in

Priča “trola” koji utiče na izbore: Političari me angažuju da širim lažne priče

Slatka-Tajna.Eu

U ponedjeljak će birači na Filipinima izabrati novog predsjednika nacije – usred plime neistina i laži na društvenim mrežama. Priča BBC-ja.

“Smatram se trolom – ili, politički govoreći, ja sam savjetnik za marketing na društvenim mrežama.”

Jon – nije njegovo pravo ime – dio je industrije koja bi mogla biti presudna za izbor sljedećeg predsjednika Filipina.

Kaže da većinu dana radi od 10:00 do 03:00, upravljajući stotinama Facebook stranica i lažnih profila za dobrobit svojih klijenata – političara i njihovih kampanja.

Kaže da su njegovi kupci guverneri, kongresmeni i gradonačelnici.

‘Jon’ koristi lažne ID za postavljanje više računa na Facebooku.

Izvor : Shutterstock

U ponedjeljak će filipinski birači izaći na birališta kako bi odabrali svog sljedećeg predsjednika, zajedno s kandidatima za nekoliko nižih funkcija. To su prvi predsjednički izbori od trijumfa Rodriga Dutertea 2016.za kojeg se kaže da isto na prevaru dobio izbore.

Prema promatračima izbora i stručnjacima za dezinformacije, situacija se od tada nije popravila – dapače, možda se čak i pogoršala.

Dezinformacijski sustavi

Jon je dio ovog dezinformacijskog ekosustava. Kaže da ima oko 30 “trolova” koji rade izravno za njega. Njihov je cilj povećati podršku svojim klijentima, čak i ako to znači širenje laži. Kaže da godinama djeluje ispod radara.

“U 2013. smo širili lažne vijesti u jednoj od provincija s kojima sam se bavio”, kaže on, opisujući kako je namjestio protivnika svog klijenta. “Dobili smo broj mobitela vrhunskog političara i fotografirali ga, a zatim poslali SMS poruku pretvarajući se da je on, govoreći da traži ljubavnicu. Na kraju je moj klijent pobijedio.”

Jon vodi više stranica i računa s ciljem povećanja profila svojih političkih klijenata. Kako bi dokazao autentičnost njegovih tvrdnji, BBC-u su poslani video snimci različitih računa koje Jon vodi na Facebooku, kao i snimke zaslona WhatsApp poruka između njega i ljudi za koje radi, bankovne uplatnice i lažne osobne iskaznice i SIM kartice koje se koriste za zaobilaženje Facebooka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zbog izražene zabrinutosti za njegovu sigurnost, njegov identitet čuvamo anonimnim.

Drugi trik koji koristi, kaže, je stvaranje nepolitičkih stranica i grupa koje na kraju potiskuju političku propagandu.

Meta – koja je vlasnik Facebooka – kaže da je na Filipinima uklonila brojne mreže koje su pokušale manipulirati ljudima, uključujući skupinu od više od 400 računa, stranica i grupa koje su prekršile njihovu politiku.

Uoči izbora u zemlji, mnogi su kandidati izrazili zabrinutost zbog uloge koju bi dezinformacije mogle imati u ishodu izbora. U intervjuu za filipinski informativni kanal, predsjednička kandidatkinja Leni Robredo rekla je da njezin početni pristup problemu lažnih vijesti – da ih ignorira – “nije uspio”.

Dodala je: “Laži ponavljane iznova i iznova postaju istina.”

Izvor : N1

Oni koji se bave provjerom činjenica tvrde da je predsjednička kandidatkinja Leni Robredo najveća žrtva dezinformacija.

BBC je razgovarao sa stručnjacima uključujući Celine Samson, voditeljicu za provjeru činjenica u Vera Files, dio koalicije za provjeru činjenica, i Tonyja La Vidu, odvjetnika koji vodi koaliciju Pokret protiv dezinformacija.

Oboje su identificirali moguće znakove koordiniranog ponašanja – uključujući ponovljene postove s više stranica ili akaunta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Čekao je da se plasira u Ligu prvaka, a ona je Xavi odgovorio na sve Koemanove prozivke

Anđela Samardžić zlatna na Evropskom džudo kupu