in

Edhem Čustović je dobitnik prestižne nagrade za inžinjere, njegov motiv je ljubav prema BiH

Slatka-Tajna.Eu

Edhem Čustović, porijeklom iz Tuzle sa adresom u Australiji, već dugi niz godina niže uspjehe u poslovnom svijetu revolucionarnih inovacija, a od nedavno na svoju policu dostignuća može uvrstiti i jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu za mlade inžinjere.

O ovoj, ali i drugim temama, razgovarali smo sa Čustovićem.

IEEE (Institut za elektroniku i elektrotehniku) je najveća profesionalna organizacija za inžinjere i tehnologe sa skoro pola miliona članova iz 180 zemalja, čiji je član nekada davno bio i Nikola Tesla, a čiju je nagradu nedavno dobio i naš sagovornik Edhem Čustović.

Od početka 20. stoljeća, svake godine organizacija održava svečanu ceremoniju na kojoj se dodeljuje nagrade za inžinjere u oblasti nauke i privrede koji su ostvarili veliki uspjeh u svojim oblastima djelovanja.

“Naprimjer ‘IEEE Medalja časti’ se dodjeljuje za izuzetan doprinos ili izvanrednu karijeru u oblastima interesovanja IEEE dok je nagrada koju sam ja primio najprestižnija nagrada za inžinjere sa maksimalno 15 godina iskustva u karijeri”, rekao je Čustović.

Prema njegovim riječima, kriteriji koje se uzimaju u obzir za nagradu uključuje tehnološki doprinos, inovacije kao i društveni angažman gdje su kandidati imali priliku dokazati svoje liderstvo.

“Ja sam primio nagradu ‘Za liderstvo u osnaživanju i razvoju tehnoloških profesionalaca na globalnom nivou’. U ovo su uzeli u obzir moj dugogodišnji rad sa mladim ljudima širom svijeta, a pogotovo u Australiji i BiH kroz fondaciju koju smo osnovali – ‘Fondacija Budućnosti u BiH’”, kaže Čustović.

Mladi u BiH su najveća inspiracija

Uz društveni angažman, organizatori su uzeli u obzir i rad na značajnim tehnološkim projektima kao digitalni radarski sistem koji je Čustović osmislio i zahvaljujući kojima je ovojio mnoge nagrade u Australiji.

Čustović za sebe kaže da je, jednostavno, izuzetno sretna osoba. Kao najveću inspiraciju navodi njegovu želju da pomogne svojoj domovini i mladim talentima u BiH sa kojima radi već duže od šest godina.

“U svom životu sam imao priliku upoznati nevjerovatne talente, svjetske stručnjake i inovatore koji su mnogo utjecali na mene. Kako sam odrastao, najveću inspiraciju sam vukao iz želje da pomognem svojoj domovini, da pomognem mladim talentima da postanu najbolja moguća verzija sebe i da na osnovu tog talenta gradimo prosperitet. Ti mladi talenti s kojima u BiH već radim od 2015. godine su moja najveća inspiracija. Kada možete imati i mali utjecaj na njihov uspjeh onda vas to ispunjava više nego bilo šta drugo”, pojašnjava Eddie, kako ga u Australiji zovu.

Prije nekoliko godina, Čustović je zajedno sa svojim kolegama najavljivao 15 start up kompanija u BiH koje bi se bavile naučno istraživačkim radom. Kaže da je zadovoljan sa onim što je do sada postigao na tom polju, prvenstveno kroz “Fondaciju Budućnosti u BiH”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










https://spectrum.ieee.org/legacy-of-eddie-custovic?fbclid=IwAR3pgIwnmxHsZS9VuHNjnX8acwv1tUKxxz6wjpbaATTBVwkdyzdnK31mqp4

Organizacija djeluje u raznim sferama ka podršci mladih talenata od preduzetništva, privrednog, do naučno istrazivačkog puta.

“Naši uspostavljeni programi su već prepoznati kao vodeći jer, osim što se sastoje od jako kvalitetnog edukativnog sadržaja, uključuju i naše najstručnije eksperte iz 30 i više zemalja dijaspore. Neke incijative smo samostalno izgurali a neke smo u partnerstvu sa drugim organizacijama i institucijama. Naprimjer, od 2016 godine u Bosni i Hercegovini organiziramo ‘Innovation Nation’ edukativni program za mlade preduzetnike”, rekao nam je Čustović.

Promjene trebaju krenuti od nas samih

Kroz taj program je prošlo više od 250 učesnika, a Čustović tvrdi da su neki od njih već ostvarili značajne rezultate u svojoj karijeri – kako sa svojim vlastitim biznisima tako sa svojim načinom rada i inovativnim pristupom u komercijalnom svijetu.

“Može se reći da je i to jedan proizvod iz BiH koji je danas prepoznat u svijetu. Prošle godine nas je čuveni MIT iz Bostona prepoznao i postao partner programa što je nevjerovatan uspjeh. Što se tiče teme nauke, tu smo pokrenuli dva značajna programa, 3MT (3 Minute Thesis – 3 minutna teza) i Virtual School of Research Communications (Virtualna Škola Istraživačkih Komunikacija). Mnogi studenti su kroz program ostvarili dobre kontakte sa kolegama iz drugih država, dobili stipendije, napisali nove naučne radove sa saradnicima i mnogo toga. Stvara se jedna vrlo složna zajednica mladih istraživača kojima je BiH u srcu”, ističe on.

Da je teško uspjeti u današnjem svijetu, gdje ljudi obično na vaš uspjeh gledaju sa prezirom, složio se Edhem.

Ipak, on kaže da ima dosta razumijevanja i da se uvijek trudi gledati pozitivnu stranu. Pored toga, postoje mnogi problemi u našem društvu, ali dodaje da dosta toga potiče od nas, našeg načina razmišljanja i stava.

“Ako ćemo biti totalno iskreni onda moramo da krenemo od samih sebe. Vrlo često se sva krivica za nefunkcionalnost države prebacuje na političare i to je djelimično tačno. Kažem djelimično jer ti političari predstavljaju narod. Može se reći da su političari narod jer su, prije nego što su postali političari, bili kao i mi, obični građani. Iz tog razloga, mislim da bi postigli bolje rezultate u bilo kojoj sferi života moramo početi od samih sebe. Promjena počinje od nas i zajedničke odgovornosti. Uvijek se trebamo pitati ‘Šta mi možemo učiniti danas da unaprijedimo kolektivni kvalitet života za sebe i posebno naredne generacije’. Odgovor je – po jedno dobro djelo svaki dan nas”, zaključuje Edhem.

Edhem Čustović

Izvor: klix.ba


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nole će biti treći favorit na Rolan Garosu

POZDRAV OD KAPETANA BIJELE LAĐE: Maya Berović sa sinom