zapovjednika “Sparta-Bataljona” koji je ubijen na istoku Ukrajine početkom rata. Putin je ranije rijetko spominjao Ruse koji su ranjeni ili ubijeni u sukobu, iako je broj mrtvih i dalje nejasan. Ukrajina tvrdi da je ubila 12 ruskih generala od početka invazije krajem februara, uključujući Vladimira Žogu.

16:54 Rasprave o predloženom šestom krugu sankcija Europske unije u toku su jer je Mađarska zaprijetila da neće glasati za paket “sve dok ne bude rješenja za energetsku sigurnost Mađarske”, rekao je glasnogovornik EU Daniel Ferrie.

16:36 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova komentirala je vijest da je njihov veleposlanik u Poljskoj, Sergej Andreev, zaliven crvenom bojom. “Neonacistički fanovi još jednom su pokazali svoje lice. I krvavo je”, poručila je Zaharova na svom Telegram kanalu. Dodala je i kako se Rusiju ne može prestrašiti te da su “Europljani ti koji bi se trebali prepasti kada se pogledaju u ogledalo”.

16:24 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je u ponedjeljak Zapad da je “opsjednut” nacističkim idejama i da “vodi rat protiv Rusije” u Ukrajini, gdje već dva i po mjeseca traje ruska ofanziva.

16:04 U Beogradu marširali s kartonskim Putinom i velikim slovom Z, urlali “živjela Rusija”.

15.35 Gradonačelnik Slavjanska rekao je da su ruske rakete ispaljene na središte grada. Vadym Liakh napisao je na društvenim mrežama da vlasti procjenjuju razmjere štete.

15.10 Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel morao se sakriti u sklonište tokom posjete Odesi zbog napada na taj ukrajinski grad, objavili su evropski dužnosnici. Tokom sastanka s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom “sudionici su hitno morali prekinuti sastanak i sakriti se zbog raketiranja u regiji”, prenosi BBC.

14.50 Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine nisu stali i vode se na daljinu, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski. “Pregovori u formatu na daljinu nisu zaustavljeni”, rekao je Medinski za novinsku agenciju Interfax.

Ukrajinski i ruski dužnosnici nisu lično vodili mirovne pregovore od 29. marta. Dvije strane od tada vode razgovore putem videoveze.

14.30 Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da ruske snage, potpomognute tenkovima i topništvom, provode “teške operacije” na čeličanu Azovstal u Mariupolju, gdje se skrivaju posljednji branitelji tog grada. Moglo bi biti budućih napada na čeličanu, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Oleksandr Motuzyanyk.

Rusija je ranije demantirala tvrdnje Ukrajine da je pokušala upasti u čeličanu.

14.15 Vladimir Putin je rekao da nema sumnje da će moskovska “specijalna vojna operacija” u Ukrajini postići svoj rezultat, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. Ruski predsjednik govorio je nakon što je nadgledao godišnju vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu povodom pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

“Svi naši planovi se ostvaruju. Rezultat će se postići – u to nema sumnje”, rekao je Putin.

14.05 Prvi premijer pod vladavinom Vladimira Putina rekao je da je današnji govor povodom Dana pobjede pokazao da je ruski predsjednik svjestan da njegov rat propada. Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov rekao je da je Putin sada u problemima i da je to “početak kraja Putinove ere”.

U razgovoru za Sky News rekao je da je ruski predsjednik “zaveden” i da nije očekivao ovoliki nivo otpora Ukrajine. Bivši premijer, koji je ranije govorio protiv rata, rekao je da je Putin “ukrao” Dan pobjede od Rusa i “stvorio instrument propagande”.

13.45 Ukrajina je u ovoj godini zasijala oko sedam miliona hektara jarih usjeva ili 25-30 posto manje nego u istom razdoblju 2021. godine, a u aprilu izvezla je 1,090 miliona tona žitarica, rekao je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Mikola Solskij.

13.20 Oružane snage Ukrajine tvrde da je od početka invazije Rusija izgubila oko 25,650 ljudi. 

Navode da je uništeno 199 ruskih aviona, 1145 tenkova, 158 helikoptera, 12 brodova, 377 bespilotne letjelice te brojna druga vojna vozila i oprema. 

12.50 Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je danas cvijeće na spomenike herojskim gradovima koji su pretrpjeli najveće gubitke u borbi protiv nacizma među kojima su i Kijev, Odesa…

U istom trenutku dok je Putin polagao cvijeće objavljeno je da su na Odesu upravo ispaljene četiri ruske rakete, dok su u Kijevu odjekivale uzbune za raketne napade.

12.30 Ukrajinska vojska upozorava da postoji “velika vjerovatnoća ruskih raketnih udara” usred ruskog rata protiv zemlje.

Upozorenje je stiglo u ponedeljak neposredno uoči ruske parade za Dan pobjede u Moskvi, prenosi Associated Press.

Generalštab ukrajinske vojske je takođe saopćio da su ruske trupe u oblastima Zaporožja pod ruskom kontrolom počele “bez dobrog razloga da oduzimaju lična dokumenta lokalnog stanovništva”.

11.55 Ukrajinske trupe povukle su se iz istočnog ukrajinskog grada Popasne, rekao je guverner regije Lugansk, potvrđujući prethodne izvještaje da ga je ruska vojska zauzela.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










11.40 Ben Wallace, britanski ministar odbrane, izjavio je da invazijom na Ukrajinu Putin i njegovi generali odražavaju sliku tiranije i fašizma otprije 77 godina.

11.20 Satelitske slike koje je napravio Planet Labs PBC pokazuju da je škola u mjestu Bilohorivka na istoku Ukrajine, u kojoj je poginulo najmanje 60 ljudi, sravnjena sa zemljom.

11.00 U analizi govora ruskog predsjednika Vladimira Putina novinar uglednog britanskog listaThe Guardian Pjotr Sauer istaknuo je kako tokom parade na Crvenom trgu nisu poslane izuzetno značajne poruke. Putin je, ističe, ponovio ono što je i ranije govorio, a to je da je invazija bila isprovocirana i neizbježna, te jedina ispravna odluka.

10.40 Oglasile su se sirene u Kijevu.

10.05 Četiri visokoprecizne rakete pogodile su područje Odese, objavila je ukrajinska vojska. Za sada nema više detalja.

09.30 ‘Ovih dana vi se borite za naše ljude na Donbasu za sigurnost naše domovine Rusije. Dan pobjede je blizak i drag za svakoga, ne postoji porodica kome neko iz nje nije stradao u tom ratu’, kazao je Putin na početku govora.

Putin je kazao da je prošle godine Zapad otvoreno rekao priprema napad na Donbas i Krim, a u Kijevu su se pozivali na nuklearno oružje stvarajući ‘neprihvatljivu prijetnju na našoj granici’.

Optužio je SAD i ‘njegove poslušnike’ za izazivanje prijetnje i kazao da je ‘opasnost rasla svakim danom’.

‘Ponosimo se time što se njihov duh nije pokorio. Bez obzira na sve nesuglasice Rusija je uvijek nastupala za sistem sigurnosti koja je prijeko potrebna svima u međunarodnoj zajednici. Zemlje NATO-a nisu htjele čuti naše interese jer su imale nove planove, za krvničku operaciju na Donbasu. Blok je počeo osvajanje teritorija pokraj naših granica i stvarala se egzistencijalna prijetnja. Sve je govorilo da je sukob s Banderovcima neizbježan. Rusija je izvršila preventivno sprečavanje agresije, to je bilo neizbježno’, kazao je Putin pa nastavio:

‘Nikada se nećemo odreći svoje ljubavi prema domovini. Američkim veteranima zabranili su dolazak u Moskvu, no želimo da znate ponosimo se vašim podvigom, kao i sa svima onima koji su uništili nacizam. Danas ratujemo za svoju zemlju u Donbasu. Obraćam se svim snagama na Donbasu, ratujete za našu sigurnost, kako ne bi bilo krvi od neonacista. Klanjamo se danas svima koji su poginuli, klanjamo se pred mučenicima Odese, slavimo stanovnike Donbasa i sve koji su poginuli od nacista.’

Potom su minutom šutnje odali počast svima stradalima u ratu.

‘Pogibija svakog našeg vojnika je velika tragedija za nas. Posebnu podršku ćemo pružati djeci poginulih i ranjenih vojnika, danas sam potpisao novu uredbu. Želim ozdravljenje svim ranjenima i zahvaljujem svim ljekarima što se borite za svaki život. Sada ovdje na Crvenom trgu stoje vojnici i časnici koji su stigli iz Donbasa.’

‘Ništa onima koji nas žele raskoliti iznutra nije pošlo za rukom. U tome je naša velika nepokolebljiva snaga. Borimo se za blagostanje i sigurnost domovine. Štitimo nezavisnost Rusije. Oni koji su pobijedili nacizam su nam pokazali primjer hrabrosti za sve vijeke. Slava našoj vojsci, našoj Rusiji! Za pobjedu!’, završio je Putin svoj govor.

09:02 – Parada u Moskvi je započela, a ministar odbrane Sergej Šojgu, jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika, čovjek kojeg mediji nazivaju arhitektom rata u Ukrajini, prvi se prevezao preko Crvenog trga te će predati prijavak Vladimiru Putinu.

Kako je ranije najavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, predviđen je govor ruskog predsjednika, a na kraju mimohoda Putin će tradicionalno položiti vijenac na Grob neznanog vojnika u blizini Kremljskog zida.

Ove godine na Paradi pobjede sudjeluje 11.000 vojnika, a u mehaniziranoj koloni je 131 jedinica vojne tehnike.

77 aviona i helikoptera koji će u formaciji slova ‘Z’ nadlijetati ruski glavni grad.

Sudionici ‘specijalne vojne operacije zaštite Donbasa’ proći će Crvenim trgom u najnovijim oklopnim transporterima.

08.55 Na moskovskom Crvenom trgu održat će se vojna povorka koja počinje u 9 sati po našem vremenu. U njoj će sudjelovati oko 11.000 vojnika. Bit će izloženi tenkovi i druga vojna oprema.

Osam borbenih aviona na nebu će oblikovati slovo “Z”, što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini.

Za razliku od prijašnjih godina, događaju neće prisustvovati nijedan predsjednik strane države.

Nagađalo se da bi Putin danas mogao narediti opću ili djelomičnu mobilizaciju vojnika, no Kremlj je to ranije odbacio nazvavši to glupošću.

Putin je stigao na paradu. Mahnuo je okupljenima i potom se krenuo pozdravljati s uzvanicima.

alt

07.45 Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavio šokantne snimke agresorskih gubitaka.

07.30 Dan pobjede Rusija obilježava tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu. Pripreme u Moskvi traju već danima, a snimke prikazuju uvježbavanje ruske vojske koja će proći gradom pokazujući svoju moć.

Kako su javili britanski mediji, među gomilom vojnih vozila i opreme u centru Moskve viđen je i termonuklearni projektil tipa RS-24 Yars. Radi se o projektilu teškom gotovo 50 tona koji može nositi do 10 bojevih glava.

Prije par dana bilo je objavljeno i da će nad Moskvom preletjeti avion “sudnjeg dana”, a mediji su nagađali kako je to Putinova poruka Zapadu.

U slučaju nuklearnog rata, avion “sudnjeg dana” postao bi leteći zapovjedni centar ruskog predsjednika. Prepun je tehnologije, ali određeni detalji su ruske državne tajne.

Putin: Moramo spriječiti oživljavanje nacizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da će “kao i 1945, pobjeda biti naša”, nižući usporedbe između događaja iz Drugoga svjetskog rata i sukoba u Ukrajini, u poruci upućenoj uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Zapad strahuje od njegovog govora koji se očekuje danas u poslijepodnevnim satima.

“Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame za oslobođenje svoje domovine od nacističke prljavštine, uvjereni da će, kao i 1945, pobjeda biti naša”, rekao je Putin u poruci upućenoj u nedjelju stanovnicima zemalja bivšega sovjetskog bloka kao i onima iz separatističkih regija istočne Ukrajine.

“Danas nam je zajednička dužnost spriječiti oživljavanje nacizma, koji je nanio toliko patnje narodima raznih zemalja”, dodao je ruski predsjednik, izrazivši želju “da nove generacije budu dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove”.

Putin je uz vojnike spomenuo i civile koji su djelovali iznutra, “a slomili su nacizam” bez obzira na bezbrojne žrtve.

“Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže”, rekao je Putin u dijelu govora upućenom Ukrajincima.

06.30 Snimke ukrajinskih BM-27 Uragan MRLS-ova koji razbijaju rusku vojnu opremu u komade.

05.00 ISW- “Ruske snage nisu napravile nikakav značajniji napredak 8. maja. Ukrajinska protuofenziva sjeveroistočno od grada Kharkiva vjerovatno je prisilila ruske trupe da se prerasporede umjesto da pojačaju zaustavljene ruske ofenzivne operacije drugdje u istočnoj Ukrajini”, navodi se u izvještaju.

Slika

04.00 Nove snimke pokazuju pripreme ruske vojske za veliku vojnu paradu koja će se u Moskvi održati u ponedjeljak, 9. maja, kad Rusija slavi Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Kako javljaju britanski mediji, među gomilom vojnih vozila i opreme u centru Moskve viđen je i termonuklearni projektil tipa RS-24 Yars. Radi se o projektilu teškom gotovo 50 tona koji može nositi do 10 bojevih glava.

Interkontinentalni balistički projektil može letjeti brzinom od 24.500 km/h te ima doseg od 12.000 kilometara, što znači da je sposoban pogoditi London u roku par minuta od ispaljivanja.

03.00 Krizni koordinator UN-a za Ukrajinu i pomoćnik glavnog sekretara UN-a Amin Awad u saopćenju je komenirao bombardiranje škole u Lugansku koja je služila kao sklonište, rekavši da je ovaj incident još jedan oštar podsjetnik na okrutnost ovog rata.

“Civili i civilna infrastruktura moraju biti pošteđeni u vrijeme rata; o ovim obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu uopće nema pregovora. Što prije dođemo do mirnog završetka rata, to bolje za ljude ovdje u Ukrajini i svugdje u svijetu”, rekao je Awad.

“UNICEF oštro osuđuje još jedan napad na školu u Ukrajini u koju su se, čini se, sklonili civili među kojima ima i djece. Još ne znamo koliko je djece moglo biti ubijeno ili povrijeđeno u bombardiranju, ali bojimo se da će se broj djece koja su izgubila već život u ovom ratu povećati”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno u nedjelju objavio je da je 60 ljudi poginulo u ruskom granatiranju škole u selu Bilohorivka na istoku države. 

„U ruskom napadu na Bilohorivku u regiji Luhansk oko 60 ljudi je ubijeno, civili koji su se sakrili u školu, sakrivajući se od granata“, rekao je Zelenskij u svom noćnom obraćanju.

Guverner regije Luhansk ranije je objavio da se u toj školi sklonilo 90 ljudi, prenosi Reuters.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Porodična drama Tamare Đurić: Moja zaova nam polomila firmu, prijeti da će ubiti mog muža, mene i naše dijete! – Senzacija

Novi Milan rođen na dan kada je doživio jedan od najsramotnijih poraza u svojoj povijesti