in

Zahtjevi za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće

Slatka-Tajna.Eu

Zahtjevi za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće

Foto: HTV / HRT

Organizacije civilnoga društva uputile su zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj ispred Hrvatskoga sabora. Njihovo ispunjenje traži se u najkraćem mogućem roku. Pročitali su i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

U otvorenom pismu istaknuli su da su podrška Mireli Čavajda te će se zajedno boriti da dobije ono što joj pripada. 

– Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žene i djece i što je tvoja patnja postala tema od interesa. Ovo je borba svake žene, zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti. Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, hvala ti za hrabrost da istupiš u najranjivijem životnom periodu, što nisi pognula glavu na nasilje kojem si izložena, stoji među ostalim u pismu podrške. 

Naglašeno je da zdravstvena zaštita koja se pruža u situaciji kada je uskraćeno pravo na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom mora maksimalno štititi dostojanstvo žene i ploda, mora umanjiti patnju koliko god je to moguće, spriječiti daljnju traumatizaciju žene i obitelji, ali i pružiti ženi pravovremene i točne informacije o medicinskim opcijama koje su joj nužne radi donošenja odluke koja je za nju u tom trenutku najbolja.

Među zahtjevima organizacija civilnog društva, koje su, rečeno je, ujedinjene u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb je hitno osiguravanje odgovarajućeg medicinskog postupka prekida trudnoće Mireli Čajavda u sklopu i o trošku zdravstvenog sustava RH te utvrditi odgovornost i sankcionirati odgovorne za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi.

Od ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića zahtijevaju javnu potvrdu da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće.

Traže i hitno donošenje smjernica i protokola za prekid trudnoće u skladu s preporukama i smjernicama WHO-a te objavu cjelovitih podataka o kapacitetima zdravstvenih usluga u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće. 

Naglašavaju kako treba osigurati da zdravstveni radnici i radnice te bolnička povjerenstva poštuju trenutačni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev.

Zahtijevaju i osiguranje dostupnosti prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom.

Ovi zahtjevi nastali su kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Smatraju da zdravstvena zaštita koja se pruža u takvim situacijama treba maksimalno štititi dostojanstvo žene i ploda, umanjiti patnju koliko god je to moguće, spriječiti traumatizaciju žene, ali nadasve pružiti ženi pravovremene i točne informacije o medicinskim opcijama koje su joj nužne da donese odluku koja je za nju u tom trenutku najbolja.

Dosad je svoje potpise za siguran, dostupan i legalan pobačaj u Hrvatskoj dalo 60 organizacija civilnog društva. Upućen je poziv svim organizacijama, fizičkim i pravnim osobama da daju podršku inicijativi. 

Sve zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora pozvani su da se pridruže i iskažu svoju solidarnu podršku, a na prosvjedu su bili zastupnici SDP-a, Socjialdemokrata, Radničke fronte, HSS-a, Zeleno-lijevog bloka.

Trudnica Mirela Čavajda koja je u šestom mjesecu trudnoće doznala da nosi teško bolesno dijete, a kojoj su u nekoliko zagrebačkih bolnica odbili prekinuti trudnoću, ipak je pregledana u KB-u Merkur.

Međutim, njezin slučaj upućen je drugostupanjskom etičkom povjerenstvu u KBC-u Zagreb koje bi trebalo donijeti odluku.

U bolnici Sveti Duh priopćili su da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće, ali da za to nemaju osoblje.

U Klinici za ženske bolesti objašnjavaju da u tom slučaju više nije riječ o pobačaju, nego o porođaju. Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje zdravstvenih ustanova s kojima je pacijentica kontaktirala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

AKO NE BUDEMO ZAJEDNO, FUNKCIONISAĆEMO DOBRO Nikolina Kovač progovorila o razvodu

Rođen u izbjegličkom kampu, sa 13 je izgubio sve što vrijedi, sada je na krovu svijeta