in

Bio je fudbalski čarobnjak, a na gostovanja putovao automobilom zbog straha od letenja avionom

Slatka-Tajna.Eu

Bergkamp je ponikao u Ajaxu iz kojeg je 1993. godine prešao u Inter. Na Meazzi se zadržao dvije sezone, a onda je na ljeto 1995. godine za 12 miliona eura stigao u Arsenal i to je bio jedan od najboljih transfera koji su Topnici ikada napravili.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Legendarni Nizozemac je u dresu Arsenala igrao čak 11 godina i uspio je da osvoji skoro sve što je mogao. Bio je dio ekipe koja je bez poraza osvojila Premiership, a 2006. godine je okačio kopačke o klin nakon poraza u finalu Lige prvaka od Barcelone.

Bergkamp je za mnoge jedan od najvećih fudbalskih romantičara koji je oduševljavao svojom elegancijom na terenu. Neki od njegovih poteza i golova se i danas prepričavaju što najbolje pokazuje o kakvom igraču se radilo.

Međutim, Bergkamp je imao i jedan veliki problem tokom svoje fudbalske karijere, a to su bila gostovanja. Naime, svako dalje gostovanje bilo je problem jer je se on bojao da leti s avionom i zbog toga je skoro uvijek išao privatnim automobilom.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Kada su u pitanju bili evropski mečevi znao je ponekad i da ne bude u sastavu zbog straha od letenja avionom, ali bi nekada i skupio hrabrosti da uđe u avion jer je riječ bila o utakmicama koje ne smije da propusti.

Što se tiče gostovanja po Engleskoj on je većinom išao svojim automobilom i to mu nije bio problem. U svojoj autobiografiji otkrio je da je sve počelo kada je bio u Interu i da je tada počeo da se boji aviona.

“Strah se pojavio 1989. godine kada su neki moji saigrači iz Ajaxa poginuli jer se srušio avion u kojem je bilo njih nekoliko i svi su poginuli. Nakon toga desila su se dva incidenta 1994. na Mundijalu. Na te mečeve se putovalo dosta duže nego što sam navikao, a jednom je i otkazao jedan od motora na avionu što je bilo užasno. Sjećam se da je jedan let tokom Mundijala odgođen jer se novinar jedan iz Nizozemske šalio da ima bombu u torbi. On je zbog toga završio i u zatvoru jer se s takvim stvarima ne smijeta šaliti na aerodromima”, rekao je Bergkamp i nastavio.

“Noćna mora je počela dok sam bio u Interu. Na gostovanja smo išli u tim malim avionima koji se stalno tresu tokom leta. Nemaš prostora da se pomakneš uopšte na tom sjedištu. Tada sam postao klaustrofobičan i strah od letenja avionom je došao do izražaja”.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

“Ubrzo nakon toga Inter je odlučio da me proda i izabrao sam Arsenal. Sjećam se na pregovorima da je bilo riječi o mom strahu. Da sam ne znam kakvu platu tražio oni su mi rekli na to imaš 100.000 funti manje zbog straha od letenja avionom”.

“Sjećam se da sam priznao ubrzo nakon toga svoj problem. To je sve stvar psihe, ali je bilo jače od mene. Fudbalski savez Nizozemske mi nije pravio problem oko toga, ali nije ni Arsenal. Išao sam na razne terapije, ali je to jednostavno stah i nisam mogao ući u avion. Samo se ukipim i počne me hvatiti panika. Sve počne dan prije te utakmice u gostima, tu noć uopšte ne spavam”.

Dennis Bergkamp's fear of flying revisited and how it affected birthday boy  at Arsenal - Daily Star

Bergkamp je na neka gostovanja bio primoran da ide s ekipom u avionu, ali je priznao da je tokom utakmice razmišljao samo o povratku u London.

“Gledao bih tokom utakmica u nebo. Ako bi bio kišan dan i oblačan to je bio problem. Kada je sunce stalno bih gledao da li možda dolaze neki oblaci i hoće li nam to praviti problem u letu na povratku kući. To je bio pakao za mene, tokom utakmica bih samo mislio o tome”.

“Nije tajna da sam išao na utakmica automobilom jer mi je bilo ugodnije tako. Danas taj strah nije baš takav jer i ne letim previše kao tada kada se išlo negdje svake sedmice. Bitno je samo pričati o problemu bez obzira šta vas muči, meni je to tada pomoglo jer su svi znali šta je moj problem i pokušali su da pomognu kako god mogu”.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Bol i tuga u publici: Prva nizozemska predstava o genocidu u Srebrenici

DA SE MIJENJAM SAD NE IDE: U jeku skandala Darko Lazić snima pjesmu