in

HRT: Obljetnica oslobođenja grada Zagreba

Slatka-Tajna.Eu

Polaganje vijenaca na Mirogoju

Foto: HTV / HRT

U povodu Dana pobjede, oslobođenja grada Zagreba i Dana Europe izaslanstvo grada predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem položilo je vijence i zapalilo svijeće na Grobnici narodnih heroja i partizanskom groblju na Mirogoju. Izaslanstvo je vijenac položilo i uz spomenik Put mučeništva u Spomen-parku Dotrščina.

– Danas slavimo sve one koji su oslobodili Zagreb 8. svibnja 1945., ali isto tako smo ovdje u parku Dotrščina gdje su brojni Zagrepčani stradali kao žrtve ustaškog terora. Što se tiče Dana pobjede i Dana Europe itekako je bitno reći da je antifašizam utkan u hrvatski Ustav, u temelje EU-a, nije slučajno što je Dan Europe isto tako Dan pobjede i to trebaju znati sve buduće generacije i potrebno je obilježavati ove dane te vratiti dignitet određenim spomenicima koji na to upozoravaju. U Dotrščini je nestala spomen-ploča koju ćemo vratiti do Dana antifašističke borbe, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” obilježit će pobjedu nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenja grada Zagreba. 

Iz Saveza su najavili dolazak visokih državnih dužnosnika i predstavnika grada te zastupnika u Hrvatskom saboru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U počast partizanskim postrojbama koje su 8. svibnja 1945. oslobodile Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreb i Savez antifašističkih boraca i antifašista na savskom su nasipu sinoć organizirali Trnjanske kresove.

Program je završio u klubu Močvara jedanaestim Antifa Nightom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ovaj muškarac je bio emotivni izbor Indire Radić, dugo je krila njihovu vezu

Čekao je da se plasira u Ligu prvaka, a ona je Xavi odgovorio na sve Koemanove prozivke