in

Trudnica iz Hrvatske: Doktor me upitao da li bih ubila dvogodišnje dijete koje ima tumor! – Senzacija

Slatka-Tajna.Eu

Mirela Čavajda, trudnica iz Hrvatske čija je tužna priča odjeknula u regionu, otkrila je kako je doktor iz jedne od klinika kojima se obratila za prekid trudnoće upitao: “Biste li ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?”.

Trudnica je za hrvatske medije govorila kako su je primili u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu te da su joj poručili da su dokumenti proslijeđeni na drugostepenu etičku evaluaciju.

Čavajda ih je zamolila da odluka bude gotova do sutra jer već ima dogovoren termin u Sloveniji, ali su joj odgovorili da se ne nada previše jer “ne mogu ubiti dijete”.

“Doktor me doslovce pitao: ‘Da li biste vi ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?’ Sramotno. Podsjetila sam da mi je njegova struka dala nepovoljne prognoze i rekla da će dijete ili umrijeti ili živjeti s teškim oštećenjima”, ispričala je trudnica.

Čavajda je najavila tužbe jer se ovakvo ponašanje ljekara kosi sa Zakonom iako su na početku tvrdili da on brani izvršenje ab.rtusa nakon 10. sedmice.

Članak 22 Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece to demantuje.

U njemu se navodi da se prekid trudnoće “može obaviti nakon 10. sedmice začeća kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama”.

Tri od četiri zagrebačke bolnice odbile izvršiti ab.rtus

Čavajda je poslala upite u četiri zagrebačke bolnice za prekid trudnoće jer beba ima maligni tumor, međutim, tri su odgovorile negativno, a jedan odgovor se još uvijek čeka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vanja Jurić, advokatica trudnice za Index.hr je potvrdila da su sve tri bolnice u Zagrebu odbile napraviti prekid trudnoće uprkos činjenici da beba ima tumor koji čini da su njene šanse za preživljavanje nikakve.

Iz bolnice Sveti Duh u koju se prvo zaputila su potvrdili da Mirela Čavajda ima pravo na prekid trudnoće, ali da ga oni ne mogu obaviti jer nemaju tehničke uslove niti stručnjake za takav zahvat.

Iz Vinogradske su poručili da ne mogu definitivno utvrditi dijagnozu iz postojećih nalaza pa je radi toga odbijaju.

Treća na spisku je bolnica Merkur koja je odbila zahtjev bez ikakvog obrazloženja.

Čavajda je pokrenula proceduru i u Sloveniji gdje su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša i da tu nema ništa sporno te da je odluka na roditeljima.

O cijelom slučaju oglasilo se i Ministarstvo zdravstva koje je zatražilo očitovanje kontaktiranih zdravstvenih ustanova te će ovisno o utvrđenim saznanjima odlučiti o daljim aktivnostima.

Podsjećamo, hrvatska voditeljica Ivana Paradžiković podijelila je Mirelinu priču na svom Instagram profilu te otkrila da su ljekari odbili izvršiti ab.rtus i poslali je kući da čeka da beba umre.

ekskluziva.ba

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Allegri objašnjavao neobjašnjivu utakmicu Juventusa: “Tako to bude”

NAKON VIJESTI O PREDINFARKTNOM STANJU:Milan Milošević objavio nove fotografije