in

Sjećate li se kako je Ivanković priznao da crveni karton za Velež nije postojao? Sada je reagovao NS/FS BiH

Slatka-Tajna.Eu

Jedna od najosjetljivijih stvari u fudbalu, pogotovo na našim prostorima, jeste suđenje. O njemu se vrlo često piše i govori subjektivno. No, koliko je toj temi moguće prići s nešto drugačijih stajališta? Postavit ćemo, stoga, sljedeća pitanja: Ko se (sve) ove sezone barem jednom žalio na suđenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i govori li to nešto o samom suđenju?

FOTO: Instagram

INICIJATIVA 4R

Na samom početku sezone 2021/22 osnovana je Inicijativa 4R. U nju su tada ušli Velež, Tuzla City, Sarajevo, Sloboda i Željezničar, a kao cilj je istaknuto poboljšanje regularnosti prvenstva. Da prevedemo: U samom startu pet klubova je u sezonu ušlo sa nezadovoljstvom prema suđenju.

Navedeni nisu stali sa samim članstvom u Inicijativi 4R. Pritužbe su se nastavljale. Utisak je da su najglasnije kritike stizale iz redova Veleža: Ljubitelji domaćeg fudbala sjećaju se bure koja se podigla nakon meča protiv Borca u Mostaru (10. kolo, registrovano 0:3, sudija Sabrija Topalović), a iz Veleža su kasnije poručili da je Sabrijino suđenje bilo „tendenciozno na štetu Veleža“. Nije to, svakako, jedini negativni komentar o suđenju od strane Veleža: Trener Rođenih Feđa Dudić bio je vidno razočaran zbog iste stvari i nakon gostovanja u Banjaluci (21. kolo, 2:0, sudija Mirza Kazlagić), a i poslije utakmice prošlog kola protiv Leotara u Trebinju (28. kolo, 2:1, sudija Antoni Bandić) Dudić je izjavio: „Ne znam na šta liči ovo danas“.

Žalili su se i iz Tuzla Cityja. I ovaj put je protivnik bio Borac, a Husref Musemić je tada kao trener Tuzlaka poručio – doduše indirektno – da je način dijeljenja pravde na toj utakmici vrijeđao njegovo dostojanstvo. (14. kolo, 1:1, sudija Mateo Musa).

U posljednje vrijeme kritike stižu i iz Sarajeva, tačnije od njihovog trenera Aleksandra Vasoskog. „Ne znam šta treba da imamo normalno suđenje“, po prvi put je Vasoski zavapio nakon utakmice Tuzla Cityja (27. kolo, 0:1, sudija Frano Jelić), a već nakon idućeg kola i meča protiv Borca, Vasoski je suđenje prokomentarisao riječima: „Ovo treba što prije da se završi u bosanskom fudbalu“ (28. kolo, 1:0, sudija Luka Bilbija).

Sloboda je, doduše ne baš otvoreno, bila nezadovoljna suđenjem već nakon domaćeg poraza protiv Sarajeva u uvodnom dijelu prvenstva (6. kolo, 1:2, sudija Antoni Bandić). Puno otvoreniju kritiku iz tuzlanskog kluba uputili su nakon susreta sa Zrinjskim (22. kolo, 0:2, sudija Ermin Sivac): Zvanično saopštenje Tuzlaka tada je govorilo o „nastavku brojnih sudijskih grešaka na račun Slobode“.

FOTO: FK Sarajevo

HERCEGOVAČKI KLUBOVI

Klubovi iz Hercegovine, dakle Zrinjski, Široki Brijeg te Posušje, nisu se odvažili da uđu u okvire Inicijative 4R – izuzimajući Velež. No, to ne znači da iz spomenutih klubova nije bilo pritužbi na suđenje: O pritužbama iz redova Veleža smo već pisali u okviru cjeline o članovima Inicijative 4R, pa ćemo sada nastaviti s kritikama iz preostalih hercegovačkih premijerligaša.

Mnogo pažnje je tako privukla utakmica Borca i Zrinjskog (25. kolo, 1:1, sudija Zoran Grbić) kada je prekinut pobjedonosni niz Plemića. „Očito mi više udaramo“, ironično je prokomentarisao suđenje trener šampiona BiH Sergej Jakirović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Javnosti je zanimljiva bila i jedna izjava ondašnjeg šefa stručnog štaba Širokog Brijega Jure Ivankovića koju je uputio nakon poraza od Veleža (24. kolo, 1:0, sudija Danijel Bojo). „Moji igrači, svjesni da crveni nije bio, kao da su se stidjeli za suca“, poručio je tada Ivanković.

U Posušju su, još od samog početka, znali biti nezadovoljni dijeljenjem pravde. Već nakon četvrtog kola i utakmice protiv Borca (1:0, sudija Zoran Grbić), klub je izdao zvanično saopštenje i tom prilikom suđenje glavnog arbitra i njegovih pomoćnika nazvao „skandaloznim i pristranim“. Iz Posušja su se na suđenje žalili i poslije remija sa Širokim Brijegom (11. kolo, 2:2, sudija Mateo Musa) – tada se, tačnije, požalio sada već bivši trener Posušja Stipe Balajić, a isto je uradio i nakon još jednog duela sa Borcem u Banjaluci (15. kolo, 3:0) kada je izjavio da su njegovi igrači za svaki pogled kažnjavani kartonima.

FOTO: FK Željezničar

KLUBOVI IZ REPUBLIKE SRPSKE

Koliko je poznato autoru ovog teksta, ponajmanji broj pritužbi na suđenje stiglo je od klubova iz Republike Srpske – ali je bilo i njih, posebno na otvaranju sezone.

Poslije poraza Leotara na gostovanju u Širokom Brijegu (5. kolo, 2:0, sudija Benjamin Deljković), trebinjski klub je izdao zvanično saopštenje gdje je govorio o „trendu kardinalnih grešaka“ na njihovu štetu, a u istom tekstu su naveli i nezadovoljstvo suđenjem na gostovanju Slobodi (3. kolo, 1:0, sudija Adis Mulahasanović).

Kritika je bilo i iz Rudara: Nikica Milenković, trener koji je tada vodio Prijedorčane, u jednom momentu je izjavio kako je  12. igrač Borca bio sudija (6. kolo, 1:1, sudija Velimir Drinić).

PREMA ZAKLJUČKU

Koliko je autoru ovih redova poznato,  u dosadašnjem toku ove sezone na suđenje se nisu žalili tek Borac, Željezničar i Radnik. Dakle, ukoliko je naša računica tačna: Od 12 klubova u prvenstvu na suđenje se – na ovaj ili onaj način – žalilo njih čak devet! Jasno je, dakle, da nešto ne štima kada je u pitanju suđenje u najjačem rangu bosanskohercegovačkog fudbala.

NAPOMENA: Cilj autora ovog teksta nije bio da na jedno mjesto sabere sve i jednu izjavu i saopštenje koje se doticalo suđenja u ovoj sezoni Premijer lige BiH, i stoga se izvinjavamo ako smo nečiju izjavu ili saopštenje propustili navesti – posebno u slučaju da je pritužbi bilo i iz Borca, Željezničara ili Radnika.

(T.Š./Sportske.ba)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Danas četvrta utakmica finala između Play Offa i Orlova

BIJESNA, KRV SVUDA PO RUCI! Slavica Ćukteraš napadnuta usred bijela dana, krivcima poručila ovo!