in

ŠEF AUSTRIJSKE DIPLOMATIJE NAM DAJE PUNU PODRŠKU: ‘BiH mora dobiti kandidatski status’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/aleksander_s.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/aleksander_s.png”,”caption”:”Aleksander Schallenberg”,”bg”:”a79194″}]

Ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Schallenberg zatražio je da Evropska unija dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini, prenosi Politicki.ba.

U istupu na Seminaru o globalnoj Evropi u Strazburu, šef austrijske diplomatije založio se i da se Kosovu ukine vizni režim, te da odmah počnu pregovori o ulasku u EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Ponovio sam svoj poziv za otvaranje pregovora s Sjevernom Makedonijom i Albanijom, dodjeljivanje statusa kandidata BiH i viznu liberalizaciju s Kosovom.

Moramo čvrsto usidriti Ukrajinu u evropski model života nudeći brze i konkretne benefite”, napisao je Schallenberg na svom Twitter nalogu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuIstakao je i da je “Putin uradio više na stvaranju geopolitičke EU nego bilo kakva debata u proteklim decenijama”.

“Nikad nisam vidio takav konsenzus u Vijeću “, rekao je on.

Objašnjavajući zašto je potrebno dodijeliti i kandidatski status BiH, ministar vanjskih poslova Austrije naveo je da “Evropa mora izvoziti stabilnost, umjesto uvoza nestabilnosti”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOVA FRIZURA MU DOBRO STOJI: Viktor Živojinović postao plavušan

Trebala im je nevjerovatna pobjeda i čudo se desilo