in

RAT UŽIVO: Traje presudna bitka za čeličanu u Mariupolju, britanski obavještajci otkrili zbog čega je Rusima toliko važan Azovstal…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/bitka_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/bitka_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”899aa4″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsa8_eaxwam-iji.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsa8_eaxwam-iji.jpg”,”caption”:””,”bg”:”736d62″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsbbq9txeaajbqe.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsbbq9txeaajbqe.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b8bdc3″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsbkw18xwamchkt.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsbkw18xwamchkt.jpg”,”caption”:””,”bg”:”767158″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/cnn_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/cnn_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”c1c1c2″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsc_ujfxsaay5ex.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/05\/fsc_ujfxsaay5ex.jpg”,”caption”:””,”bg”:”303d41″}]

08.20 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi da ruske snage nastavljaju napadati čeličanu Azovstal ne samo iz zraka nego i kopnenim putem, unatoč ruskim tvrdnjama da će je samo blokirati.

“Pojačana kampanja zauzimanja Azovstala i dovršetka osvajanja Mariupolja vjerojatno je povezana s nadolazećom proslavom Dana pobjede 9. svibnja, odnosno željom Vladimira Putina da ostvari simbolički uspjeh u Ukrajini”, navodi se u izvještaju.

“Taj pokušaj skupo košta Rusiju i to u ljudstvu, opremi i streljivu. Sve dok ukrajinske snage pružaju otpor u Azovstalu, ruske snage će nastaviti gomilati gubitke, što će imati posljedice i na njihove operativne planove na jugu Donbasa”, stoji u izvještaju.

08.00 Ukrajinski borci koji pružaju otpor ruskim snagama u tunelima ispod mariupoljske čeličane odbijaju se predati usprkos bjesomučnim ruskim napadima, javlja Sky News, pa dodaje kako su borbe u posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom razorenom gradu sve intenzivnije. 

“Oni se neće predati. Nadaju se čudu”, rekla je za Sky News telefonom Katarina Prokopenko, supruga zapovjednika pukovnije Azov Denisa Prokopenka, koji se nalazi u Azovstalu. Kaže da se čula s njim telefonom.

Rekla je da joj je suprug rekao da će ju voljeti zauvijek.

“Ludim zbog toga. Zvučalo je kao da se oprašta od mene”, rekla je Prokopenko.

Vjeruje se da se u tunelima pod Azovstalom još uvijek nalazi oko 2.000 ukrajnskih boraca.

07.30 Oko 2.000 ukrajinskih boraca, prema najnovijoj procjeni Rusije, skriveno je u labirintu tunela i bunkera ispod velike čeličane Azovstal u Mariupolju. Vjeruje se i da je tamo zarobljeno nekoliko stotina civila.

– Ima mnogo ranjenih boraca, ali se ne predaju. Oni drže svoje pozicije – rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer u video obraćanju.

Rekao je da je napad spriječio evakuaciju preostalih civila.

– Zamislite samo ovaj pakao! Tamo ima i djece. Više od dva mjeseca stalnog granatiranja, bombardovanja, smrti – rekao je Zelenski.

Rusi su uspjeli da uđu unutra uz pomoć električara koji je poznavao raspored postrojenja, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, prenosi AP.

– Pokazao im je podzemne tunele koji vode do fabrike. Jučer su Rusi počeli da vrše napade na ove tunele, koristeći informacije koje su dobili od izdajnika – rekao je Geraščenko u video snimku objavljenom u srijedu navečer.

Kremlj je negirao da je vojska krenula u ofanzivu na postrojenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pad Mariupolja lišio bi Ukrajinu ključne luke, omogućio Rusiji da uspostavi kopneni koridor do poluostrva Krim, koji je oduzela Ukrajini 2014., i oslobodio trupe za borbu na drugim mjestima u Donbasu, istočnoj industrijskoj regiji za koju Kremlj kaže da je sada glavna meta.

06.30 Rusi nastavljaju blokirati Azovstal, nastavljaju napad, javlja Glavni štab ukrajinske vojske.

06.00 Sjedinjene Države dostavile su Ukrajini obavještajne podatke koji su pomogli u napadu na krstaricu “Moskva”, javlja CNN.

Slika

05.00 Ukrajinski ATGM-ovi napadaju ruske AFV-e negdje na istoku Ukrajine.

04.00 Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da se preliminarni ekonomski gubici iz rata procjenjuju na oko 600 milijardi dolara, dodajući da bi većinu gubitaka trebalo pokriti “novcem od agresora”.

Ukrajini je također bilo potrebno između 4 i 5 milijardi dolara mjesečno samo da pokrije proračunski deficit, rekao je, dodajući da je važan ukrajinski izvoz žitarica pogođen nakon što je šest njenih najvećih skladišta pogođeno projektilima.

“Rusija izaziva krizu sigurnosti hrane. Sada su milioni tona našeg žita blokirani u našim lukama”, rekao je, pozivajući međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju “da organizira koridore za transport žita u zemlje kojima je to prijeko potrebno”.

03.00 Novi konvoj Ujedinjenih naroda očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstal u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi.

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su ljekari ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VRIJEME JE ZA NJU STALO: Lejla Filipović pokazala duge noge

Filadelfija bez Embida i u trećoj utakmici