in

Hrvatska osuđuje Orbanovu izjavu, veleposlanik pozvan na razgovor

Slatka-Tajna.Eu

Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade Orbana, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što je Viktor Orban prošli tjedan izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more”, očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske. 

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama. Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Orban je 2020. izazvao negativne reakcije u Hrvatskoj nakon što je na svojem profilu na Facebooku objavio kartu takozvane velike Mađarske.

Karta velike Mađarske

Foto: Agenda / HRT

Uoči sastanka vladajuće koalicije Orbanovu izjavu komentirao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak. Ustvrdio je da će opskrba plinom na jesen biti vruća tema, a da je “nervozna reakcija Orbana prema Hrvatskoj vrlo nekorektna – revizionistička izjava koja ne ide u prilog dobrim odnosima”. 

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte, zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Kako je objasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

– Oni koji imaju more i luke, imaju i mogućnost dovesti naftne tankere. Da nam more nije oduzeto, i mi bismo imali luke, rekao je Viktor Orban prošli tjedan, kako ga prenosi Politico.

Reakcije zastupnika

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Orbanovu izjavu o luci komentirala je i saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!).

– Orban je imao niz izjava koje su za Hrvatsku uvredljive i u određenom kontekstu ugrožavajuće, zato nikad nismo razumjeli Plenkovića, ne samo zbog bliskog odnosa s mađarskom vladom, nego i zbog činjenice da je čitav naš energetski sektor vezan uz energetsku politiku mađarske vlade, što se događa od spajanja Ina – Mol i nastavljeno je u mnogim drugim aspektima energetske politike, kazala je.

Poručila je kako očekuje da će na takve izjave reagirati premijer Andrej Plenković i druge institucije zadužene za vanjsku politiku, a nada se kako će oni uvidjeti da Orbanov režim ne možemo smatrati vrlo bliskim i prijateljskim Hrvatskoj, pogotovo jer se “diči onim što u stručnim krugovima zovu iliberalnom demokracijom”.

Zastupnik Zvonimir Troskot (Most) podsjetio je da je Most već i ranije upozoravao da je ova vlada s premijerom Andrejom Plenkovićem i bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem intenzivno radila na “mađarizaciji” energetskog i financijskog sektora.

Troskot je na mađarskom jeziku poručio: “Hrvatska nikada neće biti mađarska zemlja.” Drži kako nije slučajno da se središta određenih banaka otvaraju u Zadru, da se državljanstva hrvatskih građana kupuju za nekoliko stotina eura, da je kupljena Ina i energetski uvjetuju iskopine plina na granici Hrvatske i Mađarske te se uvjetuje Petrokemiji proizvodnja kako to odgovara Mađarskoj.

Također, smatra i kako nije slučajno da smo izgradili nekoliko dalekovoda i plinovoda prema Mađarskoj i tako postali itekako ovisni o toj zemlji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZAHVALNA SVIMA KOJI NISU TU: Golišava Ana Kokić savjetuje

BILJANA I EMINA SU GANJALE VRAČARE I TO JE UTICALO: Huso Mujić se oglasio nakon što su Dalila i Dejan iznijeli prljavi veš!